Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UE se chinuie sa-si gaseasca o Constitutie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cei 25 de ministri ai Afacerilor Externe din viitoarea Uniune Europeana extinsa au inceput ieri la Napoli o reuniune de doua zile consacrata negocierilor privind viitoarea Constitutie europeana. Reuniunea, in cadrul careia presedintia italiana va prezenta un text de compromis care nu abordeaza principalele subiecte de contencios, are ca scop inlaturarea divergentelor inainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc in perioada 12 - 13 decembrie si la care vor lua parte sefii de stat si de guvern din UE.
    Calendarul reuniunii include un dineu in aceasta seara la care se vor discuta probleme de aparare si securitate, si o dezbatere privind chestiunile institutionale sensibile, cum ar fi sistemul de veto din Consiliul de Ministri si componenta viitoarei Comisii Europene, care urmeaza sa aiba loc in aceasta dimineata.
    Consensul este departe
    Textul Constitutiei ar trebui finalizat, in principiu, pina la sfirsitul anului. In timpul reuniunii de doua zile a Conferintei Interguvernamentale (CIG) se va incerca incheierea de acorduri asupra chestiunilor controversate, urmind ca sefii de stat si de guvern sa se ocupe de aceste probleme la summitul de la Bruxelles din perioada 12-13 decembrie. Comisia Europeana, nelinistita de progrese slabe inregistrate de CIG pina in prezent, a cerut ministrilor sa dea dovada de spirit european la Napoli, astfel incit reuniunea sa aiba un caracter decisiv. Un purtator de cuvint al Comisiei a observat ca lipsa unor progrese semnificative risca sa duca la un impas sau chiar la esecul Conferintei interguvernamentale.
    Negocierile de la Napoli ar putea fi afectate de controversele existente, saptamina aceasta, in legatura cu Pactul de stabilitate care leaga economiile europene. Reusind sa obtina suspendarea procedurii de deficit excesiv care le afecteaza, Franta si Germania si-au asumat riscul de a suscita temerile statelor mici, care au denuntat consolidarea puterii tarilor mari din cadrul Uniunii prin actualul proiect de Constitutie. Premierul polonez, Leszek Miller, care respinge noul sistem privind dreptul de veto prevazut in proiectul de Constitutie, a avertizat in legatura cu riscul unui dictat al statelor mari din cadrul UE extinse. Presedintia italiana a UE a prezentat, in ultima perioada, mai multe propuneri de compromis care furnizeaza sugestii referitoare la mai multe probleme minore, insa evita principalele chestiuni, cum ar fi ponderarea dreptului de vot, componenta Comisiei Europene, includerea sau nu a referirilor la mostenirea crestina a Europei. Silvio Berlusconi si presedintia italiana doresc ca, la reuniunea de la Napoli, sa se ajunga la acorduri privind statutul si rolul viitorului ministru european al Afacerilor Externe, politica de aparare, revizuirea ulterioara a Constitutiei si conducerea economica a Uniunii Europene.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri