Dovleacul, intre magic si aliment-medicament
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Dovleacul, intre magic si aliment-medicament

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dovleacul este o leguma cu mai multe fete: bun pentru mincaruri, ingredient pentru dulciuri si, nu in ultimul rind, medicament. Dar varietatile de dovleac l-au facut dintr-o leguma simpla sa devina si obiect de design in gradini si in case. Si nu trebuie uitat ca, la sarbatoarea Halloween-ului, la americani, si de Sf. Andrei, la romani, dovleacul este sculptat in forma de fata, luminat cu luminari pentru a alunga spiritele rele. Dar de ce au fost alesi dovlecii pentru aceste ritualuri?

    In Egiptul antic era considerat intruchiparea paminteana a zeitei Kolokassia, insa cultul dovleacului este cunoscut peste tot in lume, din Japonia si pina in Europa. In simbolistica africana el reprezinta uterul femeii, iar in cultul chinezesc este simbolul abundentei si  al fertilitatii, al regenerarii si al imortalitatii.

    Pentru romani dovleacul este asociat cultului stramosilor. Astfel ca in majoritatea perioadelor de post ale iernii acesta este folosit in mincarurile rituale, mai ales in zilele de pomenire a mortilor. La daci, se pare ca era si un simbol al abundentei, in unele sate pastrindu-se si azi obiceiul colindului de Anul Nou cu o tivga de dovleac umpluta cu seminte. Aceasta era aruncata peste casa, urindu-se rod bogat.

    Ce contine miezul bostanului?

    Bostanii, Curcubita pepo si C. maxima, se pot folosi in terapeutica si in bucatarie dupa ce au fost separati de seminte si de coaja. Substantele continute in miez sint lecitina, tirozina, peporezina, fosfor si doua vitamine B si A. Datorita acestor substante bostanul are efecte nutritive. Apoi grabeste purgatia, este calmant si racoritor.

    De asemenea, inmoaie pielea si atenueaza procesele inflamatorii ale mucoaselor, fiind asemanator cu lanolina, glicerina sau musetelul. Bostanii insa ajuta si la activarea secretiei urinare si a eliminarii acidului uric.

    Cum alegem bostanii pentru mincare

    Astazi pe piata romaneasca au patruns noi soiuri de bostani, diferiti ca forma si gust fata de cei traditionali. Insa cei mai buni si gustosi bostani traditionali sint cei de dimensiuni potrivite, usor turtiti, cu  coaja verde, portocalie sau alba.De asemenea, coaja trebuie sa fie fara pete si necrapata. Dovlecii se pot pastra citeva saptamini intregi daca sint tinuti la rece.

    Usor de gatit

    Inainte de a fi pregatiti pentru mincare dovlecii trebuie taiati si curatati de seminte. Pot fi copti in cuptor, devenind mai dulci si cu gust mai pregnant.Inainte de a fi introdusi in cuptorul incalzit pot fi unsi cu ulei de masline, sare si piper. Pot fi umpluti cu pasta de brinza sau cu orez cu ciuperci. Se taie dovelacul in doua sau i se taie un capac. Se curata de seminte si se coace in cuptor. Apoi, cind este gata, se umple cu pasta de brinza sau cu orezul preparat in prealabil.

    In supele de legume, dovleacul da un gust deosebit fierturii. Se fierb timp de citeva minute bucati de dovleac in supa, apoi se paseaza si se amesteca din nou in supa.

    Si in placinte dovleacul este un ingredient placut si usor. Se face un amestec cu scortisoara si cuisoare macinate pentru placinte. Ca garnitura, dovleacul copt se serveste cu ceapa taiata pestisori. La final, totul e stropit cu ulei de masline si condimentat cu praf de rozmarin.

    Intrebuintarile terapeutice ale bostanului

    Datorita substantelor continute bostanii au recomandari in unele boli de tipul asteniilor, insomniilor, afectiunilor cardiace sau diabetului. Ajutind la activarea secretiei urinare, consumul de bostan mai este recomandat in infectii urinare, insuficienta renala, dar si in dispepsii, hemoroizi si enterite.

    Datorita continutului de vitamina C si E sint antioxidanti ideali protejind impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare. De asemenea ,
    gustul lor dulce este si pe placul bebelusilor si al copiilor mici, miezul galben fiind bine digerat.

    Pentru constipatii si in colite de putrefactie bostanul se fierbe. Astfel, 500 g miez fiert se paseaza si se adauga apa scursa de la fierbere si se omogenizeaza amestecul. Acest preparat se consuma intr-o zi in doua reprize.

    Pentru tratamentul insuficientei cardiace cu edeme se poate consuma un pahar de suc pe zi vreme indelungata.

    In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pina la vindecare.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

    Alexandru LĂZESCU

    Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

    Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

    Filmuletul zilei

    opinii

    Câte ceva despre ororile nazismului

    Nichita DANILOV

    Câte ceva despre ororile nazismului

    Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

    Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

    Ciprian IFTIMOAEI

    Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

    Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

    Atenţie la trend

    Michael ASTNER

    Atenţie la trend

    În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

    pulspulspuls

    Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

    Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

    Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

    Caricatura zilei

    Pantaloni

    Editia PDF

    Bancul zilei

    Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

    Parteneri

    Alte publicatii

      Intrebarea zilei

      Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

      X