vineri, 29.03.2024
Prima noapte-n Burgos, cu geamul larg deschis, fara tintari si muste, fara zapuseala, fara sa transpiri..., dupa un drum obositor si o plimbare prin marile parcuri si palate ale Castillonului...., altfel ca-n Barcelona sau Costa Brava, pe care le-am vizitat cu cinci ani in urma!
Se pare ca nu sint un turist de metropole: din ce-am vazut in lume, sufletul mi-a ramas la Grein (Austria) si Burgos (Spania). Orase mici, dar relaxante, linistite, fara cersetori, fara saci de gunoaie si negri-n metrou...
Poate unde, in ultimul oras, am si avut gazde minunate, generoase, atente si doritoare de varii conversatii... Cu el, Doru, discutam despre carmangerie (lucra intr-o fabrica de prelucrat porci si vaci; interesant ca in tura lui avea... 160 de lucratori romani!). M-a dus la un magazin de carne in care nu mai stiam la ce sa ma uit si ce sa gust...
Ea, Rodica, fosta actrita la Bacau, unde a jucat cea mai tinara Coana Chirita din Romania, in regia autorului acestor rinduri. Ambitioasa, fara astimpar, a invatat spaniola, a organizat o liga a romanilor, a intrat si-n politica..., dar a ajuns la concluzia ca, mai ales departe de casa, familia e cea mai importanta. Deocamdata isi creste cei doi copii.
Ce sa zic despre gastronomie? De bine!
Las espuelas del Cid (Pintenii Cidului) a fost unul dintre putinele localuri vizitate. Poate unde era si vorba despre eroul lui Corneille. S-a incercat un decor de epoca, specificul e de secol 12-14, meniu adaptat - un platou cu produse iberice vechi, de porc si oua prajite ca atunci, farfurii in triunghi, vitralii, scaune de epoca, stucaturi cu cap de cal... Cidul a facut juramint fata de Alfonso, fetele lui au fost violate, apoi le-a casatorit cu duci de Albacete si Toledo...; copiii erau cu Ximena, cunoscuta eroina din Cidul... Cavalerul de sub podea - vazut prin plexi - interesant... Restaurantul are succes, iar partea de bucatarie a fost propusa de o romanca - Ana Lazar, de la primero (antreul), pin' la desert...
Am mincat aici crochete de jamon (prosciuto), care se fac cu jamon maruntit si se prajesc in faina de pesmet, ou si cimbru salbatic. Am mai comandat un sandvici cu brie si jamon, singerete, brinza de capra - grasa si sarata, toate date cu ulei de masline.
Am cerut si rondele de calamar. Ospatarul era din Adjud si s-a bucurat sa mai auda limba natala.
Am intrebat de trufe: radacina se rade, e un lux; dar in zona sint si ciuperci setas, de 2500 euro kilogramul!...
Mai au succes angulele - un fel de viermi marini gustosi, care se gatesc usor; sint hranitoare, le combina cu usturoi si ciusca... In ulei se prajesc usturoiul, apoi angula si crevetii mici... Ei nu bag ceapa la gatit, ci usturoi, iar acesta se pune cu coaja! Se baga la cuptor in cratita de ceramica..., cu cimbru mult... si coniac...
Nu prea au supe si ciorbe, ci pireuri si supa de usturoi cu cirnati afumati...
Vinul sec - rar aici si apa con gas - idem. Aura - vinul meu preferat. Sau Conde de Caralt. Aici se beau Grasa si ...Lacrima lui Ovidiu (pe care le-am gasit si-n supermarket!). Vinul se serveste-n pahare mici, ca e tare... si nu exista mincare fara vin tinto (rosu).
Bauturi de desert? Lichioruri de ou (specialitate locala), crema catalana, barcelo - crema de rom, orujo - rachiu de orz.
Desertul e special, doar de sarbatori: roschia - gogosi churos, au forma de steluta, se fac la aparat cu manete, cu frisca si crema. Tarta de Santiago - cu migdale; mai e solicitata tarta de mar. Dulciuri cu multa untura, trufa de la Lerma, biscuiti care se sfarima usor, tronul - un fel de nuga - moale, tare, ca halvita noastra, cu migdale, cu nuca, rondulo, cu orez, cu galbenus, ciocolate cu rom. Inclinatie spre combinarea inghetatei cu fructele.
Va urma, fireste...
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |