Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Calinescu - modelul intangibil

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Am participat, la jumatatea lunii martie, la un colocviu organizat de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, dedicat actualitatii lui George Calinescu. Mai este G. Calinescu un model pentru tinerii critici de azi? - iata intrebarea la care s-au cautat, in discutii cam anchilozate din cauza moderatorului (Eugen Simion), raspunsuri care de care mai optimiste. Eu unul prefer, de asta data, scepticismul...
    In primul rind, autorul monumentalei Istorii... face parte din acea stirpe, rara, a personalitatilor accentuate, care, tocmai pentru ca ies din obisnuit, nu prea pot fi arogate ca modele. In al doilea rind, tipul de intelectual pe care el il reprezinta cu stralucire a cam disparut din lumea noastra: e vorba de acel enciclopedism creator, nu uscat, dar care permite o mobilitate a asocierilor, o perspectiva integratoare asupra literaturii. Calinescu citea, dupa cum marturisea, literaturi, noi abia ne descurcam cu volumele contemporanilor, dar ne facem din asta un excitant al orgoliului.
    Intre timp, critica a suferit influente diverse, a trecut prin tot felul de ism-e, s-a apropiat de acel statut dispretuit de Calinescu, de "stiinta", in fine, a cunoscut diverse formule, metode, limbaje, fara a se putea totusi constata ca a depasit nivelul, "impresionist", nu e asa?, al lui Calinescu.
    Deocamdata, tinerii critici (printre care cu modestie ma includ) nu au depasit nivelul tatonarilor, al criticii de intimpinare sau, in cel mai bun caz, al studiilor doctorale. Sint inca gesturi ezitante, teribilisme firesti, la urma urmelor. Dar reperul Calinescu impune maturitate, cultura vasta, curajul de a alcatui sinteze fundamentale si de a lasa gazetaria pe plan secund sau de a o pune in slujba acestor proiecte. Or, la noi, prestigiul, numele ti-l faci scriind la gazeta, nu facind munca de cercetare. Calinescu scrisese, la 35 de ani, biografia si studiul "cvasicomplet" despre Eminescu, nedepasite nici pina acum. Nu as paria ca il urmeaza cineva dintre noi... In afara obligatiilor academice, monografia pierde teren, intrucit pretinde ore de febrila documentare; critica de intimpinare are si ea rigorile sale, dar e, orice s-ar spune, mai la indemina. Or, desi nu a neglijat-o, Calinescu nu a asezat-o niciodata in prim-planul preocuparilor sale. Calinescu e Calinescu si fara activitatea de cronicar, dar ce s-ar intimpla daca am face abstractie de aceasta activitate a unui Nicolae Manolescu, de pilda? Daca la virf diferenta de gabarit este sesizabila, ce sa mai discutam despre mijlocul plutonului criticii postbelice? Sau, cu atit mai putin, despre noi, incepatorii, novicii, plini de elan, care avem inca impresia ca o rubrica la o revista vizibila ne asigura un loc fruntas pe podium...
    Prin urmare, nu, nu cred in viabilitatea modelului Calinescu. Nu cred nu pentru ca marele critic nu ar fi potrivit pentru a reprezenta un reper, ci din simplul scepticism legat de posibilitatile noastre. M-as bucura sa gresesc; voi reveni, peste jumatate de secol, si, daca voi avea de ce, imi voi pune cenusa in cap; sa speram ca tot in paginile "Ziarului de Iasi"...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri