Vadim Tudor: "Tara nu poate fi guvernata decit cu mitraliera"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Vadim Tudor: "Tara nu poate fi guvernata decit cu mitraliera"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  "Tara nu poate fi guvernata decit cu mitraliera"; "Daca PRM vine la putere vor avea loc executii publice pe stadioane, dupa modelul chinezesc"; "Tare ne e teama ca se va ajunge din nou la fraza rostita de Regele Ferdinand, in august 1916: Ne trebuie absolut razboiul ca sa ne vindece de marele putregai in care se afla tara!"; "... un om ca mine nu poate folosi andreaua sau floreta, cind realitatea tragica imi cere sa pun mina pe ghioaga lui Hercule". Aceste fraze nu ii apartin lui Zelea Codreanu ci unui candidat in actuala cursa prezidentiala. In apropierea alegerilor, asistam la un nou episod din serialul "disperarea naste mostri". Ca si in timpul mineriadei din 1999, punctajul din sondaje al lui Corneliu Vadim Tudor tinde spre 20%. Opinia publica isi pune acum o intrebare pe care nici macar nu si-o imagina in urma cu ceva vreme: va intra sau nu liderul PRM in turul doi al alegerilor prezidentiale? Democratia romaneasca a ajuns sa aleaga intre Ion Iliescu si Vadim Tudor.
  Corneliu Vadim Tudor nu are nevoie de prezentare. Numele sau a devenit sinonim cu limbajul trivial, cu minciuna si dezinformarea in interes personal, cu agresivitatea si iresponsabilitatea politica. Extremismul, autoritarismul, xenofobia sint caracteristici ale solutiilor propuse de liderul PRM. Duplicitatea, delatiunea, violenta sint atitudini incurajate de liderul PRM. Lider care il are drept model pe Ion Antonescu si ii pretuieste pe Saddam Hussein si Slobodan Milosevici. L-a adulat pe Nicolae Ceausescu, iar acum ii plinge pe mormint. Se declara iubitor al saracilor, dar poarta ceas Rolex si se plimba in jeep. S e declara curajos, dar nu iese la plimbare fara o ceata de bodyguarzi agresivi. Se declara cinstit, dar minte asa cum respira. Justitia si politicienii il lasa in pace, ba chiar chicotesc la glumele lui. Ii respecta rolul de "nebun de serviciu al natiei". Probabil, Andrei Plesu avea dreptate cind spunea ca "Vadim n-are nevoie de judecator, ci de doctor si de popa". Problema este ca Vadim Tudor conduce un partid care atrage simpatia citorva procente bune din populatia cu drept de vot. Sint romanii in cauza nebuni? Nu, sint doar victime. Sint marile victime ale amagirilor instrumentate de Vadim Tudor prin revistele sale si prin gura sa mare.
  Poet la curtea lui Ceausescu
  "L-am omagiat pe Nicolae Ceausescu din convingere", spune Corneliu Vadim Tudor pentr a-si scuza poeziile ditirambice dedicate "geniului Carpatilor" si consoartei sale la fel de geniale. Mai tirziu ii va trimite dictatorului carnetul de partid prin posta, lasind sa se inteleaga ca a devenit "dizident". De fapt, poetul de curte nu mai era in gratiile lui Ceausescu. In opinia acestuia, Vadim Tudor era "un nimeni, un veleitar, in stare de orice murdarie pentru a parveni".
  Asa cum il caracterizeaza politologul Vladimir Tismaneanu, "Corneliu Vadim Tudor a fost un stilp al propagandei ceausiste, direct legat, prin revista la care scrie, de cercurile cele mai atavic traditionaliste (in sens deopotriva comunist si fascizant) ale Securitatii". Vadim Tudor a fost folosit de Nicolae Ceausescu pentru a ataca, in echipa cu Eugen Barbu, intelectualitatea romaneasca cu profil european din Romania si de peste hotare. Instrumentul atacurilor era revista "Saptamina", o publicatie suburbana, nationalista, xenofoba (in special antisemita), autohtonista si protocronista. Vadim Tudor colabora cu "Saptamina" de pe pozitia de ziarist la Agentia "Agerpres" - agentia de stiri aflata in subordinea PCR, care fabrica variantele oficiale ale evenimentelor si contribuia la cultul personalitatii.
  Sursa informatiilor si documentelor pentru Saptamina era Securitatea, care impunea si tintele de atac. Pentru a-si intari legaturile cu politia politica, se pare ca actualul lider al PRM a semnat, in 1981, un angajament de informator. Angajamentul, a carui autenticitate Vadim Tudor o neaga, a fost publicat in facsimil in cotidianul "Ziua" si contine promisiunea acestuia de a colabora in secret cu organele Securitatii statului "pentru obtinerea de informatii cu privire la persoane si activitati care aduc atingere securitatii Statului si Partidului".
  "Un mitoman"
  Ocrotitorul lui Vadim Tudor in acea vreme era scriitorul Eugen Barbu, unul dintre cei mai umili si mai oportunisti intelectuali ai regimului Ceausescu. Tudor a devenit poet de curte ca si Barbu, omagiind activitatea lui Ceausescu si amplificind in varianta "estetica" ideologia regimului. Desi presedintele PRM il divinizeaza acum pe Barbu, aceasta nu avea o impresie prea buna despre protejatul sau. "Este singurul dintre toti ucenicii mei care rezolva problemele murdare, contra unor avantaje materiale substantiale. Singurul Dumnezeu la care se inchina Vadim este banul", marturisea Barbu. In ochii lui Barbu, Vadim Tudor era "o minte speculativa, diabolic de rea mitoman dincole de limitele normale, suspicios si perfid pina la a inventa cele mai absurde situatii, pe care, cu tupeu debordant, le sustinea si prezenta ca realitati".
  Excesele "Micutului", dublate de proteste ale intelectualitatii si ale comunitatii evreiesti, l-au convins pina la urma pe Ceausescu sa-l treaca pe linie moarta, lasindu-l sa se ocupe doar de sport. Asa a ajuns Vadim Tudor sa faca parte din oligarhia corupta care parazita cluburile de fotbal sustinute de Militie si Armata. Tudor se folosea de calitatea de jurnalist sportiv cu acces peste hotare pentru a face trafic cu casete porno. Din aceasta cauza, pina la urma, lui Vadim Tudor i s-a interzis cu totul sa semneze in presa.
  In 22 decembrie 1989, Eugen Barbu si Vadim Tudor intentionau sa scoata o editie speciala a "Saptaminii", in care sa condamne actiunile "huliganilor" de la Timisoara si Bucuresti. Dupa fuga Ceausestilor, Eugen Barbu si Vadim Tudor au fugit si ei la Poiana Tapului, unde au stat ascunsi mai multe saptamini. Acolo a aparut pentru prima data ideea constituirii unui partid compus din cadre ale armatei, militiei si Securitatii.
  Partidul care se va forma pe 20 iunie 1991 va respecta acest profil. Inainte de partid a fost revista. "Romania Mare" a socat, de la primele aparitii, prin limbajul suburban pe care il promova si prin tirajul incredibil de 600.000 de exemplare.
  Partidul "Romania Mare" este un partid etatist, autarhist, cu nuante autoritariste, promotor al unei strutocamile pe nume "capitalism popular", al nationalismului economic si care se bazeaza pe un rol sporit al armatei si al unor organisme extra-constitutionale (Comitetul National pentru Cercetarea Activitatilor Antiromanesti, Santierele Nationale, etc). Datorita demagogiei sale, de 10 ani, PRM este in Parlament, iar Corneliu Vadim Tudor este in prim-planul vietii politice.
  MINCIUNILE LUI VADIM
  "Sint sarac"
  Presedintele PRM pretinde ca este sarac si ca ii iubeste pe cei saraci. Dar "amaritul" de Vadim poarta Rolex (asemeni altui amarit - Ion Iliescu), se plimba in Jeep (care ii inlocuieste vechiul Mercedes) si incaseaza sume impresionante de bani printr-o retea de SRL-uri pe care le are in proprietate impreuna cu fratii sai. Banii ii investeste in vile si sejururi de lux.
  "Sint impotriva violentei"
  Desi pretinde ca este o persoana pasnica, Vadim Tudor a fost implicat in numeroase altercatii si promoveaza violenta ca solutie politica. In mai 1993, Vadim Tudor s-a luat la bataie cu deputatul PD Aristide Dragomir, dupa ce liderul PRM afirmase in Parlament ca Petre Roman este fiul unui fost agent NKVD. Bodyguardul liderului PRM care i-a sarit in ajutor era agent SRI. In aprilie 1998, garzile de corp ale "tribunului" au luat la bataie cameramanii postului de televiziune Prima TV. Recent, oamenii lui Tudor au sarit sa-l linseze pe poetul Mircea Dinescu. Tentativa de crima de ieri de la Craiova confirma ca Vadim Tudor si partidul sau sint adeptii violentei fizice. Sa adaugam la aceasta violenta de limbaj, prezenta din plin in discursurile si revistele PRM (din care nu citam pentru a respecta pudoarea cititorilor).
  "Nu am fost la putere"
  In ciuda a ceea ce pretinde "tribunul", intre 1993 - 1995, PRM a facut parte din coalitia de guvernare, alaturi de PDSR, PSM, PUNR si PDAR, in cadrul a ceea ce presa a numit "pentagonala rosie". Printr-un protocol, PRM a primit trei posturi de secretari de stat, un post de ambasador si un post de prefect. Printre secretarii de stat numiti de PRM a fost Mihai Ungheanu, redactorul de la "Romania Mare" care se ocupa de evidentierea rolului evreilor in "holocaustul culturii romane".
  "Sint curajos"
  Vadim Tudor face caz de curajul sau cu fiecare ocazie. Dar el este cel mai pazit lider politic al momentului. In jurul sau se afla in permanenta o ceata de paznici agresivi care nu ezita sa sara la bataie. Liderul PRM nu renunta la garzile sale nici in apropierea prietenilor sau in Parlament.
  "Voi lichida Mafia"
  Corneliu Vadim Tudor se prezinta ca justitiar care va lichida "Mafia" in 48 de ore, dar a primit in partidul sau mafioti. Unul dintre ei este Dumitru Puzdrea, un afacerist suspect care si-a construit un monstruos depozit en-gros, in mod ilegal, in Bucuresti. Un altul este Dumitru Dragomir (Corleone), responsabil pentru nenumarate matrapazlicuri din lumea fotbalului si pentru atacuri antisemite lansate prin intermediul revistei "Atac la persoana".
  "Sint pentru integrarea euro-atlantica"
  Europenismul lui Vadim Tudor este o inventie mai noua, menita a-i imprumuta o fata umana. In fapt, in fiecare discurs pe care il rosteste, liderul PRM afirma un nationalism agresiv si pune toate pacatele lumii pe seama Occidentului. Vadim Tudor spune ca Romania este o tara care nu datoreaza nimic strainilor si care a fost victima unui complot international. Organismele internationale sint prezentate in culorile cele mai cenusii. Despre NATO, de pilda, liderul PRM spune ca "nu este altceva decit o organizatie satanista, o tumoare maligna pe creierul Umanitatii".
  "Respect democratia"
  "La situatiile exceptionale si fara precedent aparute in societatea romaneasca, in ultimii 10 ani, predicile penibile despre toleranta si democratie trebuie inlocuite, de urgenta, cu masuri radicale. (...) Pledam pentru conducerea tarii, cel putin pina trece viitura prapadului, cu o mina de fier". Aceste cuvinte ii apartin unei persoane care spune ca va respecta regulile democratice. In fapt, starea exceptionala pe care promite sa o instaleze inseamna chiar intreruperea democratiei. Vadim Tudor nu-si poate inchipui actiunile politice decit ca masuri de forta. Cel care spune ca "tara nu poate fi guvernata decit cu mitraliera" nu are nimic de-a face cu democratia. "In 48 de ore vom lichida Mafia care sufoca Romania! In 48 de ore vom confisca marile averi facute prin frauda! In 48 de ore vom scoate in afara legii si vom dizolva organizatia segregationista UDMR!" - acestea sint declaratiile unuia care nu a auzit de separatia puterilor in stat.
  "Spun doar adevarul"
  Corneliu Vadim Tudor este cel mai prolific producator de diversiuni din Romania post-decembrista si cu toate acestea pretinde ca este agentul Adevarului. Doar insiruirea mizeriile fabricate in laboratorul "Romaniei Mari" ar ocupa toata aceasta pagina. Pe timpul mandatului actualei puteri, "tribunul" a spus ca fiul presedintelui Emil Constantinescu este implicat in contrabanda cu tigari, ca presedintele este spion si ca are o amanta, ca jandarmii de la Stoenesti au ucis mai multe zeci de mineri pe care i-au ingropat in ascuns. In ciuda acestor minciuni, Vadim Tudor si-a pastrat imunitatea parlamentara.
  "Nu am nimic cu maghiarii si tiganii"
  "In eventualitatea venirii la putere, voi avea in vedere linistirea militara a judetelor Harghita si Covasna"; "Nu putem face fata bandelor de tigani ucigasi si violatori? Nici o problema, ele vor fi lichidate". Acestea sint solutiile propuse de Vadim Tudor pentru rezolvarea problemelor etnice ale Romaniei. Liderul PRM sfideaza o lume intreaga cind spune ca nu este xenofob - cind este evident pentru toata lumea ca viziunea sa este asimilationista sau chiar fascista.
  "Voi fi aparatorul legii"
  Desi se prezinta ca viitor ciine de paza al legii, Vadim Tudor imagineaza actiuni politice doar in afara Constitutiei. Toate actiunile pe care le promite transcend legea. O buna ilustrare a respectului pe care liderul PRM il are fata de lege este inversunarea cu care se ascunde in spatele imunitatii parlamentare. El scapa astfel de actiunile in justitie, cu zecile, initiate de victimele calomniilor sale irespirabile. "Nu pot fi chemat la ordine ca la o gradinita de copii handicapati", spune Vadim Tudor. La ultimul vot in Parlament, liderul PRM si-a pastrat imunitatea cu ajutorul PDSR.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

  Alexandru LĂZESCU

  Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

  Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

  Filmuletul zilei

  opinii

  Câte ceva despre ororile nazismului

  Nichita DANILOV

  Câte ceva despre ororile nazismului

  Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

  Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

  Ciprian IFTIMOAEI

  Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

  Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

  Atenţie la trend

  Michael ASTNER

  Atenţie la trend

  În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

  pulspulspuls

  Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

  Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

  Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

  Caricatura zilei

  Pantaloni

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

   X