Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un stimulent romanesc al sistemului imunitar: porumbarul

Farmacia verde de acasa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Este porumbarul, Prunus spinosa, care creste pe dealuri pietroase, stincarii, pasuni. Are o arie de raspindire foarte bun fiind intilnit in Europa, Asia, Afrca de Nord si America de Nord. Fructele ajung la marturitate toamna tirziu fiind culese cind frunzele deja au cazut. In Oltenia traditia spune ca daca o fata isi pune martisor din flori de porumbar isi va pastra fata alba toata vara si izbindi in dragoste. In unele sate din Moldova decoctul din fructe uscate este considerat medicament in cazul dizzenteriei, dupa fierbere fructele fiind si ele consumate.

    Dar, de la acest arbust se utilizeaza totul: radacinile, scoarta radacinilor si a ramurilor tinere, florile, frunzele si bineinteles, fructele. Toata planta are utilizari terapeutice in medicina umana moderna si traditionala dar si in medicina veterinara.

    Florile se recolteaza in perioada de inceput a infloririi, pe vreme uscata, floare cu floare. Acestea contin flavone, acizi organici, kemferol, saruri de magneziu si potasiu, glicozide. Florile sint utilizate ca sedativ si diuretic in tratamentul nefritelor si cistitelor, enteritelor.

    Frunzele se recolteaza pina in luna iulie. Sint folosite in eruptii tegumentare, boli de rinichi, vezica, eliminarea toxinelor din corp.

    Radacinile subtiri, scorta radacinilor si scoata ramurilor tinere se aduna la sfirsitul vegetatiei pina in luna noiembrie. Medicina traditionala utilizeaza radacinile, scoarta si tulpina contra dureruilor de inima iar florile impotriva diabetului, astmului si ca antiinflamatoare.

    Fructele culese la maturitate pot fi utilizate in alimentatie dar au si proprietati terapeutice. Acestea au actiune astringenta si diuretica si efecte antidiareic si antidizenteric. Fructele sint recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, gura, tuse convulsiva, stimularea digestiei.

    Gemoterapicul se obtine prin macerarea in solutie hidro-licero-alcoolica a mugurilor recoltati primavara si are un rol important in stimularea sistemului imunitar.

    Cum se folosesc produsele porumbarului?

    Impotriva constipatiei, ca sedativ nervos si diuretic se poate utiliza infuzia  din o lingurita petale la 200 ml apa clocotita. Se tine acoperit vasul 15 minute si se pot consuma 2 cani pe zi.

    Pentru tratamentul eriptiilor tegumentare, boli de rinichi si vezica si ca depurativ se poate folosi o lingurita pulbere frunze la 200 ml apa. Se lasa 10 minute acoperit si se adauga un virf de cutit de bicarbonat pentru ca mediul alcalin creat favorizeaza eliberarea substantelor active care altfel ramin „inchise" in frunze.

    Pentru diaree, calmarea nervilor, tonic stomahic se bea zilnic 50 ml vin de porumbar. Acesta se prepara din 300 g fructe peste care se adauga un litru de must, care se lasa la fermentat. Se trage lichidul in sticle care vor fia stupate bine cu dop.

    Impotriva tusei, stimularea digestiei, guta se utilizeaza decoct din o lingurita fructe peste care se toarna 250 ml apa clocotita si se fierbe 20 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi.

    Pentru durerile de dinti se tine in gura decoct rece din radacini uscate sau scoarta de porumbar.

    Si, daca se doreste o vopsire naturala a fibrelor din in, cinepa sau lina in nuante de rosu se poate utiliza amestecul din scoarta de porumbar si prun si flori proaspete de sovirf, bors si piatra acra.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri