Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Valentin Ceausescu a declarat pentru Irish Times ca in zilele revolutiei i-a spus tatalui sau ca lucrurile trebuie sa se schimbe

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Valentin Ceausescu nu are limuzina, nu are garda de corp si traieste departe de centrul Bucurestiului, intr-o suburbie linistita. Imbracat cu blugi si o jacheta, soarbe din cafea, fumeaza si isi povesteste istoria, spune Irish Times.

    Sunt 20 de ani de cand Ceausescu a fost rasturnat de la putere, judecat rapid pentru crime impotriva poporului si executat alaturi de sotia sa, Elena. El a fost cel mai brutal dictator din fostul bloc comunist, facand numele Ceausescu un sinonim pentru reprimare, cruzime si cultul personalitatii.

    Securitatea lui Ceausescu a recrutat sute de mii de informatori, a impanzit cu microfoane milioane de case si i-a spionat pe romanii care aveau contacte cu strainii. Acapararea era atat de puternica, incat in Romania lui Ceausescu nu a aparut nicio miscare coerenta de disidenta.

    Ceausescu a consolidat securitatea in timp ce distrugera Romania. El a falimentat natiunea, returnand mai devreme imprumuturile straine, intr-o tentativa de independenta politica, apoi exportand aproape tot ce producea Romania, pentru a strange bani. Rezultatul: o lipsa acuta de bunuri de larg consum, rationalizarea alimentelor, iar taierea curentului electric sau a gazelor si a apei calde devenisera un lucru la ordinea zilei.

    In timp ce Romania, tara cu 23 de milioane de locuitori, se adancea in saracie, Ceausescu a inceput sa demoleze vechiul Bucuresti si sa construiasca blocuri gri si monumente pentru egoul sau, cel mai cunoscut fiind Casa Poporului, o cladire uriasa, pe locul in doi in lume ca marime.

    In urma cu 20 de ani, a face parte din familia Ceausescu inseamna sa te bucuri de putere nelimitata, de privilegii si impunitate. Cei trei copii ai cuplului Ceausescu - Valentin, Nicu si Zoia - erau printii si printesele natiunii, priviti de departe de un popor furios, dar fara nicio putere. Nicu si Zoia sunt acum morti, Valentin fiind cel care trebuie sa poarte povara trecutului lor. El ofera foarte rar inteviuri si se fereste de atentia publica. Are cativa prieteni apropiati si a lucrat la acelasi institut de fizica atomica de circa 40 de ani.

    Stand in cafeneaua sa favorita din Bucuresti, Valentin Ceausescu isi aminteste cum un val de proteste din alte orase ale Romaniei a ajuns in capitala la 21 decembrie 1989, cand un discurs al taalui sau de la balconul sediului Partidului Comunist a fost primit cu respingere in cor. "Doream ca lucrurile sa se schimbe", spune Valentin, amintindu-si despre o discutie avuta cu tatal sau in acea noapte. "I-am spus ca lucrurile ar trebui sa se schimbe chiar de a doua zi, daca urma sa mai fie o a doua zi".

    Valentin Ceausescu crede acum ca tatal sau a minimalizat amenintarea la adresa regimului, crezand sa era ceva similar cu o tentativa orchestrata de URSS in 1968 pentru a-l face sa urmeze exact linia Kremlinului. "Dar nu erau numai rusii. Lucrurile erau complet diferite. Tata meu nu mai impunea aceeasi autoritate si nu mai inspira aceeasi incredere poporului ca in 1968", explica Valentin.

    La 22 decembrie, ciocnirile dintre protestatari si serviciile de securitate escaladau la Bucuresti, iar Nicolae si Elena Ceausescu si-au dat seama ca regimul lor cadea. Au incercat sa fuga, dar au fost arestati.

    Valentin si-a dus iubita - acum sotia sa - afara din Bucuresti si au stat in casa unui prieten, in timp ce la Bucuresti se tragea. A fost arestat la 25 decembrie, ziua in care parintii sai au fost judecati rapid la o baza militara si apoi dusi in fata plutonului de executie.

    "In seara aceea am fost dus la o baza militara si am privit la televizor procesul si executia. Eram acolo cu ofiterul la comanda si cu inca unul. Nu m-am uitat la ei. Eram rusinat, rusinat ca sunt roman. Nu este vorba cum iti tratezi liderii... Este greu de descris, dar am simtit, in timp ce priveam, ca era un lucru cumva murdar....ca era rusinos sa privesc asa ceva", povesteste Valentin.

    El a stat la inchisoare opt luni si apoi eliberat, intr-o tara care deja punea sub semnul intrebarii natura reala a "revolutiei" sale.

    Ca multi alti romani, Valentin Ceausescu crede ca un grup de comunuisti care se opuneau tatalui sau sau doreau sa obtina castiguri personale au conspirat pentru a lua puterea sub acoperirea protestelor, folosind unitati ale armatei pentru a semana haos in tara, inante de a se prezenta drept "Frontul salvarii nationale". Membri ai FSN si aliatii lor au blocat in repetate randuri eforturile de a se afla ce s-a intimplat cu adevarat in 1989.

    Unii dintre cei care au venit la putere ii erau cunoscuti lui Valentin de cand aceasta avea sub patronaj clubul de fotbal Steaua. "Nu aveam o relatie personala cu el. Nu ma simt tradat de persoane pe care nu le stiu cu adevarat. Niciunul dintre prietenii mei nu m-a tradat. Ei au stat alaturi de mine", spune el.

    Datorita acestor prieteni, Valentin spune ca nu s-a gandit niciodata sa plece din Romania definitiv, in pofida faptului ca a studiat o vreme la Londra si a invatat foarte bine engleza. Spre deosebire de fratele sau Nicu, care avea o reputatie de playboy si era vazut ca potentialul succesor al tatalui sau, Valentin a stat departe de politica si spune ca nu s-a temut pentru siguranta sa in zilele de dupa revolutie.

    Traind intr-o tara inca bantuita de regimul tatalui sau, de secretele revolutiei si de umbrele celor 1.500 de victime, Valentin Ceausescu crede ca schimbarea pasnica era posibila in Romania si ea ar fi creat o natiune mai putin marcata de coruptie, suspiciune si acuzatii. "Asta cred. Dar restul lumii a crezut altceva. Si de aceea am ajuns acolo", incheie el.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri