Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cenaclul OuTopos

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    De ani de zile, Iasul nu mai are un cenaclu literar care sa stringa laolalta tinerii cu aspiratii literare si, cine stie, chiar cu talent. Sint unele cercuri organizate prin licee, mai e o tentativa fara mare ecou pe la Casa Studentilor, dar totul confirma obisnuita inertie specifica locului. Ma gindesc chiar daca nu exista o legatura intre aceasta stare de lucruri si faptul ca, de ani buni, nu s-a mai impus nici un scriitor tinar. Exista tineri critici, cum ar fi Antonio Patras sau Doris Mironescu, dar acestia provin, cum e si firesc, din mediul universitar. Ca asa stau lucrurile o demonstreaza si faptul ca, de vreo cinci ani, Premiul "Aurel Leon" pentru debut pe care il confera anual "Ziarul de Iasi", a revenit, cu o singura exceptie, criticilor din mediul academic al Literelor iesene. M-am gindit, la un moment dat, sa initiez eu infiintarea unui cenaclu pe linga facultate, dar ezitarea mea s-a transformat in renuntare cind am inceput sa primesc, de la studenti, versuri in maniera secolului al XIX-lea, dupa ce frecventasera niste cursuri optionale despre avangarde ori despre poezia de dupa optzecism.

    Si apoi, mi-am mai indulcit tactic sentimentul de culpa amintindu-mi ca totusi cenaclul nostru, din timpul studentiei, nu a depins decit de vointa si initiativa noastra, nu a avut nici o umbrela institutionala. Tocmai despre acest cenaclu intentionez sa scriu acum, cu nostalgie fireasca. El se numea, pretentios, Outopos. A fost initiat de Codrin Dinu Vasiliu, studinte la Filosofie, Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici. Eu am inceput sa-l frecventez pe cind se desfasura intr-un amfiteatru de la Litere. Tin minte ca, la prima sedinta la care am participat, Teodorovici a citit o piesa de teatru, care mi-a placut. Si nu numai mie. Oricum, nivelul discutiilor m-a convins ca am numai de cistigat daca intru in hora. Astfel ca, saptamina urmatoare, am intrat in competitie cu Florin Lazarescu, scriind fiecare dintre noi cite un eseu despre... inspiratie. Mimam eruditia si citam la tot pasul din Platon, din Aristotel (deslusiti preponderent prin intermediul lui Francis E. Peters) si din alte surse mai obscure. Din toamna lui 1998, cenaclul s-a mutat la Casa Dosoftei. Acolo am avut norocul sa-l avem ca amfitrion pe Mirel Cana, figura demna de o cronica mai buna, cunoscut ca scriitor sub pseudonimul Serban Alexandru. A fost, cred, sezonul cel mai bogat al cenaclului. Printre combatantii din fiecare saptamina se numarau Codrin Dinu Vasiliu, Livia Iacob, Serban Axinte, Florin Lazarescu (pe care initial l-am cunoscut ca poet), Lucian Dan Teodorovici, Doris Mironescu (poet delicat in acea vreme), Catalin Cretu (frate-meu, mare prozator pe vremea aia), Vali Plesca (student la Filosofie sau la Politologie), Lucian Parfene si destui alti "infanteristi". Din cind in cind, dar destul de des, la o adica, veneau cei din Clubul 8, adica O. Nimigean, Dan Lungu, Radu Andriescu, Costica Acosmei, Antonio Patras, Horatiu Decuble, basca tot felul de domnisoare care ne stimulau elocinta. Peste toti, Mirel Cana media cu calm teatral totul. Prezenta lui a fost, imi dau seama, extrem de benefica pentru toti cei care azi ne aratam, probabil, cam nerecunoscatori.

    Ce conta cel mai mult acolo era faptul ca nu pastram aparentele. Prieteni, prieteni, dar nu ne crutam deloc. Nu eram deloc dispusi la indulgenta. Nu am sa uit niciodata cum mi-au scos prietenii mei din cap fumurile de poet. Multe lucruri s-au lipit de noi in sedintele de cenaclu. In primul rind, acolo ne-am cizelat discursul, am invatat sa vorbim in public. Lucru esential pentru cei care ulterior am ajuns profesori. Ramin, din atitudinea grupului vesel de la Outopos, cu unele idei constante: mai intii, respingerea poeziei optzeciste cerebrale, ironice, caznite. Apoi, criticarea compromisurilor din viata literara ieseana. Am sabotat, tin minte, si lansarea cartii unei poetese fara simtul ridicolului, care scotea (si scoate in continuare) macar cite un volum pe an.

    Din acel entuziasm au iesit o revista (OuTopos), care nu a rezistat decit vreo 5-6 numere, si o editura, cu acelasi nume, care a publicat totusi cartile de debut ale lui Codrin Dinu Vasliu (un poet care merita somat sa se ia in serios), Livia Iacob, Florin Lazarescu, Lucian Dan Teodorovici, plus volume semnate de Dan Lungu (Cheta la flegma, cartea care l-a impus in proza, totusi, reeditata de curind la Polirom, sub titlul mai diplomatic Proza cu amanuntul), O. Nimigean, Michael Astner sau Serban Axinte. Fireste ca nici acest proiect nu a fost de durata, dar el a dat tonul lansarii unor nume noi. Cred ca, fara cenaclul si revista OuTopos, multi dintre noi ne-am fi risipit energia junetii in alte drectii. Si, daca recapitulati numele insirate mai sus, cred ca sinteti de acord cu mine ca ar fi fost pacat.

    In final, mai adaug ca tot datorita acestei experiente m-am ales si cu prieteni de nadejde, pe care si astazi ii tin aproape de sufletul meu. De cite ori se intimpla sa trec pe linga batrina Casa Dosoftei, ma incearca o umbra de melancolie. Si atunci imi vine sa pun mina pe telefon si sa-l chem pe Codrin la o bere. Dar imi amintesc brusc ca, la ora cutare, incep cursurile sau ca trebuie sa-mi predau articolul la "Ziarul de Iasi" si amin, resemnat, pentru data viitoare. Am uitat, se vede treaba, care sint "lucrurile cu adevarat importante". Pe atunci totul parea mult mai simplu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri