Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

5 minute de cultura moldoveneasca

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Atunci cind vorbim despre cele doua Moldove, partea romaneasca si cea ex-sovietica, ne raportam diferit, pe un fond comun de confuzie si ridicol. Pozitiile oficiale, constructele ideologice, coordonatele birocratice si efuziunile politice oculteaza nedumeririle cu privire la "adevarul istoric". Fiecare parte diplomatica are versiunea ei, iar fiecare cetatean are retinerile si convingerile sale. E dubios. Se vorbeste aceeasi limba, se dovedesc relatii de rudenie, se constata ca se face apel la aceleasi "personalitati istorice" ca fond genetic al identitatii culturale si, cu toate acestea, un dictionar de regionalisme si argouri e dat drept dictionar al limbii unui stat independent si suveran care poarta numele unei provincii istorice a Romaniei.

    Aceasta este situatia reflectata in expozitia "Revin in 5 minute" a artistului (romano-)moldovean Dumitru Oboroc, invitat in cadrul proiectului Carte Blanche aux Jeunes Créateurs, desfasurat de Centrul Cultural Francez din Iasi.

    In incercarea sa de a instala subversiv, la nivelul unei critici ideologice si nu institutionale, un posibil Centru Cultural Moldovenesc in interiorul unei institutiei legitime, precum cea a Centrului Cultural Francez, Dumitru Oboroc supune oprobriului public absurditatea functionarii unei astfel de constructii care ar reprezenta cultural un stat ce se foloseste de aceleasi repere valorice ca cele ale unui "stat vecin".

    Titlul expozitiei, "Revin in 5 minute", e o aluzie la absenta functionarului care creeaza "tensiunea birocratica" specifica unei institutii traditionaliste. Totodata, titlul ar putea fi citit si ca o aluzie politica si psihanalitica la un stencil celebru de pe strazile Bucurestiului, in care Ceausescu, spectrul totalitarismului, anunta ca e pe cale sa se intoarca.

    La intrarea in expozitie e instalat un cronometru electronic care numara in sens invers, ca ceasul unui bombe distrugatoare, orele, minutele si secundele ramase pina la dezinstalarea Centrului Cultural Moldovenesc. In anticamera simulata a acestui Centru sint instalate fata in fata doua lucrari care reprezinta cele doua tipuri de culturi ce au alimentat Razboiul Rece, un pseudo-tablou dupa Marc Rothko, reprezentind ideologia culturii capitaliste promovate de elite, si o vaza masiva de cristal asezata pe un postament solemn, reprezentind ideologia proletcultista a manufacturarii artefactelor de catre popor. Tabloul "Rothko politicus: eu si iubita mea (F. ART Show)" e de fapt un print in care e reprezentata o compozitie pe rosu, galben si albastru continind un pasaport moldovenesc (al artistului), unul romanesc (al iubitei) si o hirtie mototolita (care creeaza, prin accent, atmosfera unui tablou de Rothko). Printul e prins doar partial sub o rama, rasucindu-se in partea de jos asemenea unui rolfilm fotografic. Pe soclul de vis-a-vis e asezata o vaza cu o garoafa uscata, sugerind o natura moarta.

    Se intra apoi pe un covor rosu, pe culoarul Centrului, in capatul caruia sint instalate un birou si un scaun vechi, din lemn. De o parte si de alta a coridorului sint agatate carpete reprezentind portrete de domnitori (romano-)moldoveni, produse de fabrica de covoare Basarabia.

    Aceasta instalatie de "sculpturi gasite" creeaza o atmosfera apasatoare si misterioasa. Pe biroul din capat se gaseste un Dictionar Moldovenesc-Roman care delimiteaza "stiintific" un teritoriu. Pe spatarul scaunului e asezata o camasa a unui functionar plecat pentru 5 minute vesnice. Carpetele ii reprezinta pe Stefan cel Mare, Dimitrie Cantemir si... Mihai Viteazul. Un alt portret, de data aceasta inramat cu pretiozitate, il reprezinta pe "domnitorul medieval anonim". Istoria a doua tari e reprezentata de aceleasi figuri eroice, pe ambele pasapoarte e scris in romaneste, dictionarul e tiparit in romaneste, stemele tarilor aproape se suprapun... iar Mihai Viteazul?

    Noaptea, dupa inchiderea Centrului Cultural Francez, citeva umbre bintuie dinspre interior la o fereastra care da in strada. Spectrele stemelor Moldovei si Romaniei se confrunta pentru a poseda corpul unei institutii.

    Cum arata "cultura" promovata de un "Centru Cultural Moldovean", deschis pentru prima oara in istorie la Iasi, in "inima Moldovei"? E aceeasi "cultura" cu care avem de-a face in cartile noastre de istorie, pe canalele nationale de televiziune, la evenimentele culturale organizate de institutiile romanesti de cultura. Cele 5 minute au expirat, iar spectrul culturii traditionale romanesti bintuie inca Moldova.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri