Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bietul candidat!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Intr-un recent articol publicat in "Adevarul" (din 10 noiembrie 2008), sub titlul "A bate cimpii cu gratie", criticul Nicolae Manolescu mentioneaza succesul de care s-a bucurat in Franta volumul lui Bernard Pivot 100 de expresii de salvat (volumul s-a tiparit la editura Albin Michel). Cartea lui Pivot recenzeaza, asadar, o suta de sintagme tot mai putin folosite de francezi. Sintagme pe cale de disparitie, cum ar veni. Ca si oamenii, ca si cartile, expresiile isi au destinul lor particular. Adeseori, din pricini greu de elucidat, cad in deplina uitare si "mor". Sensibili, poate, la acest destin nefast, cititorii francezi s-au inghesuit in librarii si au cumparat volumul. In incheierea articolului, Nicolae Manolescu scrie: "Rasfoind cartea lui Pivot, nu m-am putut opri sa ma gindesc la regretatul profesor timisorean Tohaneanu si la superbele lui analize de cuvinte si expresii. Nici ale lui George Pruteanu de la televiziune nu erau lipsite de farmec... Adunate in carti, ar putea avea succesul celor ale lui Pivot. (In paranteza fie spus, cartea lui Pivot e in toate topurile de vinzare)".

    Indraznesc a sustine ca Nicolae Manolescu se insala. Si inca de doua ori. Intii, pentru ca G.I. Tohaneanu a scos cel putin o carte de Cuvinte romanesti (prima in 1986, chiar sub acest modest titlu). In ceea ce priveste comentariile lui George Pruteanu, din emisiunea "Doar o vorba s-ati mai spun", o parte a lor poate fi consultata pe site-ul arhicunoscut. In al doilea rind, o carte de felul celei redactate de Bernard Pivot nu ar avea la romani nici cel mai mic succes. Deplin succes au, in schimb, pasareasca parlamentarilor si telegramele agramate ale premierului Tariceanu. Nu-i nici un secret. Limba romana o fac (si, mai ales, o desfac) candidatii electorali (fara deosebire de studii si partid), primari ca Marean Vanghelie, doctori in stiinte (in stiinta furtului si delapidarii) ca eruditul "baron" Mischie. Lingvistii, gramaticienii, poetii si prozatorii nu mai au, din pacate, nici o trecere.

    Si fiindca am pomenit deasupra cuvintul "candidat", intr-o vreme cind prezenta desteapta si zdrobitoare a candidatilor ne sufoca de-a binelea, m-am gindit sa va spun, in concluzia acestui articol, povestea ironica a acestui cuvint. Ce este candidatul real o stim foarte bine. O persoana lipsita de scrupule si de coloana vertebrala, care minte si insala fara sa clipeasca, adipoasa si vorace, din specia proliferanta a rozatoarelor si viermilor paraziti. Unde se asaza candidatul, locul se murdareste. Unde isi racneste oratia, e bine sa aerisesti. Unde isi pune mina, nu mai ramine decit pamintul ars. Intr-un cuvint, candidatul e o specie aproape noua, un mutant, o amenintare letala.

    Cuvintul candidat vine din limba latina si are (sau mai degraba, a avut!) conotatii nobile, in contrast absolut cu subintelesurile candidatului actual. "Candidatus" e inrudit cu termenii din vocabularul curent "incandescent", "incendiu", "candoare" si "candid" (ce batjocura!). Initial, verbul latin candere insemna "a arde cu flacari" si, mai tirziu, "a fi de un alb stralucitor". Participiul prezent "candidus" a dat "candidatus", de unde si termenul romanesc "candidat". El desemna o persoana "invesmintata intr-un strai alb", in "toga candida". Cetateanul roman care aspira sa fie ales intr-o functie imbraca o astfel de toga. Albeata vesmintului sugera - precizeaza G.I. Tohaneanu - curatenia, imacularea, lipsa de prihana, virtutile morale excelente ale aspirantului.

    Astazi, candidatii nu mai poarta nici "toga candida" si nu pot pretinde nici curatenia gindului ori a faptelor. Ei se afla, neindoios, in perfecta contradictie cu etimologia cuvintului. Pacat!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri