anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Bune de purtat

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Anul acesta povestea s-a repetat. Alte citeva "fatuci" si-au scos la vedere incercarile fotografice. De fata eram citiva reprezentanti ai "sexului tare" si, cind s-a terminat depanarea imaginilor in ecranul monitorului, s-a cam facut liniste. Dupa ce au plecat "fetele", un fotograf mi-a zis: nu care cumva sa le spunem cit sint de bune, ca ni se urca in cap; si asa fac din noi ce vor, daca mai afla ca au si talent exact ca noi, sintem terminati.

  Inainte vreme, fotografiatul analogic (pe film, adica) era un calvar ce necesita multa aplecare tehnica, nu prea distribuita in mediul artistic feminin. Sigur, au existat si exceptii notabile, cum ar fi: Imogen Cunningham (1883-1976), o portretista minunata, sau Margaret Bourke-White (1906-1971), ce a realizat niste fotoreportaje memorabile, si Diane Arbus (1923-1971), cunoscuta prin "ciudateniile" sale artistice. In Romania pre-decembrista, o doamna a fotografiei a fost Hedy Löffler, autoare a multor albume si expozitii, premiata de nenumarate ori dar, din pacate, plecata mai apoi definitiv in Israel. In Iasi, o redutabila portretista, plecata si ea din tara dupa multi ani petrecuti in atelierul si studioul fotografic, a fost Reghina Marcu-sloim.

  Astazi, aparatura digitala, extrem de performanta, permite obtinerea imediata a unor imagini corecte din punct de vedere tehnic, fara ca fotograful (mai precis, fotografa) sa aiba habar ce-i o expunere corecta, un cimp de profunzime ori un gri mediu. Orice neavenit isi poate sufoca magazia calculatorului cu vrafuri de imagini banale dar si orice nou-venita femeie-domnisoara poate fotografia, in sfirsit, aproape tot ce-i trece prin cap. Nu si prin moate, ca nu se mai poarta. si le cam trec idei trasnite ielelor noastre.

  In ultimii ani, in Iasi, au fost cel putin cinci expozitii notabile cu fotografii ce apartineau "sexului slab". In spatiul virtual romanesc exista deja un site special, doar al femeilor fotografe. Trecind peste faptul ca ma simt oarecum discriminat, nu pot sa nu ma bucur vazind ca in Moldova nasc nu doar oameni ci si femei. Fara nici un dubiu, exista o suflare noua in fotografia romaneasca. Ea miroase a parfum si a cromozom XX.

  De citeva luni am luat la puricat site-urile si blogurile ce contin fotografii ale iesenilor. Cu riscul de a produce o suparare in ordine alfabetica, am adunat la un loc domnisoarele si doamnele care au fotografiat in ultima vreme prin dulcele nostru Tirg. Media virstelor se afla sub 30 de ani. Unele fotografe au fost doar la studii in Iasi, iar apoi ne-au parasit. Pe cele mai multe insa le putem intilni oriunde prin oras, in exercitiul pasiunii. Deocamdata, am strins 20 de nume: Lidia Alexa, Calina Birzu, Ioana Chilu, Alexandra Corneanu, Gabriela Dobos, Anca Dorohoi, Adeline Florea, Madalina Iordache, Mihaela Jipa, Lavana Kray, Alina Lapusneanu, Alina Lupescu, Gina Magdici, Ionela Mihuleac, Raluca Munteanu, Delia Nebunu, Carmen Parii, Paula Pascu, Iulia Pascanu, Delia Spatareanu.

  Lista ramine deschisa. Dar sa nu le spuneti, ca mai au putin si pot sa alcatuiasca singure un pluton de armata.

  Nota

  Miine, marti, 5 august a.c., de la ora 18.00, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iasi, se vor prezenta mai multe suite de fotografii. Proiectia imaginilor, asigurata de membrii Clubului Fotografilor, va contine: creatii din opera lui Man Ray (1890-1976), un fotoreportaj despre inundatiile din Moldova, realizat de Radu Aneculaesi impreuna cu Adrian Cuba si doua portofolii de lucrari ce apartin Iuliei Pascanu si lui George Vintila. Intrarea este libera. Alte informatii in: http://clubul-fotografilor.blogspot.com.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

  Radu POPESCU

  Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

  Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

  opinii

  Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

  Eugen MUNTEANU

  Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

  Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

  Rapide notaţii „la cald”

  Alexandru CĂLINESCU

  Rapide notaţii „la cald”

  Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

  Carol Mihalic de Hodocin (1)

  Neculai SEGHEDIN

  Carol Mihalic de Hodocin (1)

  În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

  pulspulspuls

  Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

  Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

  Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

  Caricatura zilei

  Greva și Mașina școală

  Cumpara editia digitala

  Vremea in Iasi

  Curs valutar

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Intrebarea zilei

  Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

  vezi raspunsuri