Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un vot politic pentru Romania

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa confruntari si presiuni de culise, Parlamentul European (PE) a aprobat, ieri, cu majoritate de voturi, aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, deschizind calea pentru semnarea tratatelor de aderare la 25 aprilie. Rezolutia referitoare la aderarea Romaniei a fost aprobata cu 497 voturi "pentru", 93 "impotriva" si 71 de abtineri, iar cea a Bulgariei cu 522 de voturi "pentru", 70 "impotriva" si 69 de abtineri. In aceeasi sedinta, parlamentarii europeni au aprobat si Raportul Moscovici privind Romania cu 569 voturi "pentru", 59 "impotriva" si 41 de abtineri. Astfel, daca in cazul Bulgariei, diferenta intre voturile pentru raport si cele pentru avizul conform a fost nesemnificativa (521-522), in cazul Romaniei diferenta este mare (569-497). "Parlamentul si-a exprimat increderea in Romania ... Cred ca este un semn de incredere si prietenie" din partea PE, a fost explicatia raportorului Pierre Moscovici. Moscovici a mentionat ca votul PE in favoarea Romaniei la UE a fost unul politic, foarte important, dar nu reprezinta "punctul final", tara noastra trebuind sa-si continue eforturile pentru indeplinirea angajamentelor in favoarea aderarii.

    Europa ne asteapta cu baierele de la punga strinse
    Parlamentarii europeni au fost de acord cu aderarea Romaniei la UE dupa ce au respins un amendament al liderului Verzilor, Marc Cohn-Bendit, care a cerut aminarea votului asupra rezolutiei privind aderarea Romaniei, motivind ca, desi tara noastra indeplineste multe dintre criteriile economice de aderare, din punct de vedere?politic mai are inca multe de realizat, in special in domeniul combaterii coruptiei. Amendamentul sau a fost insa respins de europarlamentari, impotriva lui votind 490 dintre acestia. Desi se astepta ca si reprezentantii PPE sa ceara aminarea votului asupra avizului pozitiv, invocind argumente referitoare la implicatiile financiare,?ei au renuntat ulterior la aceasta intentie. Eurodeputatii au adoptat un amendament la raportul financiar, prin care se?recunoaste faptul ca Parlamentul European va avea putere de decizie in privinta alocarii fondurilor pentru Romania si Bulgaria pina in 2009. Pentru cele doua state, aceasta inseamna ca, dintre cele 44 de miliarde de euro alocate initial, mai pot conta doar pe fondurile rezervate asa-numitelor cheltuieli obligatorii (majoritatea in agricultura). In rest, vor trebui sa negocieze pentru fiecare banut, insa este putin probabil sa ajunga in final la suma generoasa prevazuta anterior.
    Puterea si opozitia se bat pentru laurii victoriei
    Rezultatul si structura votului Parlamentului European privind extinderea UE constituie o recunoastere a actiunilor Guvernului, o dovada ca perceptia privind situatia tarii se schimba si o expresie a increderii politice in capacitatea Romaniei de a-si respecta angajamentele, a sustine premierul Calin Popescu Tariceanu. In privinta?retinerilor manifestate de catre?unii parlamentari europeni, Tariceanu considera ca acestea reprezinta expresia nemultumiriii unora dintre statele eropene, care constata ca pozitia si influenta lor in structurile comunitare scad pe masura ce UE se extinde. Un factor care a influentat dezbaterea politica in cadrul Parlamentului European a fost, in opinia premierului, dorinta unor parlamentari de a cistiga capital propriu in circumscriptiile tarilor lor de origine. La rindul sau, PSD a precizat ca a avut "o contributie consistenta la realizarea acestui proiect politic major". "Votul pozitiv exprimat de Legislativul comunitar reprezinta recunoasterea progreselor inregistrate de Romania, in etapa deosebit de dificila a negocierilor capitolelor aquis-ului comunitar, incheiata cu succes in mandatul guvernului social-democrat", se arata intr-un comunicat al PSD. Traian Basescu a impacat si guvernul si opozitia, declarind ca votul PE in favoarea aderarii Romaniei la UE reprezinta un vot de incredere dat celor 22 de milioane de romani.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri