Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Anonimatul bine facut

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Vinerea trecuta au avut loc funeraliile scriitorului Aurel Scobioala... Nu stiu cit si daca spune ceva - cititorului din partea aceasta de Prut - numele celui raposat. Probabil nu. Sau, mai curind, nu - pur si simplu (desi, evident, luind cauzele la puricat, ajungi inevitabil sa intelegi ca "nu"-ul respectiv e si impur, si coplesitor de complex in acelasi timp).
    Aurel Scobioala a fost un scriitor pentru copii. A scris, in perioada sovietica, citeva lucruri dulci, de o aproape subversiva ingenuitate, fara inerentele, pe atunci, moralizari didactice si (mai ales!) partinice...
    Lumamejovisidu - parca asa se numea una dintre cartile sale, reunind intr-un singur cuvint, prin aglutinarea primelor doua litere, denumirile zilelor saptaminii: condica fantezista, de o gratuitate surizatoare si gratioasa. Asta in timp ce rafturile librariilor si ale bibliotecilor se ingrelau cu mereu alte tomuri ale interminabilei "Leniniane" sau cu romane anodine despre colectivizare...
    Aurel Scobioala n-a fost ceea ce se cheama un scriitor important, reper, cap de serie etc. Prozele sale au savoarea puritatii, sint susceptibile de atmosfera, ating uneori pragul naivitatii autentice - tocmai calitatea (calitatile) pentru care sint prizate de micul cititor. Ele au verosimilitatea inalta a prefacatoriei, stiinta subtila a jocului sub specia maximei sobrietati, aerul grav al conventiei. Nu urca, insa, in demnitatea miracolului, ca unele poeme de Grigore Vieru, nu impun un stil, nu au facut scoala. Si cu toate acestea, exista in sine, au facultatea mirobolanta a unei vieti proprii. Probabil ca pentru asta, in fond, la cel de-al XXX-lea Congres International al IBBY (Consiliul International al Cartii pentru Copii si Tineret) de la Macau, China, din septembrie 2006, cartea lui Aurel Scobioala (un titlu aiuritor, dar fascinant, va previn), Carte pentru ciini destepti, a primit Diploma de Onoare.
    A fost multa vreme consilier la Uniunea Scriitorilor din Chisinau. Cind barul de la parter - locul unde scriitorimea noastra se socializa frenetic si boem - mai functiona (acum se afla intr-o eterna renovare si mi-e teama ca acesta va fi motivul pentru care acad. Mihai Cimpoi va pierde urmatorul mandat de presedinte al Uniunii), Aurel Scobioala putea fi vazut in dreptul unui paharut de vodca, invaluit de fumul gros al tigarilor "Temp".  Era un barbat inalt, cu un cap masiv ornat cu doi ochi negri, enormi, si cu o mustata cocheta, de o premeditata desuetudine. Nu stiam pe atunci ca sufera crincen de cancer pulmonar si ca lichidul incolor avea, pentru el, efectul unei pasagere si improbabile beatitudini...
    Fusese coleg cu mama la "Alecu Russo", universitatea din Balti, si uneori, cind ma invita larg sa iau loc in areopagul de musterii ce se intimpla sa conduca (fiindca avea, realmente, aerul de guru, privilegiat de virsta, de experienta, de un fler incisiv), ma simteam in pielea unui favorit...
    Altminteri era un om delicat. Avea atentii pentru toti, fara obisnuitele printre literati discriminari de rang sau te miri ce alte idiosincrasii. In afara paginii redevenea barbatul lucid si pragmatic, in stare sa te uimeasca cu precizia cite unui diagnostic, pus rectiliniu, peste orice conjunctura. Un spirit care a privit lumea fara prea multa pietate, dar care s-a revansat in delicioase instantanee prozastice, unde isi adjudeca cercul lui de candoare, micul sau eden cu lotusi si chiparoase...
    M-am intrebat intotdeauna cum poate un barbat atit de impunator (parea un hidalgo ratacitor printre derizoriile fapturi ale lumii) sa se rezume la instantanee si fulguratii? Povestirile sale iti dau, cert, un reconfortant sentiment epic si ai fi vrut citeodata sa le amii nitel sfirsitul, sa gusti mai departe stilul lor jovial si acidulat totodata. De ce nu ne-a lasat un roman? Cit din penibila conditie a scriitorului basarabean - omul dintre lumi - intra in aceasta potentialitate ratata?
    Mult-putinul postmodernism de pe malurile Bicului ii este indatorat si acestui scriitor fara veleitati. Aurel Scobioala ne invata frumusetea anonimatului temeinic facut...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri