anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

America magarului triumfator

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Nu a fost chiar un cutremur politic, dar verdictul a fost cit se poate de clar. In batalia simbolurilor electorale, magarul democrat a invins elefantul republican, cucerind controlul asupra ambelor camere ale Congresului si trimitind sistemul politic american intr-o perioada interesanta, ingrata si, totodata, plina de incertitudini - guvernarea divizata.
  Era clar ca republicanii vor pierde Camera Reprezentantilor, prin natura ei mai volatila si mai receptiva la pasiunile populare. In plus, fiind vorba de un scrutin in care s-au pus in joc toate mandatele - a caror durata este de doar doi ani, cea mai scurta din intreg peisajul parlamentarismului occidental - alegerile de marti pot fi considerate un instantaneu fotografic fidel al opiniilor politice americane. Aflati in defensiva, republicanii nici nu si-au facut prea multe iluzii.
  Cu Senatul, insa, e cu totul altceva, iar din acest punct de vedere esecul GOP ("Grand Old Party" - asa cum isi spun cu mindrie republicanii) este mult mai dureros. S-a votat pentru o treime din locuri - 33 din 100 - iar democratii aveau nevoie sa cistige sase noi mandate, fara a pierde vreunul din cele detinute anterior, pentru a rasturna avansul general al rivalilor. In mod surprinzator, au reusit. Incepind din ianuarie, cind se intrunesc noile Camere, scorul in Senat va fi de 51 la 49 in favoarea democratilor. Mai precis, 49 republicani, 49 democrati, 1 independent ales mai demult si care voteaza cu democratii (e vorba de un dezertor republican), si inca un independent ales acum, care voteaza tot cu democratii si asupra caruia merita sa insistam.
  Este vorba despre senatorul ales in Connecticut, Joseph Lieberman. Fost candidat la vicepresedintie in 2000, in echipa cu Al Gore, Liebermann a fost unul dintre putinii democrati care au sustinut interventia in Irak. Astfel ca a fost sanctionat de activistii propriului partid si nu i-a putut reprezenta pe democrati in cursa senatoriala. Insa Lieberman a candidat ca independent, iar republicanii sperau in divizarea votului advers. Rezultatul a fost, insa, unul trist: Lieberman a cistigat clar, rivalul sau democrat "oficial" s-a comportat onorabil, iar candidatul "GOP" a esuat lamentabil, convingind doar 10% dintre alegatori. Chiar daca statul respectiv este considerat unul mai degraba democrat, este clar ca o parte dintre alegatorii republicani si-au parasit partidul si au votat cu Lieberman. Probabil ca nu e vorba doar de avantajul natural al senatorului in functie, ci de mult mai mult.
  Situatia din Connecticut spune foarte multe despre aceasta campanie: desi Irakul a contat decisiv, republicanii au avut de ispasit si alte pacate: coruptie, scandaluri financiare si sexuale, alte probleme mari sau mici care te apasa dupa o guvernare indelungata. Nu au fost "invinsi de economie", dar nici nu au stralucit in aceasta privinta. Au pierdut batalia pe teme precum sanatatea si educatia. Nu si-au putut impune temele preferate, iar atunci cind au facut-o, nu au fost suficient de convingatori.
  Temele sint esentiale in politica americana, astfel ca poti adesea anticipa, chiar inainte de inceputul campaniei, cum va arata aceasta. Era clar ca democratii vor aduce in prim plan stilul si rezultatele implicarii in Irak. Replica lui Bush si a partidului sau, oricum nepopulara in mediile liberale (de stinga, in vocabularul politic american), a vizat competenta si hotarirea superioare ale republicanilor in combaterea teorismului. Daca acest mesaj ar fi putut convinge o parte mai substantiala din America adinca - mai putin preocupata de restringerea drepturilor cetatenesti, daca finalitatea e una nobila - atunci poate ca republicanii ar fi putut pastra Senatul. Dar nu a fost cazul.
  In joc au fost puse si o serie de fotolii de guvernator de stat, iar republicanii au pierdut, global, si aceasta confruntare. Asadar, "elefantul" are probleme si in teritoriu, nu numai la Washington. O ilustreaza, in mod paradoxal, chiar victoria acestui republican atipic care este Arnold Schwarzenegger, vedeta politica incontestabila intr-un stat - totusi - inclinat catre stinga democrata si in care destui oameni prosperi fac politica de stinga, preferind insa taxe locale mai mici, de dreapta.
  Guvernarea divizata si-a inceput deja efectele moderatoare, Bush renuntind la Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, probabil cea mai hulita figura in ochii democratilor (sau a doua, dupa vicepresedintele Cheney). A luat act de faptul ca Speaker al Camerei Reprezentantilor va fi Nancy Pelosi, o doamna care il antipatizeaza sincer si profund. Incearca, pe ultima suta de metri, sa treaca prin actualul Congres citeva proiecte care nu vor avea nici o sansa dupa vacanta de Craciun, in conditiile viitoarei majoritati democrate. Si, probabil, se gindeste la tactica prin care ar putea rezista, in urmatorii doi ani, luptei de gherila pe care i-o pregatesc democratii. Presedintele si partidul republican trebuie sa caute solutii pentru a reechilibra balanta de putere. Altfel, alegerile de peste doi ani - legislative, dar si prezidentiale - vor deveni o simpla formalitate pentru democrati, intr-o America ce pare a fi intrat in zodia "magarului".

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.