Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare de Ziua Romaniei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    De ieri, Europa are un presedinte: Herman van Rompuy

    Noul tratat ar urma sa imbunatateasca functionarea UE si vizibilitatea sa in lume, ii va oferi "instrumentele necesare pentru a depasi provocarile viitoare si a raspunde solicitarilor cetatenilor", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Principala noutate o constituie crearea unui post de presedinte permanent al Consiliului European (organismul unde se reunesc sefii de stat si de guvern), incredintat belgianului Herman Van Rompuy pentru cel putin doi ani si jumatate. Pina in prezent, presedintia UE era transferata de la o tara la alta, la fiecare sase luni.

    Catherine Ashton, din Marea Britanie, a devenit Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe. Ea il inlocuieste pe spaniolul Javier Solana, care s-a mentinut timp de zece ani in fruntea diplomatiei europene, dar ea va dispune, in raport cu acesta, de prerogative sporite si de un serviciu diplomatic propriu, care contine mai multe mii de functionari.

    Aceste doua personalitati vor trebui inca sa convinga. Putin cunoscut, Van Rompuy a dezamagit sustinatorii unei personalitati apte sa vorbeasca de la egal la egal cu Statele Unite si China. Baroneasa Ashton ramine criticata din cauza lipsei de experienta si a ostilitatii traditionale a Londrei fata de orice forma de diplomatie supranationala.

    Un milion de europeni pot initia o lege

    Mostenitor al proiectului neindeplinit al Constitutiei europene, tratatul constituie ultima tentativa de reformare a functionarii UE, dupa zece ani de eforturi laborioase in acest sens. Textul urmeaza sa permita facilitarea procesului de luare a deciziilor intr-o Uniune formata din 27 de state si posibil extinsa pe viitor chiar la peste 30, prin integrarea Balcanilor si a Islandei, prin limitarea drepturilor de veto. El sporeste de asemenea drepturile Parlamentului European si ale parlamentelor nationale (consultate intr-o mai mare masura) si consacra Carta drepturilor fundamentale europene.

    "UE va fi mai bine pregatita sa raspunda asteptarilor in domeniile energiei, schimbarilor climatice, criminalitatii transfrontaliere si imigratiei. Ea va fi de asemenea capabila sa aiba o voce mai puternica pe scena internationala", a spus Barroso.

    Printre celelalte noutati introduse de tratat figureaza dreptul la initiativa populara al cetatenilor europeni. Comisia va pastra monopolul de a propune legi europene, dar cetatenii vor putea pe viitor sa o invite sa actioneze, daca apreciaza ca aceasta nu ia suficiente masuri sau actioneaza gresit. Tratatul de la Lisabona mentioneaza ca aceasta initiativa trebuie sa vina din partea a cel putin un milion de persoane "care sint cetateni ai unui numar semnificativ de state membre", ramas inca neprecizat.

    Tratatul permite de asemenea ca o tara sa paraseasca Uniunea, in cazul in care doreste acest lucru.

    "Diplomatul tacut al UE"

    Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate Comuna al Uniunii Europene, Javier Solana, care s-a retras ieri, va fi tinut minte ca un maestru al diplomatiei tacute, derulata in spatele scenei. Militantii sustin insa ca el ar fi trebuit sa depuna mai multe eforturi pentru a aseza problematica drepturilor omului in prim-planul activitatii sale.

    In cei zece ani de mandat, Solana a transformat politica externa si de securitate comuna a UE din cuvinte pe hirtie intr-un organism cu sediul la Bruxelles si cu circa 800 de experti militari si diplomati care coordoneaza activitatea a 23 de misiuni de solutionare a crizelor din zone fierbinti precum Golful Aden, Darfur si Kosovo. A reprezentat personal UE ca purtator de cuvint si negociator in aproape 600 de delegatii internationale, strabatind peste patru milioane de kilometri.

    Aceste date prezinta doar o mica parte a intregului tablou: beneficiind de un sprijin limitat din partea statelor membre ale UE, Solana s-a bazat pe carisma personala si pe inteligenta si si-a dedicat intreaga energie pentru a cistiga increderea liderilor din tarile foste sovietice si din Orientul Mijlociu.

    In virsta de 67 de ani, Javier Solana doarme cinci ore pe noapte si continua sa alerge in parcul Cinquantenaire din Bruxelles. Cind va iesi la pensie, va continua sa isi ofere ajutorul in medierile internationale si sa "calatoreasca mult", a declarat cabinetul sau.

    Cum a salvat Solana Republica Moldova

    Realizarile lui Solana trec adesea neobservate sau apar in povestiri dupa mai multi ani. In 2001, dupa bombardamentul asupra discotecii Dolphinarium din Tel Aviv, el l-a convins pe liderul israelian de la acea vreme, Ariel Sharon, sa amine un raspuns militar suficient pentru a incheia un nou armistitiu cu liderul palestinian, Yasser Arafat. Iar in 2003, apelul de ultima ora adresat de Solana presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, l-a determinat pe acesta din urma sa refuze semnarea unui plan de pace rusesc, Memorandumul Kozak, care s-ar fi soldat cu decenii de dominatie ruseasca. "Avionul domnului Putin se incalzea deja pe pista in momentul cind a primit vestea", marturiseste ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri