Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Procentele nu se ie-n procente“

Basarabia, acum

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Iurie Rosca dixit („Flux", 22 iunie 2007). Sint, de fapt, primele trei alineate din „Mesajul de felicitare al presedintelui PPCD, Iurie Rosca, adresat alesilor locali". Paginat - cum altfel? - chiar sub titlu si insotit de imaginea celui in cauza: radios, la cravata, tinind in stinga un buchet de flori si venind catre privirea cititorului dinspre un grup ce discuta aprins in planul secund. Sigur ca exista strategii editoriale si mize de efect; un corp de litera mai mare si un specific de profil grafic conduc (pot conduce) spre o anume impresie, configureaza o anumita stare de spirit, induc, subtil, o idee sau predispun spre mai buna asimilare a alteia. Etc. Ambalajul conteaza mai abitir decit continutul! In plus, daca ma gindesc bine, nici nu prea vad ce i se poate imputa patronului apropo de slabiciunea intru propriu cult: asa-i firea omului, setoasa de marire... Dar n-am mai intilnit demult, vreau sa spun, nici macar in „Moldova suverana", un iz atit de pravdist si nu tin minte cind am incercat, ultima data, sentimentul halucinant al deja-vu-ului la frunzarirea unui titlu de presa. Mare anticar, Rosca al nostru! (Asta pe linga „amenintarile" de mucava si „presiunea" aproape lubrica, pe care, cica, a exercitat-o asupra-i colegul de infamie. Haida-de! Ca si cum n-ar fi existat vreodata ziua de 4 aprilie 2005 si intregul huzur - in linie administrativa, intii si-ntii! - de dupa...)

    ... Citeva secvente din interviul lui Veaceslav Iordan (Jordan, cum i s-a zis in timpul trecutei campanii), acordat BBC-ului curind dupa primul tur al localelor, cind urma sa-si dispute fotoliul de primar general al capitalei cu Dorin Chirtoaca. N-am stiut pina acum ce scumpa poate fi tacerea, ce stralucire de noblete poate iradia absenta, ce mare filozof poti trece, daca iti strunesti la timp organul elocutoriu: „Eu nu sint om politic. Eu sint gospodar care, cum s-a si vorbit in companie (alias campanie, irepresibila fiind cauza lui Stati!), cu miinile harnice care eu sint pentru aceea a ridica nivelul de trai al municipiului Chisinau"; „Eu am spus ca la orice dezbatere ies daca e vorba de gestionarea orasului. Nu merge vorba de politica. Fiindca astazi orasul este intr-o situatie tare grea, fiindca aceste trei luni care am lucrat eu (ca primar interimar al Chisinaului) s-a facut atitea lucrari care nu s-a facut in doi ani de zile in municipiu, iii, nu s-a facut doi ani nimic"; „Eu vreu sa spun ca eu am cistigat turu'ntii, voi cistiga alegerile si asta va fi rezultatul care va arata toat (sic!!!) ce mai departe de facut. Procentele nu se ie-n procente. Haidi sa vorbim pe rezultatul meu slab. Spuneti, va rog, Braghis l-am pus jos? Filat, l-am pus jos? Cine-o iesit prima data, care eu de trei luni de zile sint in fata primariei municipiului Chisinau? V-am demonstrat. Iordan cine a fost el." („Jurnal de Chisinau", 22 iunie 2007).

    ... Dar apropo de situatia „orasului etern". Andrei Vartic, regizorul, o vede sumbru, adevarat crepuscul infrastructural: „Da, Chisinaul este un mare oras, construit si gestionat anapoda de comunisti. Majoritatea absoluta a caselor au o arhitectura monstruoasa, apa este de proasta calitate, tevile care aduc apa si gazele sint vechi si la limita puterii de functionare, statii de epurare nu exista, nu avem nici o strada cu terasament european"  („Literatura si Arta", 21 iunie). Daca „minuni pe domeniul administrarii fara investitii masive a unui mare oras, aflat in criza, sint aproape imposibile"  (ca sa nu observ ca sint, de fapt, cu neputinta!), chestiunea e cum va putea Dorin Chirtoaca, proaspatul primar general, cu studiile lui sorbonarde, „sa conlucreze si cu o guvernare corputa, lacoma, agresiva si incompetenta, care ii va pune bete in roate la tot pasul (...), ii va inchide accesul la resursele bugetare, la proiecte si fonduri...". O problema care se pune si in atitea alte cazuri de victorie asa-zicind necomunista in recentul scrutin. Si cum esecul unei parti va aduce implicit apa la moara celeilalte, sa fim siguri ca, pina la parlamentarele din 2009, vom avea un nou razboi de uzura.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri