anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Bune de purtat

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Anul acesta povestea s-a repetat. Alte citeva "fatuci" si-au scos la vedere incercarile fotografice. De fata eram citiva reprezentanti ai "sexului tare" si, cind s-a terminat depanarea imaginilor in ecranul monitorului, s-a cam facut liniste. Dupa ce au plecat "fetele", un fotograf mi-a zis: nu care cumva sa le spunem cit sint de bune, ca ni se urca in cap; si asa fac din noi ce vor, daca mai afla ca au si talent exact ca noi, sintem terminati.

  Inainte vreme, fotografiatul analogic (pe film, adica) era un calvar ce necesita multa aplecare tehnica, nu prea distribuita in mediul artistic feminin. Sigur, au existat si exceptii notabile, cum ar fi: Imogen Cunningham (1883-1976), o portretista minunata, sau Margaret Bourke-White (1906-1971), ce a realizat niste fotoreportaje memorabile, si Diane Arbus (1923-1971), cunoscuta prin "ciudateniile" sale artistice. In Romania pre-decembrista, o doamna a fotografiei a fost Hedy Löffler, autoare a multor albume si expozitii, premiata de nenumarate ori dar, din pacate, plecata mai apoi definitiv in Israel. In Iasi, o redutabila portretista, plecata si ea din tara dupa multi ani petrecuti in atelierul si studioul fotografic, a fost Reghina Marcu-sloim.

  Astazi, aparatura digitala, extrem de performanta, permite obtinerea imediata a unor imagini corecte din punct de vedere tehnic, fara ca fotograful (mai precis, fotografa) sa aiba habar ce-i o expunere corecta, un cimp de profunzime ori un gri mediu. Orice neavenit isi poate sufoca magazia calculatorului cu vrafuri de imagini banale dar si orice nou-venita femeie-domnisoara poate fotografia, in sfirsit, aproape tot ce-i trece prin cap. Nu si prin moate, ca nu se mai poarta. si le cam trec idei trasnite ielelor noastre.

  In ultimii ani, in Iasi, au fost cel putin cinci expozitii notabile cu fotografii ce apartineau "sexului slab". In spatiul virtual romanesc exista deja un site special, doar al femeilor fotografe. Trecind peste faptul ca ma simt oarecum discriminat, nu pot sa nu ma bucur vazind ca in Moldova nasc nu doar oameni ci si femei. Fara nici un dubiu, exista o suflare noua in fotografia romaneasca. Ea miroase a parfum si a cromozom XX.

  De citeva luni am luat la puricat site-urile si blogurile ce contin fotografii ale iesenilor. Cu riscul de a produce o suparare in ordine alfabetica, am adunat la un loc domnisoarele si doamnele care au fotografiat in ultima vreme prin dulcele nostru Tirg. Media virstelor se afla sub 30 de ani. Unele fotografe au fost doar la studii in Iasi, iar apoi ne-au parasit. Pe cele mai multe insa le putem intilni oriunde prin oras, in exercitiul pasiunii. Deocamdata, am strins 20 de nume: Lidia Alexa, Calina Birzu, Ioana Chilu, Alexandra Corneanu, Gabriela Dobos, Anca Dorohoi, Adeline Florea, Madalina Iordache, Mihaela Jipa, Lavana Kray, Alina Lapusneanu, Alina Lupescu, Gina Magdici, Ionela Mihuleac, Raluca Munteanu, Delia Nebunu, Carmen Parii, Paula Pascu, Iulia Pascanu, Delia Spatareanu.

  Lista ramine deschisa. Dar sa nu le spuneti, ca mai au putin si pot sa alcatuiasca singure un pluton de armata.

  Nota

  Miine, marti, 5 august a.c., de la ora 18.00, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iasi, se vor prezenta mai multe suite de fotografii. Proiectia imaginilor, asigurata de membrii Clubului Fotografilor, va contine: creatii din opera lui Man Ray (1890-1976), un fotoreportaj despre inundatiile din Moldova, realizat de Radu Aneculaesi impreuna cu Adrian Cuba si doua portofolii de lucrari ce apartin Iuliei Pascanu si lui George Vintila. Intrarea este libera. Alte informatii in: http://clubul-fotografilor.blogspot.com.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Un mai prea îndepărtat (I)

  Cătălin ONOFREI

  Un mai prea îndepărtat (I)

  Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

  opinii

  Papua Noua Românie

  Briscan ZARA

  Papua Noua Românie

  Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

  Șefu-i șef și-n pielea goală?

  Cristina DANILOV

  Șefu-i șef și-n pielea goală?

  Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

  Artă şi război

  Mihai DORIN

  Artă şi război

  Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

  pulspulspuls

  O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

  O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

  Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

  Caricatura zilei

  Cireșe, nu ruble

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.