Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Relaxare si sanatate din inima pamantului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Combinatie si cu alte terapii: hidroterapia, aromaterapia, termoterapia (terapia geotermala) sau cristaloterapia prin folosirea anumitor cristale si pietre semipretioase. Efectele benefice pot grabi vindecarea in afectiuni articulare sau in stari generate de stres si oboseala. 

    Promovat intensiv la inceputul anilor '90, masajul cu roci vulcanice cunoscut si sub denumirea de masaj cu pietre calde sau Hot Stone Massage in engleza, sau terapie geotermala, este una dintre tehnicile terapeutice amerindiene foarte vechi folosite pentru relaxare, echilibrare energetica, vindecare si detoxifiere. Aceasta terapie, foarte apreciata in ultimii 15 ani, este folosita astazi in mai toate centrele de infrumusetare, de relaxare sau centre SPA din lume.

    Pietre calde, pietre reci

    Dar ce este acest masaj? Nimic mai mult decat o forma de terapie care foloseste pietre incalzite si asezate pe anumite parti ale corpului. Secretul, insa, care ofera beneficiile atat de apreciate in urma unui astfel de masaj, este tocmai locul unde se aseaza fiecare piatra incalzita pe trup pentru ca toata caldura degajata sa aduca efectul scontat. In masajul cu pietre calde se folosesc, de obicei, pietre de origine vulcanica, de culoare gri inchis sau negru, de marimi diferite si a caror suprafata se slefuieste cat mai fin. In general, setul de pietre pentru un astfel de masaj contine 54 de bucati de roca care sint incalzite intr-un dispozitiv special pana ajung la temperatura de 40-50 de grade Celsius. Aceasta temperatura a fost calculata astfel incat sa nu produca arsuri sau senzatii neplacute, ci doar sa provoace furnicaturi si senzatii placute in tot corpul. Se induc astfel efecte fiziologice de relaxare si detoxifiere. In timpul masajului cu pietre vulcanice, se introduc si cateva pietre reci in mijlocul secventelor cu pietre calde. Pietrele fierbinti au rolul de a relaxa musculatura, accelerand circulatia sangelui si metabolismul celular, iar cele reci de a intari organismul, generand vasoconstrictie si eliberare histaminica care actioneaza impotriva durerii si a proceselor inflamatorii.

    Metode stravechi, terapii moderne

    Aceasta metoda straveche de relaxare si curatare, originara din cultura de intretinere, relaxare si vindecare a amerindienilor, preluata mult mai tarziu de catre chinezi, care o foloseau cu precadere la curtile imperiale, a fost transformata in terapie, la inceputul anilor '90, de catre o terapeuta americanca, originara din Tucson, Arizona, Mary Hannigan. Ca orice american care stie sa dezvolte o afacere dintr-o idee, Mary si-a facut un stil propriu de masaj cu pietre calde si l-a inregistrat sub marca "LaStone Therapy". Cum pentru a face acest masaj iti trebuie anumite cunostinte despre anatomia si energia corpului uman, si nu numai, informatii insa la indemana multora astazi, majoritatea SPA-urilor si a terapeutilor din lumea intreaga ofera aceasta terapie intr-o viziune personala. Asadar, o singura baza straveche, mii de stiluri noi. Insa toate la fel de benefice pentru corp. Insa acest masaj nu poate fi practicat chiar de oricine, deoarece are niste reguli foarte stricte, necesita o pregatire prelabila, iar pietrele sunt roci speciale, prelucrate si alese cu grija. Baza in masajul cu pietre calde este cunoasterea canalelor energetice ale coprului uman numite meridiane si a unor centri energetici numiti chakre. Cele 7 chakre principale se gasesc pe linia mediana a corpului, de-a lungul coloanei vertebrale si sunt conectate cu anumite organe si functii ale corpului. Din punctele chakra, energia este distribuita in intreg organismul prin numerose canale energetice care traverseaza corpul.

    Pietrele devin intrari si iesiri de energie

    Stimularea punctelor chakra ajuta sa se echilibreze energia care circula in corp. Un flux prea mare de energie sau prea mic creeaza dezechilibre. In acest scop, in timpul masajului, pietrele fiebinti sunt asezate in dreptul punctelor chakra si devin intrari si iesiri de energie, realizandu-se astfel o conexiune intre membrele inferioare si cele superioare. In timpul masajului cu pietre incalzite se folosesc si alte terapii cum sunt aromaterapia sau aquaterapia. De altfel, tehnicile complementare terapiei geotermale sunt: aromoterapia prin simtul mirosului, cromoterapia prin culoare, meloterapia prin stimulii auditivi, aquaterapia sau hidroterapia prin folosirea apei, termoterapia prin folosirea caldurii si cristaloterapia prin utilizarea anumitor cristale si pietre semipretioase. Prin elementele care compun aceasta terapie cu roci calde, apa, piatra, miresmele imbietoare ale uleiurilor aromate, precum si caldura generata de roci, masajul cu roci vulcanice este o terapie spa signature. De altfel, cuvantul spa defineste un concept de curatare fizica, dar si spirituala prin terapii cu apa si conform dictonului "Sanitas per Aquam".

    Ce presupune un masaj cu roci vulcanice calde

    Pentru majasul cu roci vulcanice calde terapeutii incalzesc pietrele in niste cuve speciale cu apa, la teperaturi cuprinse intre 40-50 de grade Celsius. Pietrele reci care se alterneaza in timpul sedintei au, in general, 8 grade Celsius.  Se incepe mai intai masajul cu pase specifice masajului suedez, manevre de effleurage, frictiune sau vibratie, acestea fiind cel mai des folosite in majoritatea spa-urilor. Apoi in scena intra rocile incalzite. Potrivit terapeutului Mary Hannigan, pietrele fierbinti se aseza pe corp centripet, adica de la periferie catre centru, dupa o incalzire prealabila a zonei afectate si inclinate prin apasare. Se folosesc pietre netede, adaptate zonei unde se efectueaza masajul. Astfel, pe spate si pe membre se aseaza pietre rotunde, mai mari, in timp ce pe gat, pe fata si pe coloana cervicala se aseaza pietre mai fine, de dimensiuni mai mici. Pentru tratamentele faciale se utilizeaza pietre reci, efectul acestora asupra tesutului epitelial fiind acela de vasoconstrictie, protectie si tonifiere a capilarelor sangvine.

    Pietrele bazaltice acumuleaza mai multa caldura

    Terapia geotermala presupune folosirea unor anumite roci care, prin compozitia si calitatile lor, sa genereze asupra corpului efecte benefice. Mai mult, pietrele trebuie sa lucreze acolo unde corpul are nevoie. Cu un nivel ridicat de fier si magneziu, pietrele bazaltice acumuleaza mai multa caldura si o disperseaza in corp, prin canalele energetice, pana la nivelul celular,  intr-un timp mai indelungat. Reactiile pe care pietrele le declanseaza in corp in timpul sedintei de masaj este semn ca acestea interactioneaza cu zona afectata. Daca intr-o anumita zona pietrele pierd mai repede din caldura, inseamna ca in acea zona exista un dezechilibru energetic. Iar cand zona se echilibreaza, iar organismul incepe ca functioneze normal in acel loc, pietrele isi mentin temperatura constanta si determina cresterea circulatiei sanguine, nutritia si procesele metabolice la nivel celular. Iar cand circulatia sangelui prin piele creste, cresc si procesele de detoxifiere ale ficatului si rinichilor, aceasta generand echilibru in organism.

    Asezate de-a lungul sirei spinarii, in palme ori intre degetele de la picioare pietrele calde imbunatatesc fluxului energetic in corp si stimuleaza astfel circulatia sangvina si limfatica in organism, capacitatea de regenerare a organismului, precum si refacerea dupa efort sau accidente. Caldura degajata de pietre ajuta si la absortia mai usoara a uleiurilor folosite in timpul masajului, catifeland pielea. In timpul acestui tip de masaj se resimte o durere placuta, iar caldura emanata usor de pietre relaxeaza muschii. Temperatura ridicata determina, de asemenea, transpiratia ceea ce duce la eliminarea de toxine, astfel ca, la incheierea sedintei de terapie geotermala este necesar consumul de apa pentru a se reface cantitatea de lichide si saruri pierduta prin transpiratie. Masajul  poate fi aplicat unei singure parti a trupului, insa recomandat este masajul intregului corp, efectele benefice grabind vindecarea in afectiuni articulare, de exemplu, sau in starile generate de stres si oboseala. In acest fel, pietrele reusesc sa neutralizeze energiile negative acumulate in corp pe parcursul timpului, elimina dizarmoniile si refac echilibrul si armonia intregii fiinte.

    Beneficiile si contraindicatiile masajului cu roci vulcanice

    In primul rand detoxifiere corporala prin eliminarea toxinelor  de la suprafata pielii si imbunatatirea activitatii sistemelor limfatic si sangvin. Urmeaza ameliorarea efectelor in cazul afectiunilor osteo-articulare, diminuarea sau eliminarea durerilor acute sau cronice si diminuarea spasmelor musculare. Si nu in ultimul rand accelerarea asimilarii oxigenului la nivel celular si imbunatatirea ritmului metabolic, imbunatatirea activitatii rinichilor dar si ajuta la disparitia edemelor. Aplicarea pietrelor calde in zona opusa (antagonista) celei afectate, atrage fluxul de sange din zona afectata reducand tensiunea din acea zona. Cu alte cuvinte o terapie care ne poateindeparta stresul, ajuta organismul in detoxifiere si amelioreaza unele afectiuni dureroase.

    Insa masajul cu pietre calde are si contraindicatii. Nu se folosesc in cazul afectiunilor acute de tipul artritei, intinderi, tendonita etc. Nu este recomandata diabeticilor si anemicilor. Cei cu arteroscleroza sau arterioscleroza nu vor beneficia de acest tratament deoarece caldura este contraindicata clientilor cu aceste afectiuni. De asemenea este contraindicata femeilor gravide.

    Eugeniu RADULESCU,
    www.bioenergoterapia.ro


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri