Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caz umanitar soldat cu victoria dictatorului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Poate ca guvernul autonom scotian a calculat atent situatia si a decis ca imperativele umanitare sint mai importante decit executarea pedepsei. Sau poate ca au aparut dubii in privinta vinovatiei condamnatului, asa cum s-a speculat intens in ultimii ani. Ori, in fine, poate ca interesele economice - in primul rind, cele energetice - sint astazi mai importante decit memoria atentatului din 1988. Fapt este ca Abdelbaset Ali al-Megrahi a fost primit ca un erou in Libia, dupa ce autoritatile scotiene au considerat ca isi poate petrece in liberate ultimele zile sau saptamini din viata.

    Nu are rost sa insistam aici asupra contextului in care a fost condamnat al-Megrahi. La 21 decembrie 1988, zborul PanAm 103 s-a sfirsit prin explozia unei bombe la bordul aeronavei, deasupra localitatii scotiene Lockerbie, soldata cu moartea celor 243 de pasageri, 16 membri ai echipajului, precum si a 11 persoane aflate la sol. Inca din primul moment, suspiciunile au fost indreptate catre serviciile secrete libiene, in acea vreme principalul organizator si finantator al terorismului anti-american. Suspiciunile au capatat, treptat, un contur tot mai pronuntat, iar sfirsitul Razboiului Rece a facut ca Libia sa ramina singura. In final, dupa 11 ani de la atentat, autoritatile libiene au permis judecarea a doi responsabili din cadrul serviciilor secrete de catre un complet de judecata scotian, pe teritoriul ("neutru") al Olandei. Unul dintre ei a fost achitat, dar celalalt - al-Megrahi - a fost gasit vinovat si condamnat in 2001 la pedeapsa maxima pe timp de pace in orice stat membru al Consiliului Europei - inchisoarea pe viata.

    Ma numar printre cei care considera ca al-Megrahi nu este singurul vinovat, si nici cel mai important. Cred ca el a fost "livrat" autoritatilor scotiene pentru a le oferi un grad limitat de satisfactie si pentru a permite depasirea izolarii regimului de la Tripoli, condus de unul dintre cei mai performanti tirani ai epocii noastre.

    Fara a stapini instrumentele de baza ale dreptului si cu atit mai putin pe cele relevante in cazul de fata (banuiesc, extrem de complicat), cred ca modul in care el s-a finalizat este contestabil in primul rind in plan moral, fata de familiile victimelor. Este insa contestabil si din punct de vedere politic, pentru ca ii ofera lui Gaddafi o nemeritata victorie de imagine. Condamnatul putea fi mentinut pe teritoriul britanic, cu un regim de internare care sa-i permita sa-si petreaca ultimele zile alaturi de membrii familiei. Nici un principiu umanitar nu ii dadea dreptul de a fi aclamat de o multime entuziasta. Este regretabila miopia cu care unii diplomati occidentali chemau guvernul libian sa nu transforme eliberarea condamnatului intr-o victorie politica, in conditiile in care exact asta este. Nu poti sa asociezi dreptul si politica doar atunci cind iti convine (de exemplu, cind Nicolas Sarkozy obtinea eliberarea infirmierelor bulgare inchise in Libia pe baza unor acuzatii fanteziste) si sa le disociezi altadata.

    "Marele Lider" Muammar al-Gaddafi este, dupa cum spuneam, un tiran performant. A reusit sa treaca de la uniforma de colonel revolutionar la mantia de lider islamic cvasi-divin, de "calif" al unei republici islamo- socialiste. A reusit in primul rind sa evite greselile comise de vechiul sau prieten, Saddam Hussein. Renuntind la terorism si asumindu-si implicit vina pentru episoade de gen Lockerbie, Gaddafi a iesit treptat de pe "axa raului" trasata la Washington. In loc sa-si invadeze cu inconstienta vecinii, Gaddafi a inteles cum trebuie sa joace pentru a ajunge, astazi, un mediator util si "curtat" de Occident. Tot din criza din Golf (1990-1991), a inteles ca nici Libia nu va fi lasata sa-si dezvolte arme de distrugere in masa. Iar astazi rezervele de petrol si pozitionarea strategica ale Libiei ii fac pe unii lideri occidentali sa tolereze orice excentricitati ale "Marelui Lider". Ultimul exemplu il reprezinta scuzele formulate de presedintele Confederatiei Elvetiene, pentru ca politia din tara sa a indraznit anul trecut sa se ia (pe nedrept) de unul dintre fiii lui Gaddafi. Asadar, liderii britanici - sau premierul italian Berlusconi - nu sint singurii pe care asocierea cu Gaddafi ii pune in situatii penibile. Daca Saddam nu si-ar fi pierdut uzul ratiunii si ar fi apucat vremurile crizei energetice de astazi, ar fi putut si el face ceea ce - iata - lui Gaddafi ii reuseste atit de bine.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri