Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

SUA aproape si-au triplat vinzarile de armament

Mostenirea lui Bush

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Administratia Bush a incheiat intr-un ritm frenetic in ultimii trei ani acorduri pentru vinzarea de armament catre guverne straine din toata lumea, inclusiv cu Romania si Georgia, triplindu-si aproape valoarea tranzactiilor fata de anul 2005, ceea ce ii ingrijoreaza chiar si pe unii congresmeni. De la tancuri, elicoptere, avioane, pina la rachete, drone sau chiar nave de razboi, Departamentul Apararii a incheiat pina acum, in acest an fiscal, intelegeri pentru a vinde sau transfera unor guverne straine armament si echipament militar in valoare de peste 32 de miliarde de dolari, in conditiile in care volumul acestor tranzactii era in 2005 de numai 12 miliarde de dolari. The New York Times inainteaza trei explicatii pentru aceasta tendinta, care a inceput in 2006 si care este mai pronuntata in Orientul Mijlociu, dar se vede si in relatie cu tari din nordul Africii, Asia, America Latina, Europa si chiar Canada: Washingtonul vrea sa reinarmeze Irakul si Afganistanul, vrea sa contracareze amenintarea din partea Coreei de Nord si Iranului si vrea sa-si consolideze legaturile cu tari care cindva au fost aliate ale Rusiei. In multe cazuri, noteaza The New York Times, aceste vinzari reprezinta o schimbare culturala, intrucit natiuni precum Romania, Polonia si Maroc, care mult timp s-au bazat pe MIG-urile sovietice, acum cumpara F-16 noi, construite de Lockheed Martin. "Cresterea vertiginoasa a vinzarilor de armament american reflecta ceea ce se intimpla in politica externa, inclusiv razboaiele din Irak si Afganistan si campania impotriva terorismului international, care au dominat administratia Bush", scrie The New York Times, care afirma ca aceasta este una dintre mostenirile pe care le lasa administratia Bush: "Comenzile fiind acum stabilite, livrarile vor continua pentru citiva ani, fiind poate una dintre cele mai de durata mosteniri ale presedintelui Bush".

    Statele Unite nu sunt insa singura tara care isi promoveaza sistemele sofisticate de armament. Washingtonul se confrunta cu o intensa competitie din partea Rusiei, dar si a Europei, inclusiv in competitiile - cu miza de miliarde de dolari - pentru vinzarea de avioane unor tari precum India si Brazilia. Pe de alta parte, aproape 60 de tari primesc asistenta militara anuala din partea Statelor Unite, in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari pe an, cu scopul de a le ajuta sa cumpere arme americane. Israelul si Egiptul primesc peste 80% din acest ajutor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri