Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un judecator anunta sfarsitul independentei justitiei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cristian Danilet, unul dintre cei doi judecatori care au votat un procuror la sefia CSM

    Judecatorul Cristian Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a lasat ieri de inteles ca noua majoritate intentioneaza sa preia controlul asupra parchetelor, prin trecerea procurorilor in subordinea ministrului Justitiei. "In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei", a declarat Cristi Danilet, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca "afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei". Danilet mai spune ca are "informatii exacte" ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificarea Constitutiei si trecerea lor in Executiv.

    MJ zice ca nu, USL a zis deja ca da

    Aseara, printr-un comunicat, Ministerul Justitiei a precizat ca nu are in portofoliul de lucru niciun proiect de modificare a Constitutiei si ca nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor. HotNews remarca insa ca, la sectiunea "masuri in domeniul legislativ" din programul de guvernare al USL, exista un punct referitor la "clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale". Acesta pune in discutie un subiect sensibil: scoaterea procurorilor din randul magistratilor si trecerea lor in randul puterii executive.

    Ponta bate obrazul judecatorilor si procurorilor

    Judecatorul Cristian Danilet a criticat ieri si reactia premierului Victor Ponta referitoare la dosarul de coruptie in care este judecat Dan Voiculescu. "Politicienii nu au voie sa inoculeze neincrederea in justitie declarand ca o hotarare este gresita sau ca magistratul ar trebui sanctionat", a spus Danilet. "Imi amintesc declaratiile repetate ale premierului Ponta cu privire la alti lideri politici, ii critica atunci cand isi manifestau opinii cu privire la justitie. Un ministru, cu atat mai mult premierul, nu are voie sa faca afirmatii cu privire la legalitatea unor hotarari judecatoresti ori cu privire la persoana judecatorului sau procurorului", a precizat magistratul.

    Premierul sustinuse, intr-un dialog televizat la postul B1TV, ca decizia judecatorului de la tribunal legata de Dan Voiculescu in cazul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) a fost una gresita, aratand ca acesta "nu e senator" in conditiile in care nu a depus inca juramantul. "Esti senator, te duci la Curtea Suprema. Nu esti senator, ramai la tribunal. Nu poti sa fii si senator, si nesenator", a subliniat Ponta. El a precizat ca, in conditiile in care nu a depus inca juramantul, fostul securist "nu e senator".

    Teoretic, Dan Voiculescu ar urma sa fie judecat din nou de magistratii instantei supreme in dosarul privatizarii ICA, dupa ce Tribunalul Bucuresti a luat act de faptul ca acesta a fost ales senator. Totusi, Voiculescu a refuzat sa depuna juramantul de parlamentar, astfel incat nu este clar care este instanta il va judeca. Prejudiciul produs in urma privatizarii ICA se ridica la peste 60 de milioane de euro.

    Tensiuni intre judecatori si procurori la CSM

    Asociatia Magistratilor din Romania a convocat, pentru astazi, Consiliul Director al organizatiei, considerand "un lucru nefiresc si nelalocul" sau alegerea unui procuror, in fruntea CSM, organism care garanteaza independenta Justitiei. In urma alegerilor pentru conducerea CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala a fost desemnata cu zece voturi "pentru" si opt "impotriva" presedintele Consiliului. Totusi, numaratoarea voturilor releva faptul ca in favoarea lui Schmidt Haineala au votat noua persoane, nu zece. Concret, au votat judecatorii Alina Ghica (fosta vicepresedinte a Consiliului) si Cristi Danilet, alaturi de procurorii Oana Schmidt Haineala, Daniel Morar, Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor si Florentina Gavadia si reprezentantii societatii civile, Corina Dumitrescu si Daniela Ciochina. Sapte judecatori - Mircea Aron, Adrian Bordea, Horatius Dumbrava, Alexandru Serban, Adrian Neacsu, Mona Lisa Neagoe si Marius Tudose - au renuntat la votul secret, ei cerand, de altfel, publicarea unui comunicat in care au respins informatiile privind votul impotriva contracandidatului Oanei Schmidt Haineala, respectiv judecatorul Mircea Aron de la Inalta Curte de Casatie. Si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a votat impotriva candidaturii Oanei Schmidt Haineala.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri