Bune de purtat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bune de purtat

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Anul acesta povestea s-a repetat. Alte citeva "fatuci" si-au scos la vedere incercarile fotografice. De fata eram citiva reprezentanti ai "sexului tare" si, cind s-a terminat depanarea imaginilor in ecranul monitorului, s-a cam facut liniste. Dupa ce au plecat "fetele", un fotograf mi-a zis: nu care cumva sa le spunem cit sint de bune, ca ni se urca in cap; si asa fac din noi ce vor, daca mai afla ca au si talent exact ca noi, sintem terminati.

  Inainte vreme, fotografiatul analogic (pe film, adica) era un calvar ce necesita multa aplecare tehnica, nu prea distribuita in mediul artistic feminin. Sigur, au existat si exceptii notabile, cum ar fi: Imogen Cunningham (1883-1976), o portretista minunata, sau Margaret Bourke-White (1906-1971), ce a realizat niste fotoreportaje memorabile, si Diane Arbus (1923-1971), cunoscuta prin "ciudateniile" sale artistice. In Romania pre-decembrista, o doamna a fotografiei a fost Hedy Löffler, autoare a multor albume si expozitii, premiata de nenumarate ori dar, din pacate, plecata mai apoi definitiv in Israel. In Iasi, o redutabila portretista, plecata si ea din tara dupa multi ani petrecuti in atelierul si studioul fotografic, a fost Reghina Marcu-sloim.

  Astazi, aparatura digitala, extrem de performanta, permite obtinerea imediata a unor imagini corecte din punct de vedere tehnic, fara ca fotograful (mai precis, fotografa) sa aiba habar ce-i o expunere corecta, un cimp de profunzime ori un gri mediu. Orice neavenit isi poate sufoca magazia calculatorului cu vrafuri de imagini banale dar si orice nou-venita femeie-domnisoara poate fotografia, in sfirsit, aproape tot ce-i trece prin cap. Nu si prin moate, ca nu se mai poarta. si le cam trec idei trasnite ielelor noastre.

  In ultimii ani, in Iasi, au fost cel putin cinci expozitii notabile cu fotografii ce apartineau "sexului slab". In spatiul virtual romanesc exista deja un site special, doar al femeilor fotografe. Trecind peste faptul ca ma simt oarecum discriminat, nu pot sa nu ma bucur vazind ca in Moldova nasc nu doar oameni ci si femei. Fara nici un dubiu, exista o suflare noua in fotografia romaneasca. Ea miroase a parfum si a cromozom XX.

  De citeva luni am luat la puricat site-urile si blogurile ce contin fotografii ale iesenilor. Cu riscul de a produce o suparare in ordine alfabetica, am adunat la un loc domnisoarele si doamnele care au fotografiat in ultima vreme prin dulcele nostru Tirg. Media virstelor se afla sub 30 de ani. Unele fotografe au fost doar la studii in Iasi, iar apoi ne-au parasit. Pe cele mai multe insa le putem intilni oriunde prin oras, in exercitiul pasiunii. Deocamdata, am strins 20 de nume: Lidia Alexa, Calina Birzu, Ioana Chilu, Alexandra Corneanu, Gabriela Dobos, Anca Dorohoi, Adeline Florea, Madalina Iordache, Mihaela Jipa, Lavana Kray, Alina Lapusneanu, Alina Lupescu, Gina Magdici, Ionela Mihuleac, Raluca Munteanu, Delia Nebunu, Carmen Parii, Paula Pascu, Iulia Pascanu, Delia Spatareanu.

  Lista ramine deschisa. Dar sa nu le spuneti, ca mai au putin si pot sa alcatuiasca singure un pluton de armata.

  Nota

  Miine, marti, 5 august a.c., de la ora 18.00, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iasi, se vor prezenta mai multe suite de fotografii. Proiectia imaginilor, asigurata de membrii Clubului Fotografilor, va contine: creatii din opera lui Man Ray (1890-1976), un fotoreportaj despre inundatiile din Moldova, realizat de Radu Aneculaesi impreuna cu Adrian Cuba si doua portofolii de lucrari ce apartin Iuliei Pascanu si lui George Vintila. Intrarea este libera. Alte informatii in: http://clubul-fotografilor.blogspot.com.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Pandemos

  Cătălin ONOFREI

  Pandemos

  Profitorii şi (de)mobilizaţii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Răul învinge

  Briscan ZARA

  Răul învinge

  Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

  Câţi (mai) suntem?

  Ciprian IFTIMOAEI

  Câţi (mai) suntem?

  Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

  Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

  Mihai DORIN

  Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

  Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

  pulspulspuls

  Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

  Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

  Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

  Caricatura zilei

  Tot felu

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.