Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Topul expulzarilor in 2010: Franta, Italia si Belgia

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Potrivit unei statistici a Ministerului de Interne, Franta a returnat Romaniei 591 de cetateni in decursul acestui an, printre care si un minor. Cele mai frecvente motive pentru actiunile autoritatilor franceze au fost iesirea ilegala din Romania si cersetoria (aproape 140 de cazuri), iesirea ilegala din tara si furtul (aproape 120 de cazuri) si iesirea ilegala din tara coroborata cu depasirea termenului legal de sedere, respectiv de trei luni, in Franta (84 de cazuri). In ceea ce priveste cazul minorului expulzat din Franta, acesta a fost prins de politistii francezi cersind. Italia a returnat si ea Romaniei un numar de 350 de cetateni, dintre care 42 pentru iesire ilegala din Romania si furt, 15 pentru prostitutie si cinci pentru proxenetism. Belgia ocupa locul trei la capitolul trimiterii romanilor acasa, cu 260 de cazuri. Motivele principale in ceea ce priveste expulzarile au fost iesirea ilegala din Romania, furtul (63) si depasirea termenului legal de sedere in tara (48). Alte state care au returnat, in primele sase luni ale anului 2010, cetateni romani care au comis infractiuni sint Danemarca (121), Marea Britanie (72), Germania (65) si Grecia (36). Statele care au facut cel mai putin uz de acordurile de readmisie au fost, in cursul acestui an, Portugalia (1), Polonia (2) si Irlanda (3).

      

    Furtul, primul motiv de expulzare

    In 2010, in baza acordurilor de readmisie, 18 state europene au returnat Romaniei cetateni, totalizind 1.625 de cazuri, printre care si trei minori. Cele mai frecvente infractiuni comise de romani in afara granitelor au fost furtul si iesitul ilegal din tara (peste 300 de cazuri), depasirea termenului legal de sedere (peste 200), cersetoria (peste 180) si savirsirea de fapte ilegale in alte state decit cele care au cerut returnarea (aproape 180). Pe linga acestea, mai exista 17 state cu care Romania a incheiat acorduri de readmisie si care nu au expulzat, in 2010, niciun cetatean roman. Aceste state sint Republica Slovaca, Slovenia, India, Bulgaria, Republica Moldova, Croatia, Albania, Republica Letona, Regatul Norvegiei, Luxemburg, Liban, Turcia, Macedonia, Lituania, Estonia, Bosnia si Hertegovina si Elvetia. Referitor la restrictiile care sint impuse unui cetatean roman care este returnat dintr-un alt stat, acestea sint prevazute de Legea 248/2005 privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate. Astfel, unei persoane care a fost returnata dintr-un stat, in baza unui acord de readmisie, i se poate restringe dreptul la libera circulatie in strainatate pentru o perioada de maximum trei ani. Pe durata suspendarii dreptului la libera circulatie, romanilor li se poate refuza temporar eliberarea de documente de calatorie sau le pot fi retrase cele deja existente.

    Oficial european: Expulzarile nu se fac in pripa

    Matthew Newman, purtatorul de cuvint al comisarului pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, avertizeaza ca expulzarile nu se fac in pripa, oficialul facind aceasta declaratie dupa decizia guvernului francez de a intensifica politica de repatriere a delincventilor de etnie roma. "In primul rind vreau sa amintesc ca libertatea de circulatie este un drept european, unul foarte important, de care beneficiaza inclusiv cetatenii romani si bulgari. Exista o Directiva adoptata in 2004 care stabileste o anumita cota a expulzarilor, acest lucru nu se face in pripa". In urma cu o zi, Newman spunea ca expulzarea romilor este o problema care tine de competenta autoritatilor nationale, acestea fiind libere sa decida cum sa aplice dispozitiile legislative. El adauga ca problema romilor nu apartine Executivului comunitar, ci fiecarui Guvern in parte.  Intrebat daca, din perspectiva legislatiei europene, Franta poate decide sa expulzeze romi, atit timp cit acestia sint cetateni ai unor state membre UE si au dreptul la libera circulatie, Newman a precizat ca trebuie analizat fiecare caz individual si ca aceasta situatie este exclusiv de competenta Frantei, iar Comisia Europeana "nu poate merge mai departe".Ministrul de Interne francez a anuntat ca "romii infractori vor fi amprentati pentru a nu putea reveni in Franta". Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul francez de Interne a mentionat ca vor fi desfiintate cite doua pe saptamina in provincie.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri