anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Solidaritatea Sanitara: Noua lege a sanatatii inseamna anularea dreptului la sanatate al cetatenilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Prea putini cetateni platesc pentru sanatatea tuturor, iar statul nu vine sa compenseze fondurile deficitare

  Adoptarea proiectului de lege privind reforma in sanatate in forma actuala va reprezenta o lovitura data statului social si, in consecinta, Constitutiei, in conditiile in care noua lege ascunde un adevar trist: anularea dreptului la sanatate al cetatenilor, sustine Solidaritatea Sanitara.

  Federatia arata, intr-un comunicat de presa de vineri, ca principala problema a sistemului sanitar o constituie deficitul financiar, insa dincolo de diferitele declaratii privind risipa din sistem, ramine un adevar trist: prea putini cetateni platesc pentru sanatatea tuturor, iar statul nu vine sa compenseze fondurile deficitare.

  "Aceasta este deficienta majora a sistemului pe care guvernantii sint chemati, de ani de zile, s-o remedieze si rezolvarea acestei probleme o asteptam de la o noua lege a sanatatii. Crunta ne-a fost insa dezamagirea cind am vazut proiectul de lege! In loc de mult asteptata imbunatatire a finantarii sistemului sanitar, am descoperit incercarea de a oficializa relatia informala care exista deja intre banul public si clasa politica, in conditiile in care prima modificarea majora pe care o propune proiectul noii legi a sanatatii o constituie privatizarea sistemului social de asigurari sociale de sanatate in ceea ce priveste componenta sa de cheltuire a banilor strinsi, colectarea raminind in sarcina statului", se arata in comunicat.

  In opinia sindicalistilor, noua lege a sanatatii este "o afacere dezvoltata pe eforturile statului", aratind ca proiectul este departe de a fi ceea ce ei si-au dorit.

  Privatizarea spitalelor si concurenta

  A doua schimbare majora vizata de initiatorii legii, mentionata de sindicalisti, o constituie o masiva si mult prea ampla privatizare a unitatilor sanitare, mergindu-se pina la transformarea lor in societati comerciale.

  Federatia Solidaritatea Sociala precizeaza ca principiul privatizarii unor spitale merita discutat pentru componenta sa concurentiala, insa deschiderea posibilitatii pentru privatizarea marii majoritati a spitalelor risca sa constituie o componenta negativa, in conditiile in care nu va ramine o linie de unitati sanitare publice cu acoperire nationala.

  "Daca va fi adoptat in forma actuala, proiectul de lege va reprezenta inca o lovitura data statului social si, in consecinta, Constitutiei, in conditiile in care noua lege ascunde un adevar trist: anularea dreptului la sanatate al cetatenilor, fie si in forma mai curind declarativa in care a existat pina acum. Eliminarea unor mecanisme de protectie sociala in contextul crizei economice va avea ca efect amplificarea efectelor acesteia asupra unui numar insemnat de cetateni", se mai arata in comunicat.

  Proiectul se afla in dezbatere publica

  Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala fiind printre principalele modificari.

  Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului. "Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cit o fi nevoie pina obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta - prin asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere - si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei", a spus Traian Basescu.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Să ne luăm tricolorii înapoi!

  Nicolae GRECU

  Să ne luăm tricolorii înapoi!

  Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

  Eugen MUNTEANU

  Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

  Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

  Nevoia de echilibru

  arh. Ionel OANCEA

  Nevoia de echilibru

  Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

  Confruntarea. De dorit, de evitat?

  pr. Constantin STURZU

  Confruntarea. De dorit, de evitat?

  Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

  pulspulspuls

  O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

  O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

  Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

  Caricatura zilei

  Untură specială

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.