Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Va avea sau nu Iliescu contracandidat la sefia PDSR?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cel mai probabil, Ion Iliescu va fi reconfirmat in functia de presedinte al PDSR, el neavind practic contracandidat la sefia partidului. In ultimele sondaje, Iliescu conduce detasat in preferintele electoratului, iar partidul, logic, nu isi poate permite sa debuteze in campania electorala din 2000 fara prezenta sa la cirma. Dealtfel, el va fi desemnat si candidatul PDSR la fotoliul de la Cotroceni. Singura teama a partidului este posibilitatea respingerii candidaturii sale de catre Curtea Constitutionala. Curtea ar putea invoca faptul ca Iliescu se afla in situatia de a candida pentru un al treilea mandat, situatie neconstitutionala in raport cu prevederile legii fundamentale a statului. PDSR sustine ca Iliescu va candida pentru al doilea mandat prezidential, deoarece Constitutia a intrat in vigoare la sfirsitul anului 1991, iar primul mandat constitutional a fost cel indeplinit intre anii 1992-1996. Colegii de partid ai lui Ion Iliescu cauta, insa, de multa vreme, o solutie pentru aceasta situatie, luind in calcul, inclusiv, varianta unui candidat de rezerva. Dupa toate probabilitatile, respingerea candidaturii lui Iliescu ar determina nominalizarea lui Adrian Nastase in cursa pentru Palatul Cotroceni.
    Pe linga alegerea prin vot secret a presedintelui PDSR, Conferinta Nationala va consfinti, prin modificarea statutului, largirea structurilor de conducere ale partidului. Dupa ce a pierdut alegerile din 1996, PDSR si-a redus drastic dimensiunile echipei de conducere, prin desfiintarea Delegatiei Permanente si renuntarea la conducerea bicefala (presedinte-presedinte executiv), conducerea permanenta fiind asigurata de Biroul Executiv Central. Aceasta situatie a creat numeroase disensiuni in partid, intrucit multi dintre membrii conducerii PDSR si-au pierdut functiile, fiind ''retrogradati'' in posturi mai modeste. In preajma noilor alegeri generale si incurajat de ultimele sondaje de opinie, care pronosticheaza revenirea la putere, PDSR va recurge la o varianta prin care vor fi impacati multi dintre nemultumiti. Astfel, se va crea un nou organ de conducere, cu rol accentuat consultativ denumit Comitet Director, care va include parlamentari, presedintii organizatiilor judetene, conducatorii forumurilor recent constituite. Si Consiliul National va avea un numar sporit de membri, datorita modificarii celorlalte structuri ale partidului. In consecinta, partidul se va supradimensiona de jos in sus.
    De asemenea, componenta Biroului Executiv Central va fi modificata, prin marirea cu unu sau doi a numarului de vicepresedinti. Unul dintre noii vicepresedinti va fi propus fostul premier Nicolae Vacaroiu, actualmente vicepresedinte al Senatului. Pentru celalalt post de vicepresedinte optiunile inclina fie spre fostul ministru de Interne Doru Ioan Taracila, fie spre fostul ministru al Finantelor, Florin Georgescu. La un moment dat s-a luat in discutie si varianta transformarii functiei de prim-vicepresedinte, detinuta de Adrian Nastase in cea de presedinte executiv, pe care Nastase a avut-o in perioada cit partidul a fost la guvernare. Aceasta posibilitate a fost momentan abandonata.
    Noua componenta a Biroului Executiv va arata, de fapt, cine va detine controlul partidului, intr-o perioada foarte importanta pentru principala formatiune de opozitie. Lupta pentru sferele de influenta din interiorul partidului s-ar putea transa, la Conferinta Nationala, intre sustinatorii lui Iliescu si cei ai lui Nastase. Dincolo de modificarile organizatorice, discursurile care vor fi sustinute la conferinta de catre cei doi lideri ai partidului vor defini noua strategie de actiune a partidului pentru campania electorala, alegerile generale si guvernare, avind in vedere ca viitoarea conferinta se va desfasura peste minim doi ani. Ion Iliescu va prezenta simbata un raport politic privind activitatea Consiliului National intre cele doua conferinte ale partidului, iar Adrian Nastase va lansa oferta politica numita ''Programul de reconstructie, modernizare si dezvoltare a societatii romanesti in perioada 2001-2004".
    Discursul lui Ion Iliescu va defini PDSR drept ''un partid popular", cu mesaje pentru ''largi categorii sociale'' si care va promova in Romania o guvernare social-democrata. Avind in vedere ca ultimele sondaje au consacrat cresterea de forma a partidului, sub bagheta lui Ion Iliescu este de presupus ca actuala Conferinta Nationala se va desfasura in spiritul disciplinei de partid care va domina, pina la urma, lupta surda dintre sustinatorii lui Ion Iliescu si cei ai lui Adrian Nastase. ( Alina Zamfiroiu, Indira Crasnea)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri