vineri, 29.03.2024
Daca inca nu ati incercat noutati pe masa de Paste unul dintre acestea este cozonacul din bucataria fara foc. Preparat numai cu ingrediente naturale si fara a fi trecute prin foc, cozonacul astfel facut va aduce o noua savoare si, in acelasi timp, o noutate pe masa traditionala de Paste. Si de ce nu ar fi masa sfintelor sarbatori si cu ceva "vechi" si cu ceva nou? Astfel ca pe linga traditionalele cozonac cu nuca, pasca cu brinza si ouale rosii cozonacul natural isi va putea face loc pe fata de masa a Pastelui.
Ingredinete: 400 g griu integral macinat, 40 g seminte de susan, 200 g miez de nuca, 2 linguri gris, 2-3 linguri unt, 125 g miere de albine, o jumatate de fiola de esenta de rom si o jumatate de fiola de esenta vanilie, fructe pentru ornament.
Se alege miezul de nuca si se macina. Untul se freaca la rece astfel incit sa fie scoasa toata apa din el. La toate dulciurile naturale aceasta operatie este foarte importanta deoarece apa care este continuta in unt se combina cu mierea de albine dar nu se mai amesteca cu partea grasa. In continuare se pregatesc si fructele pentru ornament. Se curata si se spala apoi se lasa la scurs.
Intr-un castron de portelan, lut sau sticla se pun faina integrala, grisul, semintele de susan, esenta de vanilie, 100 g nuca macinata si jumatate din mierea de albine. Se amesteca pufos astfel incit sa se obtina o compozitie omogena. Pentru reglarea consistentei acestui aluat se poate adauga apa rece sau putin ulei presat la rece in caz ca nu este destul de moale sau miez de nuca daca este prea moale pina se obtine ceva asemanator cu aluatul copt de cozonac. Se lasa apoi sa se odihneasca o jumatate de ora pina la o ora.
Acum se poate pregati crema. Untul frecat spuma se amesteca treptat cu mierea de albine, esenta de rom apoi se incorporeaza restul de nuca macinata. Acest amestec trebuie realizat cit mai pufos.
Pe o planseta de lucru se pune o folie de ceolofan apoi aluatul iar deasupra alta folie de ceolofan apoi cu ajutorul sucitorului se intinde o foaie de 2-3 cm. Se indeparteaza folia de deasupra si se pune umplutura de nuca si unt care se intinde apoi se ruleaza cu ajutorul foliei de dedesubt. Se mai lasa o jumatate de ora sau o ora sa stea apoi se pudreaza cu nuca macinata si seminte de susan.
In bucataria fara foc prezentarea si servirea produselor este foarte importanta. Hrana trebuie respectata si de aceea servirea trebuie sa fie pe masura.
Un platou se tapeteaza cu nuca macinata iar deasupra se aseaza un cozonac intreg si citeva felii taiate si ornate cu cite un miez intreg de nuca. Servirea se face pe farfurioare tapetate cu nuca macinata si felii de mar taiat la rotund si foarte fin sau alaturi poate fi asezata o floare a pastelui.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Discriminarea persoanelor cu chelie devine infracțiune în Franța
Liviu Dragnea a mai înființat o firmă. Domeniul-cheie în care fostul lider PSD vrea să facă bani
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |