Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sfaturi dupa un cutremur pe care nu l-a simtit aproape nimeni

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Paradoxal, primii care au resimtit efectele miscarii seismice au fost turistii din telegondola de la Mamaia, care s-a oprit citeva minute.

    Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter a avut loc in zona de granita romano-bulgara, intensitatea resimtita in Bucuresti fiind de trei-patru grade, potrivit comandamentului de la Institutul National de Fizica Pamintului. Cutremurul s-a produs la orele 10:49, la o adincime de 20 de kilometri, si nu facut victime sau pagube materiale. Ultimul seism a avut loc in Romania pe 25 aprilie, cu o magnitudine de 5,3 pe scara Richter, epicentrul fiind situat de asta data in regiunea Vrancea.

    Reteaua Romtelecom a inregistrat, in primele 30 de minute de la momentul producerii cutremurului, cresteri de trafic in centralele care administreaza apelurile din zonele Bucuresti si Constanta, cu virfuri de 10%, respectiv 5% fata de valorile dintr-o zi obisnuita. Raportari asemanatoare au facut si reprezentantii retelelor de telefonie mobila.

    "In prima jumatate de ora de la momentul producerii cutremurului au existat cresteri de trafic in centralele care administreaza apelurile din zonele Bucuresti si Constanta (zona litoralului), cu virfuri de 10%, respectiv 5% fata de valorile dintr-o zi obisnuita", a precizat directorul de Relatii Publice al operatorului, Cristina Popescu. Ea a adaugat ca, in mai putin de o ora de la momentul cutremurului, traficul in reteaua Romtelecom a revenit la valorile normale. "Reteaua Romtelecom a functionat normal, nefiind inregistrata nici o congestie", a spus Popescu.

    Cum se utilizeaza telefoanele in situatii de cutremur

    Cazurile cu adevarat urgente au prioritate in situatii de cutremur, incendii sau inundatii, iar telefoanele date doar pentru a discuta despre ce s-a intimplat sau despre orice altceva nu reprezinta o urgenta, deoarece pot supraincarca retelele de telefonie, atrage atentia Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Astfel, serviciul de urgenta 112 nu va mai putea fi apelat pentru a raspunde la solicitarile celor aflati cu adevarat in pericol. In plus, retelele de telefonie au o capacitate limitata de gestionare a apelurilor, iar in situatiile de urgenta, o crestere subita a numarului de apeluri poate duce la suprasolicitarea retelelor si la blocarea acestora.

    Astfel, ANCOM le recomanda utilizatorilor de telefonie mobila ca, dupa cutremur, sa scurteze pe cit posibil conversatiile telefonice, sa dea numai telefoane neaparat necesare, sa trimita mesaje scurte (SMS) si sa utilizeze internetul de pe telefonul mobil pentru posta electronica (e-mail) sau a mesajelor instant.

    Suspendati de un fir

    Daca seismul de ieri a fost resimtit pe o raza relativ mica, in sud-estul tarii, turistii care se aflau in telegondola din Mamaia au fost cu siguranta cel mai afectati. Reteaua suspendata s-a blocat, dupa ce sistemul de siguranta al acesteia i-a intrerupt functionarea in timpul seismului. Fara sa stie pe moment cauzele opririi temporare a calatoriei, turistii aflati in telegondola in momentul seismului au ramas blocati timp de citeva minute.

    Consolidarea cladirilor vechi intirzie

    Cutremurul produs ieri a readus in discutie situatia cladirilor aflate pe lista de urgente seismice. La Iasi, cifrele sint neschimbate de mai multi ani, ele fiind reamintite imediat dupa miscarea seismica din 25 aprilie in cadrul unei reuniuni a responsabililor cu inlaturarea efectelor unui eventual dezastru: din 256 de cladiri expertizate, 62 de blocuri au intocmite proiectele de consolidare, dar nici o lucrare nu a fost demarata. In alte parti, lucrurile se misca, totusi. La Bucuresti, in ultimii 18 ani, din 392 de imobile incadrate cu risc seismic au fost consolidate 12, alte 16 sint in curs de pregatire pentru executie si 9 proiecte sint in derulare, municipalitatea pregatind, de asemenea, licitatii pentru 11 imobile.

    Expertii seismologi afirma ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977, ultimul avind o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri