Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

USL isi face lege electorala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Victor Ponta motiveaza ca a eliminat prevederi esentiale din propunerea legislativa - precum reducerea numarului de parlamentari si interzicerea traseismului - pentru ca cel mai important era sa existe un sistem de vot cat mai rapid implementat.

    Initiativa legislativa a USL privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin a fost aprobata, ieri, de plenul Senatului. In favoarea propunerii de lege s-au exprimat 77 de senatori, in timp ce noua senatori au votat impotriva, iar 17 senatori s-au abtinut de la vot. Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale, in sensul ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur, adica atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa. Un al doilea tur de scrutin poate avea loc in mod exceptional doar atunci cand primii doi clasati sunt la egalitate. Acest tip de sistem presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina numarul cel mai mare de voturi in colegiile in care candideaza. Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, propunerea de lege urmand sa fie transmisa Camerei Deputatilor.

    In debutul dezbaterilor din plenul Senatului, primul ministru Victor Ponta a sustinut ca este vorba despre o lege extrem de importanta, chiar fundamentala pentru sistemul electoral, respectiv pentru modul in care vor fi alesi, in toamna acestui an, senatorii si deputatii in Parlamentul Romaniei. El a adaugat ca este normal ca UDMR sa se opuna unei astfel de modificari, pentru ca va pierde un numar de mandate. Premierul a adaugat ca Uniunea Social Liberala isi va indeplini obiectivele privind reducerea numarului de parlamentari si combaterea migratiei politice, urmand ca aceste prevederi sa fie introduse pe viitor in legea electorala. Nu in ultimul rand, el i-a invitat pe parlamentari sa voteze proiectul pentru a nu permite miscarilor populiste sa intre in forul legislativ al tarii. Primul ministru a sustinut ca aceste miscari politice au foarte putina responsabilitate fata de ceea ce inseamna viitorul si treburile tarii si care pot castiga prin vot proportional o reprezentare parlamentara care, indiferent de momentul actual si mai ales de cel de dupa alegeri, va influenta negativ continuitatea democratica si, pana la urma, deciziile politice pe care Romania le va adopta.

    Opozitia s-ar duce la Curtea Constitutionala

    Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, a precizat ca modificarile propuse de USL sistemului electoral sunt "nefezabile" si risca sa "intampine mari probleme constitutionale", relateaza Agerpres. "Proiectul prevede, pentru a putea reforma sistemul electoral, eliminarea unor formule prin care toate voturile obtinute de candidatii unui partid erau fructificate si transformate in mandate de parlamentar. Cu alte cuvinte, este eliminata orice fel de proportionalitate, care este, dupa mine, baza oricarui sistem electoral pur democratic. Se ridica probleme de constitutionalitate fiindca exista posibilitatea, prin acest sistem, ca un partid care are 30-35 de procente sa poata accede in Parlament cu 90% din mandate, ceea ce e curat nedemocratic, indiferent de ce partid vorbim. Este o idee nefezabila si care va intampina mari probleme constitutionale. Ca urmare, grupului parlamentar al PDL se va abtine de la vot", a sustinut acesta.

    Cine are dreptate, puterea sau opozitia?

    Votul uninominal intr-un singur tur - un vot care avantajeaza formatiunea politica "pe val" - este profund nedemocratic, spun comentatori citati de HotNews. Cel mai important argument contra arata ca acest sistem poate aduce in Parlament personaje pentru care au votat 10 procente din numarul electorilor dintr-un colegiu, mai ales daca absenteismul este pronuntat. Este foarte probabil ca o parte semnificativa a populatiei, de ordinul zecilor de procente, sa nu fie reprezentata in Parlament. In consecinta, un asemenea vot lasa pe dinafara un partid pentru care voteaza 10-15 procente din populatie, cu voturile raspandite geografic uniform. Se creeaza practic premisele fiefurilor electorale, pe considerente geografice.

    Europarlamentarul PDL Cristian Preda atentioneaza ca legea votului uninominal elimina distribuirea mandatelor catre independenti si, prin mentinerea pragului electoral, permite accesul in Parlament a celor care nu au castigat colegiul.

    Preda scrie, pe blogul sau, ca legea aprobata de Senat si asumata de catre premierul Victor Ponta, contine doua erori. "Prima este legata de mentinerea pragului electoral. Daca regula first pass the post e introdusa, pragul nu mai are sens. Daca s-ar mentine un prag la scara nationala, atunci e evident ca s-ar continua practica inventata in 2008, in virtutea careia au primit mandate cei clasati pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur", scrie Preda.

    El atrage atentia ca "a doua eroare priveste candidaturile independente". Preda precizeaza ca legea mentine posibilitatea depunerii unor asemenea candidaturi, dar, "cand vine vorba despre distribuirea mandatelor, independentii dispar". In opinia sa, "scaparea tradeaza dispretul fata de candidaturile care nu intra in cartelul partizan".

    Traseismul infloreste

    Patru deputati au parasit grupul parlamentar al PDL, potrivit unui anunt facut ieri, in plenul Camerei Deputatilor, de presedintele acestui for, Roberta Anastase. Daniel-Ionut Barbulescu, deputat de Olt, a plecat de la grupul PDL si s-a inscris la PSD, Gheorghe Coroama, deputat de Suceava, s-a inscris si el la PSD, acelasi lucru l-a facut si deputatul de Prahova Sava Andrei Valentin. Deputatul de Sibiu Gheorghe Roman va activa ca independent. In cealalta camera parlamentara, senatorul independent Cezar Magureanu si-a anuntat inscrierea in Grupul Parlamentar al PSD. El isi facuse cunoscuta, pe 10 aprilie, retragerea din grupul parlamentar al UNPR, precizand ca va activa ca senator independent. De asemenea, si presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senat, Viorel Badea, si-a anuntat demisia din PDL si inscrierea in Grupul parlamentar al PNL.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri