Victimele acordului PSAL
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Victimele acordului PSAL

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Conditiile puse de Baca Mondiala pentru acordarea mult doritului imprumut par sa aiba o consecinta neplacuta, cei 4,9 milioane de romani care au, oficial, un loc de munca urmind sa ramina si mai putini. Traian Basescu, cel care a negociat acordul cu BM, a declarat, ieri, ca procesul de restructurare din economie si de inchidere a societatilor care nu vor putea fi privatizate va duce la disponibilizarea a circa 100.000 oameni. Basescu a precizat ca in ceea ce priveste "gaurile negre" ale economiei nationale, marii giganti industriali, urmeaza a fi privatizate intreprinderi ca Sidex Galati, Alro Slatina, Roman Brasov sau Tractorul Brasov. Basescu a incercat sa-i linisteasca pe cei care se pot simti vizati de o eventuala disponibilizare, si a aratat ca cei ramasi fara slujba "vor avea in spate" 145 de milioane dolari, pentru crearea de noi locuri de munca.
  Referitor la nodul gordian al economiei romanesti, restructurarea sistemului bancar, Basescu a afirmat ca Bancorex, unul din cele mai fierbinti subiecte ale actualitatii, va suferi un proces de restructurare, de restringere a activitatii si de reducere a numarului de personal. Aceste schimbari urmeaza sa aiba loc pina la sfirsitul anului 1999, iar creditele neperformante vor fi preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Un alt subiect spinos al restructurarii este Comtim (combinatul de porci din Timisoara), care, chiar daca nu face obiectul acordului Programului de ajustare structurala a sectorului privat (PSAL), il poate afecta pentru ca acordarea PSAL este conditionata si de finalizarea prevederilor acordului ASAL, care se refera la restructurarea agriculturii. In acest sens Basescu si-a exprimat chiar surprinderea ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa privatizeze mai intii Regia Tutunului, care nu constiutie o prioritate absoluta, iar combinatul Comtim este lasat la urma. Una peste alta, se pare ca Basescu a tras pina la urma spuza pe turta lui, pentru ca restructurarea va avea loc preponderent in unele sectoare controlate de un alt democrat, Radu Berceanu, deci implicit cel care va avea de cistigat va fi in principal PD.
  Aproape 22 milioane lei pentru fiecare disponibilizat
  Traian Basescu a aratat ca cei ramasi fara slujba vor face parte dintr-un program cu o sustinere financiara de 145 de milioane dolari, program ce va avea ca obiect crearea de noi locuri de munca. Dintre acesti bani Uniunea Europeana va acorda 100 milioane euro iar Banca Mondiala 25 milioane dolari. Daca declaratiile ministrului Transporturilor vor coincide cu realitatea, un calcul sumar duce la concluzia ca pentru fiecare disponibilizat va fi prevazuta o suma de 1450 dolari. Considerind o rata de schimb de 15.000 lei pentru un dolar, inseamna ca pentru oricare din viitorii someri vor fi alocati 21.750.000 lei. De precizat ca acesti bani nu se confunda cu sumele care se acorda ca plati compensatorii, care vor fi suportate din alte fonduri.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Întâlnire online între democraţii

  Lucian DÎRDALA

  Întâlnire online între democraţii

  Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Identităţi în oglindă (II)

  Florin CÎNTIC

  Identităţi în oglindă (II)

  Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

  Istoria (sau isteria) unui boxer

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Istoria (sau isteria) unui boxer

  Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

  Ministere „croite” şi răscroite

  Nicolae CREŢU

  Ministere „croite” şi răscroite

  Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

  pulspulspuls

  Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

  Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

  Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

  Caricatura zilei

  Lapoviță

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.