anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Activismul prezidential

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ultimele zile ne-au oferit imaginea unei puternice implicari a presedintelui Romaniei in chestiuni pe care le consideram a tine de competentele Guvernului. Pentru unii observatori, este o fortare a limitelor atributiilor prezidentiale, o atitudine care afecteaza procesul natural de negociere politica in interiorul coalitiei de la Palatul Victoria, precum si intre aceasta si societate. Pentru altii, este o utilizare benefica a autoritatii prezidentiale, spre a ajuta Guvernul sa cistige timp (spre exemplu, in cazul bugetului) si sa nu devina excesiv de vulnerabil in dialogul cu partenerii sociali.

  Aceasta implicare a sefului statului mi se pare benefica, mai ales in conditiile crizei economice cu care a ajuns sa se confrunte si Romania. Constitutia ii permite presedintelui sa-si angajeze mai mult raspunderea, de partea guvernului, in astfel de momente. Decizia de a actiona sau nu tine de particularitatile procesului politic: atunci cind seful statului este de acord cu formula guvernamentala si cu linia doctrinara a Guvernului, presedintele se poate implica mai mult in chestiunile executive (sa nu uitam ca el este, totusi, parte dintr-un Executiv bicefal). Nu este insa obligat, politic si moral, sa o faca: la fel de bine, se poate detasa sau se poate manifesta critic fata de actiunile Guvernului, atunci cind acesta este format din adversarii sai ori adopta o linie politica neconvenabila presedintelui.

  Nu voi aborda aici - o voi face cu alta ocazie - tema reformei constitutionale dorite de Traian Basescu, limitindu-ma la exprimarea unui sincer scepticism, care merge pina la opozitie deschisa fata de intarirea competentelor prezidentiale. Important este faptul ca si actualele prevederi pot fi citite intr-o cheie "frantuzeasca", care i-ar permite presedintelui sa-si foloseasca autoritatea politica (incontestabila) in sensul unei mari mari coerente a actului executiv.

  Este nevoie de o asemenea conjugare a fortelor, in actualul context politic. Coalitia guvernamentala este imensa, dar fragila. Partenerii nu par a se fi decis in privinta tipului de joc pe care doresc sa-l practice, dar exista semne ca va fi unul competitiv, "de suma zero": ce cistig eu pierzi tu (si viceversa). Sint aliati, dar neincrederea intre ei este mare, iar functionarea unei astfel de formule depinde de anumite abilitati pe care nu le au nici politicienii romani, nici alegatorii - spre deosebire de cazurile Germaniei sau Austriei, guvernate in acest moment de "mari coalitii". Mai devreme sau mai tirziu, cei doi parteneri vor incepe sa se vineze unul pe celalalt (ceea ce nu e deloc rau din punct de vedere al vietii democratice) si sa incerce specularea electorala a oricaror greseli ale "aliatului". Anticiparea mea este ca meciul va incepe imediat dupa consolidarea structurilor de putere in teritoriu, poate chiar de la 1 martie.

  Asadar, pina atunci exista o fereastra de oportunitate pe care presedintele o poate folosi, spre a ajuta echipa guvernamentala. Evident ca asistam si la o incercare a lui Traian Basescu de a sustine indirect PDL, insa acum ne intereseaza in mai mica masura acest aspect. Relevant este modul foarte direct in care a ales sa se implice presedintele: interventii intempestive, necoordonate cu Emil Boc si cu ceilalti ministri; actiuni de mediere si "facilitare" a negocierilor, nesolicitate de nimeni; si chiar idei sau sugestii de politica publica, de asemenea nesolicitate de nimeni. Privind rezultatele, s-ar putea aprecia ca de la Palatul Cotroceni au venit semnalele cele mai defavorabile taberei sindicale, astfel ca propunerile oficiale ale Guvernului - desi mergeau tot in sensul austeritatii - au parut, brusc, mai acceptabile. Mi se pare, insa, ca jocul deliberat al presedintelui a vizat mai degraba semanarea unui grad cit mai mare de confuzie in rindurile sindicatelor si, intr-o oarecare masura, ale patronatelor, astfel incit Guvernul sa se confrunte cu "parteneri sociali" mai putin uniti.

  Probabil ca, in timp, mai ales sub influenta PSD, se va ajunge la o mai pronuntata separare intre Guvern si presedinte. Modul in care se va derula acest proces depinde foarte mult de strategiile PSD in perspectiva alegerilor europarlamentare si, mai ales, prezidentiale. La fel, reactia PDL va trebui sa se incadreze intr-o viziune mai larga, cu bataie electorala. Pina atunci, insa, merita sa remarcam tiparul nou, de implicare mai pronuntata a lui Traian Basescu in chestiunile "executive". Cazul este cu atit mai interesant cu cit - exceptind formarea guvernelor Radu Vasile si Mugur Isarescu - este pentru prima data, dupa 1992, cind un presedinte in functie patroneaza investirea unui nou guvern. Si este, oricum, prima data cind acest nou guvern rezulta direct din alegeri, situatie care decurge din prelungirea mandatului presedintelui la 5 ani. Contrar anumitor predictii, activismul prezidential in raport cu guvernul, mai ales cu un guvern "nou", se mentine ridicat si pe ultima suta de metri a mandatului, cind legitimitatea presedintelui este, cel putin teoretic, in scadere.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.