Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Zimbetele enigmatice ale lui Putin si Medvedev

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cel mai puternic om din Rusia, Vladimir Putin, retrogradat la rangul de premier al presedintelui Dmitri Medvedev, acesta este tandemul inedit care va prelua puterea in 7 mai are multe necunoscute si nu este lipsit de riscuri. Cei doi au facut campanie impreuna, iar programul electoral al succesorului desemnat Dmitri Medvedev (42 de ani), care a cistigat fara nici o emotie alegerile prezidentiale, este numit "Planul Putin".

    Imaginea viitorului lider de la Kremlin este inca neclara: el merge cu un pas in urma mentorului sau si asculta atent in timp ce Vladimir Putin isi prezinta strategia pentru Rusia pina in 2020. Medvedev adopta aceeasi intonatie ca presedintele in exercitiu, face aceleasi gesturi si chiar se imbraca la fel in afara reuniunilor oficiale la care este obligat sa poarte costum.

    Dar succesorul desemnat se afla deja in prim-plan in jurnalele de televiziune si renunta uneori la imaginea de elev al lui Putin, aratind ca si el stie sa bata cu pumnul in masa si sa dea ordine, asa cum s-a intimplat in timpul unei deplasari recente la Habarovsk. "Deocamdata, loialitatea lui Medvedev fata de Putin este fara limite", considera Olga Kristanovskaia, de la Institutul de Sociologie al Academiei ruse de Stiinte. "Medvedev este sters, dar acelasi lucru se spunea si despre Putin in urma cu opt ani. El are insa o echipa solida, formata din 40 de sustinatori din Gazprom, Guvern si sistemul judiciar", pregatiti sa il sprijine la Kremlin, a adaugat expertul.

    Posibile capcane

    Pe de alta parte, echipa presedintelui in exercitiu nu este pregatita sa renunte. Unii se intreaba chiar daca Putin se va instala la Casa Alba, sediul Guvernului, ceea ce l-ar constringe sa se deplaseze pentru a "da socoteala" la presedintie. "In traditia politica rusa, cel care primeste este mai important decat cel care vine", a explicat Kristanovskaia, din punctul careia de vedere viitorul premier si-ar putea pastra biroul la Kremlin.

    Tandemul Putin-Medvedev prezinta deja riscuri de instabilitate. "Cit timp va dura? Intrebarea ramine deschisa", afirma Evgheni Volk, de la Fundatia Heritage. "In prezent, Medvedev depinde in totalitate de Putin. Dar Constitutia ii garanteaza prerogative extinse, printre care cea de a demite premierul. Iar in discursurile sale el pune deja accente diferite" - fara discursuri virulente antioccidentale, mai putin stat in economie - subliniaza Volk.

    Dupa promisiunile si cadourile electorale, noul presedinte risca "sa se confrunte cu o crestere a inflatiei", considera Volk. "Aceasta va fi o problema grava, pe care ar putea fi tentat sa o incredinteze premierului sau, pe care il poate demite", a adaugat el. In timpul ultimei sale conferinte ample de presa, din 14 februarie, Putin a declarat, totusi, clar ca nu va fi un premier de tranzitie. "Voi ramine atit timp cit Medvedev va fi presedinte si daca voi realiza obiectivele pe care mi le voi fixa in aceasta functie", a spus el.

    Medvedev isi expediaza mentorul de la Kremlin la sediul guvernului

    In prima lui conferinta de presa dupa anuntarea rezultatelor oficiale partiale ale alegerilor prezidentiale de duminica, Dmitri Medvedev a afirmat ca locul presedintelui este la Kremlin, in timp ce cel al premierului este la guvern. Raspunzind la intrebarile BBC despre cine va „decide strategia si parametrii politicii externe a Rusiei, presedintele sau premierul", si daca nu cumva primul ministru va lucra, de fapt, la Kremlin, Medvedev a afirmat: „Este poate cea mai simpla dintre intrebarile care mi-au fost date astazi, o intrebare care are raspunsuri foarte clare si precise". „Potrivit Constitutiei, politica externa este stabilita de presedinte. Asta una. Doi. Locul de munca al sefului statului este Kremlinul. Sediul permanent al guvernului si al presedintelui organului executiv al statului este Casa Alba", a subliniat Medvedev.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri