Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Amintiri pionieresti

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cu ocazia zilei de 1 Mai, multe din amintirile pionieresti mi-au dat ghes, ceea ce ma face sa le impartasesc, cu toata modestia, cititorilor acestei rubrici.
    Recunosc: am fost, pina in 1989, un promitator ostas al Partidului, un pionier fruntas, remarcindu-ma in toate domeniile: la invatatura, la adunat plante medicinale, la colectat fier vechi ori la reciclat hirtie, in activitatile pionieresti (am fost comandant de grupa si, in urma unei campanii electorale in care am reusit sa il atrag de partea mea pe Relu, durul scolii, promitindu-i sefia uneia dintre cele trei grupe ale clasei, comandant de detasament), dar mai ales in ale fotbalului, imitindu-l cu sirg pe Stefan Iovan, chiar daca nu aveam alura acestuia. Eram un cititor zelos al revistei "Cutezatorii", pentru care am si scris un poem scurt, pe linie, pe care ma grabesc sa vi-l impartasesc, pina nu ma deconspira careva: "Poate vine vorba,/ Da este precisul,/ Epoca de aur/ Ne-mplineste visul.// Ceausescu ni-i conducatorul,/ Brav, viteaz si ne-nfricat,/ el ne calauzeste poporul,/ Pe drum de aur luminat". Nu se ridicau versurile mele la maiestria pe care o reuseau Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu sau Emilian Marcu, de pilda, dar tot era ceva... Eram in clasa a doua si le mai si cintam pe o melodie de rock'n'roll, visindu-ma un fel de Elvis comunist.
    Devotamentul meu se zbatea insa intre doua mari dileme: ce sa aleg, cauza Partidului, sa devin ca Pistruiatu (imi botezasem un ciine, o cotarla mica si grasa, Calu), ca eroii-copii din filmele lui Sergiu Nicolaescu (va multumesc, domnule Nicolaescu, pentru minunatele pilde educative pe care ni le-ati pus la indemina pe vremuri) sau un fotbalist, fundas dreapta de peferinta, la Steaua? Pe de o parte, era exemplul din nenumaratele nuvele, romane, carti ilustrate doldora de copii comunisti, gata oricind de sacrificiu, stirnind admiratia celorlalti si, pe de alta parte, cel al lui Bölöni, Iovan, Lacatus, Belodedici, Duckadham ridicind Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, spre bucuria nemasluita a intregii tari. Ma decisesem, rapid totusi, catre a doua varianta. Nu a fost sa fie; regret si azi ca, in loc sa fiu in locul lui Radoi, in defensiva stelista, am ajuns un biet profesor si critic literar.
    Ca tot am ajuns aici, nu as ezita sa-mi valorific si momentele de disidenta infantila, pentru ca au existat si ele. In 1986, dupa celebra victorie a Stelei de la Sevilla, agitam un grup de pustani (din care fratele meu geaman, craiovean anacronic, lipsea manifest) si scandam cu patos o lozinca ale carei dedesubturi desigur ca nu le pricepeam pina la capat: "N-avem piine si salam,/ Da-l avem pe Duckadham!". Asta stirnea mai mereu riposta cite unui parinte, care aparea brusc la geam, la balcon sau chiar se infatisa in carne si oase penru a-si ridica loaza, mustrindu-o in fata tuturor: "Ce strigi prostiile astea? Nu ai ce minca la mine acasa?". Am uitat sa va spun ca la parterul blocului nostru din Cobadin locuia un instructor de partid, de care tata, ca toti ceilalti, se cam ferea. Chiar daca, ulterior, s-a dovedit a fi om de treaba, ducindu-l pe fratele meu la urgente cu Aro-ul din dotare, cind s-a accidentat cam urit la fotbal.
    Dar culmea gafelor mele cu grad ridicat de risc a fost una cu care ma mindresc si acum. Tata era director la IAS Ciocirlia, iar la el in birou exista o statie prin intermediul careia se putea comunica direct cu toti directorii de IAS din judet. M-a invatat un paznic (imi mai amintesc si acum ca era poreclit Bula) cum se foloseste; am ridicat receptorul si am anuntat, ingrosindu-mi vocea: "448, receptie! 448, receptie!". Asa il auzeam pe tata... Dupa care am declamat, sigur pe mine: "Toti directorii de IAS-uri sint invitati simbata, la orele 11, la o sedinta cu tovarasul prim-secretar, la Sfatul Popular din comuna Cobadin". Apoi am uitat subit de asta... In ziua de simbata, multe masini s-au mai adunat la primaria din Cobadin, unde era (este) situat blocul meu. Spre amuzamentul nostru, al pustilor. Cind i-am comunicat tatei, pe care il treceau toate sudorile din cauza sedintei de partid care, credea el, ar fi urmat, ca eu sint autorul (anonim) al ispravei, s-a schimbat la fata. Mi-a ars vreo doua scatoalce parintesti si i-a luat pe multi dintre colegii lui la restaurant, le-a facut cinste si au facut uitat incidentul.
    Cam aceasta ar fi, mult restrinsa, perceptia, nitel trucata, evident, pe care o pastrez despre acele vremuri. De atunci, in ciuda aventurilor liceene din Costinesti, Neptun sau Vama Veche, pentru mine, 1 Mai ramine mai ales o sarbatoare pioniereasca. Cind, de cele mai multe ori, jucam fotbal in cadrul campionatului scolii, pentru ca de obicei atunci cadea Pastele si noi trebuia sa aratam ca nu ne pasa de sarbatorile crestine. Asta am auzit-o atunci de la tata, am inregistrat-o fara sa inteleg; dar putin imi pasa, tot fotbalul conta mai mult. Obisnuitul picnick, barbecue sau mai neaosul gratar, iesitul la iarba verde nu a reusit nicicind sa-mi redea increderea in aceasta asa-zisa sarbatoare.
    Care nu e decit un prilej de a trage chiulul in numele celor ce muncesc. Cinste lor, cinste lor, cinste lor!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri