Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vosganian nu este singurul candidat controversat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Decizia presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, de a amina luarea unei decizii in cazul confirmarii candidaturii comisarului propus de Romania ar putea fi o incercare de evitare a unei situatii delicate in Parlamentul European (PE), dupa o criza similara cu care s-a confruntat in 2004. La 1 noiembrie 2004, echipa condusa de Jose Manuel Durao Barroso urma sa preia conducerea CE, in conditiile in care mandatul Executivului condus de Romano Prodi expira la 31 octombrie. Darunii membri ai echipei alcatuite de Barroso au fost contestati de deputatii europeni, fapt care a condus la o criza constitutionala, fortindu-l pe seful CE sa amine votul PEpentru a-si putea remania echipa. Principala cauza a crizei din 2004 a constituit-o desemnarea italianului Rocco Buttiglione in functia de comisar pentru Justitie. Buttiglione a afirmat ca homosexualitatea este un pacat, femeile au menirea de a face copii, iar crestinii sint mai putin inclinati catre infractionalitate decit persoanele de alte religii, ceea ce a ridicat semne de intrebare privind toleranta sa. Scandalul Buttiglione era la acea vreme un nou episod in disputa dintre liderul Grupului Socialist din PE,germanul Martin Schulz, si premierul italian Silvio Berlusconi, care il comparase pe Schulz cu "un gardian dintr-un lagar nazist". Schultz si Grupul Socialist promiteau ca vor vota impotriva echipei prezentate de Barroso daca Buttiglione nu va renunta la post.Supus presiunilor, intr-un final Buttiglione si-a retras candidatura, fiind inlocuit de Franco Frattini. Dupa retragerea politicianului conservator italian, principalele doua grupuri politice din Parlamentul European -PPE si PSE - au cerut schimbari suplimentare. Partidul Popular European, caresustinea echipa formata initial de Barroso,si-a exprimat nemultumirea in legatura cu alti candidati, unii acceptati de Grupul Socialist. Liberala olandeza Neelie Kroes, propusa pentru functia decomisar pentru Concurenta, a starnit dubii in legatura cu obiectivitatea de care ar fi dat dovada in noua functie. Barroso a decis insa sa o pastreze in echipa. Fostul ministru ungar de Externe, socialistul Laszlo Kovacs, nu a reusit sa ii convinga pe eurodeputati ca era suficient de competent pentru a prelua portofoliul Energiei.Din aceste cauze, seful Comisiei a decis mutarea sa in functia de comisar pentru Taxe. Fostul presedinte al Parlamentului leton, Ingrida Udre (ecologista eurosceptica), desemnatainitial pentru functia de comisar pentru Taxe, nu a putut oferi suficiente clarificari intr-un scandal in care era acuzata de nereguli financiare. Ea a fost inlocuita de Andris Piebalgs, fost ministru de Finante, propusa ulterior pentru portofoliul Energiei. La 18 noiembrie, PEavotat in favoarea investirii noii echipe a lui Barroso, care si-a prelua atributiile la trei saptamini dupa termenul stabilit initial.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri