Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Catastrofa din educatie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Am amanat scrierea acestui articol pana in ultimul moment, pentru a vedea daca, in cele din urma, noul premier, Victor Ponta, va primi dezlegare sa treaca peste obligatiile politice pentru a renunta la marea sa idee izbavitoare de a o nominaliza pentru functia de ministru al Educatiei pe Corina Dumitrescu. Am rasuflat usurat: doamna rector prea le avea pe toate, de la figura distinsa, rafinata, cu o privire brici, inteligenta, totul scos subtil in evidenta de o coafura discreta, la un ireprosabil trecut academic (cu stagii-fantoma la universitati prestigioase si cu un plagiat realizat impreuna cu luminatul sau sot). Si totusi, desi nimic nu o recomanda pe doamna Dumitrescu (care mi-a dat frisoane odata, cand am auzit-o legand trei fraze de o ineptie uluitoare, plina de virtuozitate, despre Dimitrie Cantemir, care, saracul, a trebuit sa-si imprumute numele unei universitati „crestin ecologice"), pentru Victor Ponta a fost o decizie dureroasa sa renunte la serviciile sale atat de competente. A marturisit-o el insusi, dovedind ca are o fire tare sensibila. Ce e drept, aflu din presa, Victor Ponta nu e strain de dedesubturile acestui caz: ca procuror, a instrumentat dosarul afacerii Megapower (prin intermediul careia statul roman a fost stors de milioane bune de euro), in care a fost implicat un anumit Robert Deutsch, chiar profesorul care garanteaza, azi, ca madam rector a studiat in SUA. Cate coincidente...

    Faptul ca, in cele din urma, pentru ca presa sa nu scurme prea mult in mizeria aceasta, primul ministru a hotarat sa renunte „pentru moment" la serviciile augustei doamne Dumitrescu nu poate sterge seninatatea cinica a numirii ei initiale. Cand e limpede ca un rector al unei universitati particulare cu probleme de acreditare nu are cum sa apere decat interesele sale (financiare in primul rand), cum il poti aseza in capul bucatelor? Pentru doamna Dumitrescu educatie inseamna a plati o taxa si a lua o dipoma; din pacate, pe acest sistem functioneaza majoritatea universitatilor particulare de la noi, care au profesori improvizati, ridicati in ierarhie peste noapte, studenti formali ce-si dau examenele bifand casute sau online si sunt, adesea, afaceri profitabile. Sigur,exista si exceptii (dau un nume in care am mare incredere: politologul Daniel Sandru, de la Universitatea „Petre Andrei"), dar regula cam aceasta este. In invatamantul universitar romanesc calitatea a devenit o pasare rara, un lux pe care foarte putine institutii si-l mai permit. Or, a numi in functia-cheie o persoana care provine exact din acea parte dubioasa a mecanismului care transforma totul in afacere inseamna a dovedi ca interesele si datoriile politice sunt infinit mai importantae decat nevoile unui sistem care abia mai functioneaza. Or, Corina Dumitrescu, care a reusit sa se faca de ras in aceste zile, este simbolul perfect al incompetentei academice si al arivismului cu parghii politice. Din pacate, ea este emblema potrivita pentru multe dintre universitatile particulare din Romania. Cele cateva care au reusit sa-si creeze o imagine curata sunt trase inapoi de astfel de persoane, care arunca asupra intregului sistem particular de invatamant superior o umbra sulfuroasa.

    Abia numit in locul Corinei Dumitrescu (ce onoare!), proaspatul ministru, dl Ioan Mang (provenit de la Universitatea din Oradea), sustine ca bacalaureatul de anul trecut a fost in asa fel organizat incat sa confirme afirmatia lui Traian Basescu, cum ca „scoala scoate tampiti". Cum adica a fost „organizat" in mod tendentios? A fost cel mai apropiat de normalitate examen de ani buni: nu s-a mai copiat sistematic, sub protectia oficialitatilor, asta e tot. Daca de anul acesta bacalaureatul redevine o formalitate, se pierde enorm. Fara exigenta, fara concurenta reala, calitatea, performanta nu sunt posibile. Iar un sistem educational care nu e capabil sa dea nastere performantei este redundant, de nu chiar inutil. Doar ca interesul universitatilor particulare si al universitatilor de stat mici este sa aiba musterii. Adica incompetenti cu diploma, care sa-si plateasca taxele pentru a finanta sistemul.

    Nu spun ca actuala lege a educatiei nu are hibe (are, si inca serioase), dar primele semne pe care noul guvern le da ma fac sa prevad o noua catastrofa in educatie. De fapt, nu este decat continuarea celei care a dus invatamantul romanesc intr-o situatie atat de precara, pe care o stim bine toti cei implicati, dar care oficial nu este recunoscuta. Principala cauza este faptul ca institutiile cu traditie, in loc sa fie sprijinite consistent, sunt parazitate de capuse care infecteaza intregul mecanism educational.

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri