Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Clientelism si democratizare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Procesul de democratizare in Romania evolueaza lent, blocajele sint tot mai numeroase, iar in anumite domenii au inceput sa apara regresele. Potentialul politic al factorilor externi a slabit, constringerile de altadata fiind inlocuite de inofensive invitatii de a prelua modele. Pe plan intern, prosperitatea de data recenta (fragila si inegal distribuita) ne face vulnerabili fata de politica darurilor si ne indeparteaza atentia de la continuarea reformei institutionale. Sau, mai rau, drapeaza in imperative reformatoare incercarile politicienilor de a nu mai tine inchis clientelismul in sediile de partid si de a-i da drumul in strada, prin colegiile uninominale.

    Ne indreptam catre un tip de politica specific statelor lipsite de o reala clasa de mijloc, dar care se lauda cu un puternic segment de marginali. Ignoranti din punct de vedere civic - si nu numai - ei trebuie, desigur, introdusi sau reintrodusi in spatiul politic. Nu numai pentru ca acesta este un obiectiv nobil si peren al democratiei, ci si pe fondul nevoii actorilor politici de a obtine voturile care fac diferenta.

    Solutia evidenta la aceasta problema o reprezinta, in acest moment, patronajul, mecanism traditional al societatii romanesti, dezvoltat si adaptat de-a lungul secolelor, inclusiv in perioada comunista. Controlul strict si intimidarea si-au pierdut din relevanta chiar si in cele mai sarace enclave rurale, ceea ce nu inseamna ca au disparut. Pe de alta parte, insa, tot mai multi lideri politici recurg la mecanismul cooptarii, utilizind un arsenal divers si imbatabil. Punga cu alimente sau micile sume de bani oferite in schimbul voturilor nu reprezinta decit partea notorie a procesului. Am aflat de ea in timpul localelor, pentru ca este deja foarte raspindita, iar alegerile generale ii vor oferi o consacrare si mai puternica. Va inflori, totodata, in urmatorii ani, comertul local cu sanse, oportunitati si protectie, specific sistemelor bazate pe patronaj.

    De la centru ni se explica, la fel de convingator, care este principala menire a statului. Este aceea de a face cadouri bine calibrate, de data aceasta grupurile-tinta fiind delimitate stiintific, in baza studiilor sociologice. Principiile echitatii sociale sau criteriile existentei demne sint invocate pina la saturatie, in sprijinul unor politici care vor sfirsi prin a lasa categoriile vizate la fel de vulnerabile sau dezavantajate ca in trecut.

    Pe de alta parte, centrul trebuie sa foloseasca momentul de prosperitate pentru a imparti "cite un cadou mic pentru cit mai multi". Nu sint gesturi care sa conteze, ele singure, in plan electoral; ele servesc doar discursului public prin care se incearca sa ni se transmita ca, in sfirsit, Romania este in stare sa faca ceva pentru toti cetatenii ei. Marele pericol este acela ca asemenea atentii pot scapa usor de sub control. Ele pot da idei unor indivizi incompetenti sau rau intentionati, care isi vor articula astfel intreg discursul politic. Folosirea TVA ca mijloc de protectie sociala sau ideea ca statul ar trebui cumva sa ii protejeze impotriva deprecierii leului pe cei care s-au imprumutat in euro sint doar doua exemple de aberatii lansate de oameni politici ce pareau, altfel, rezonabili.

    Dinspre societate vine, asa cum e normal, reactia. Cadourile trebuie sa fie nu doar consistente, ci si personalizate sau, mai bine zis, croite pe interesele grupului. Sindicatele au uitat sa mai vorbeasca de interese, pentru ca, in vocabularul lor, interesele se numesc "drepturi". Iar conflictul nu este doar unul sindicate-patronat sau sindicate-guvern, cit mai ales unul in urma caruia grupurile mai vocale sau cele cu o "constiinta muncitoreasca" mai puternica acumuleaza resurse in detrimentul angajatilor mai putin galagiosi sau organizati.

    Grupurile profesionale cu un sistem de casta mai bine dezvoltat doresc in primul rind garantii ca statul le va lasa sa-si elaboreze propriile reguli, dintre care cele mai importante tin de perpetuarea privilegiilor si admiterea in "club". Pensionarii nu sint cu adevarat reprezentati si - cu toate ca beneficiaza de majorari - nimeni nu se gindeste sa puna in cauza ierarhiile sociale stabilite tot arbitrar, prin logica punctului de pensie.

    In societate ia nastere un amestec nociv de satisfactie pentru darurile primite, asteptare a cadourilor viitoare si invidie fata de cei mai norocosi - o combinatie ce dauneaza solidaritatii democratice, atit cit exista ea astazi. Duplicitatea multor politicieni face ca logica noilor ierarhii sociale sa nu fie dezbatuta public: asa am ajunge la o serie de controverse doctrinare cu adevarat utile, care ar presupune ceva mai multa sinceritate. Deocamdata, insa, politica darurilor se infatiseaza ca administrare competenta, iar sfisierea statului si a politicii intre interesele cit se poate de egoiste nu permite cautarea binelui comun. Remedierea acestor rele ale democratiei romanesti va lua timp si va presupune reforme de fond, pentru care deocamdata nu exista sprijin politic. Tot ce putem spera este ca actuala tendinta de adincire a clientelismului sa nu afecteze iremediabil sansele de ameliorare a calitatii democratiei, pe termen mediu. Pentru ca, altfel, cind cresterea economica va incetini, am putea constata ca o combinatie de clientelism politic si criza economica este tot ce poate fi mai rau.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri