Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Box populi…

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Nu sint deloc convins ca anumite probleme se pot rezolva prin referendum. Ba nu sint deloc convins ca vreo problema (in afara celor politice) a fost rezolvata cindva prin referendum. De-o pilda, problemele de matematica. Mintea colectiva nu e neaparat o minte geniala. Poporul nu e un mai bun fizician decit, sa zicem, domnul Stephen W. Hawking (pe care l-am vazut cindva intr-un episod din Star Track). Si nici nu este o fiinta mai smerita decit Smerita prozatorului rus. Poporul gindeste mistic, acolo unde e nevoie de o minte rece. Poporul gindeste liric, acolo unde e nevoie de o minte prozaica. Poporul se supara, exact cind trebuie sa se veseleasca. Daca nu e laudat indeajuns, simte o vulnerare de fecioara si se comporta infantil. Cu toate acestea, cel putin la noi, de la o vreme, chestiunile (mai mult sau mai putin arzatoare) sint supuse, de regula, unui foarte mediatizat exercitiu de gindire si imaginatie colectiva. Efortul cogitativ in comun a devenit un soi de liturghie publica, inlocuind adesea meditatia personala. Nu cred ca e bine. Si iata de ce.
    Acum un lustru si mai mult, s-a ivit problema asa-ziselor "manuale alternative" (de istorie, de limba romana…). In loc ca aceasta chestiune delicata sa fie cedata, firesc, savantilor, televiziunile au organizat un prim exercitiu de efort in comun. Rezultatul s-a vazut. Problema a fost intoarsa pe toate fetele. Firul indignarii a fost despicat in patru. Autorii au fost pusi la stilpul infamiei (si inca in unanimitate). S-a constatat atunci ca Istoria romanilor e o stiinta la care oricine se pricepe prin insusi faptul miraculos al nasterii in Elena Doamna sau aiurea. Cind e vorba de istorie nationala, competenta vine, mai e nevoie s-o spun?, de la ursitoare. Te nasti cu ea. Publicul s-a emotionat intens, citeva luni bune, a vibrat unanim si a decis, intr-un final, ca nici un manual de istorie nu e desavirsit. Si cu atit mai putin autorii lor. Concluzia e irefutabila prin generalitate. Luata in amanunt, nu zice insa nimic. Interogarea constiintelor a reprezentat, sa recunoastem, un suprem moment de emotivitate colectiva. Privind la televizor, romanul s-a iubit pre sine cu energia celui care isi regaseste consoarta dupa o lunga absenta de la domiciliu. Dar, din punctul de vedere al stiintei istorice (singurul care conteaza la propriu), momentul nu a rodit nimic. Stiinta istoriografica n-a consemnat nici un progres. S-a adeverit postulatul care sustine ca suma tuturor mintilor nu face cit mintea unuia singur (a lui Iorga, de exemplu). Povestea s-a repetat in termeni similari, cind s-a ajuns si la manualele de romana. Nu are rostul sa insist…
    Mai nou, s-a gasit de cuviinta sa se intrebe poporul cu privire la catalogul "marilor romani". Ce a iesit, s-a vazut. O lista in care nu lucreaza nici un criteriu. Dupa o scurta exaltare, chestiunea s-a rasuflat si nu mai intereseaza pe aproape nimeni. Votul popular a ramas, ca de obicei, fara vreun efect pozitiv. Recursul la interogatia colectiva, la exercitiul corporatist, ca sa n-o lungesc, nu conduce la stabilirea adevarurilor. Nici istorice, nici ortografice si, cu atit mai mult, morale. Pricina am formulat-o mai sus. Gindirea emotiva ia locul gindirii logice. Exaltarea, spiritului sceptic. Iluminatia subita, argumentelor. Si cu asta vin si la concluzie. Ideea de dezbatere publica obligatorie e, negresit, de la un moment incolo, periculoasa. Publicul capata impresia ca se pricepe la orice. Si cu cit se pricepe mai putin la cutare lucru, cu atit i se fixaza mai ferm in minte ca e chemat (de catre bunul Dumnezeu) sa stabileasca adevaruri de specialitate si sa dea verdicte. Omul singur nu si-ar aroga o atare putere. Iluzia vine din faptul ca e chemat sa participe la o miscare colectiva, la un soi de cros popular. De aici vigoarea musteriului. De aici agilitatea sa…

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri