Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Condamnarea lui Moussaoui

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pentru multi americani, faptul ca Zacarias Moussaoui a scapat de pedeapsa cu moartea este un sacrilegiu la adresa memoriei victimelor de la 11 septembrie 2001. La aflarea sentintei, teroristul a exclamat: "America, ai pierdut! Eu am cistigat!". De fapt, a cistigat America, iar de pierdut, a pierdut barbaria internationala, iar aceasta interpretare este acceptata chiar de rudele unora dintre cei ucisi in atentate.
    Juriul tribunalului din Alexandra (Virginia) s-a aflat sub o presiune imensa, creata de acuzare si, desigur, de intensitatea reflectarii cazului de catre mass media. Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca, spre deosebire de democratiile vest-europene, care au renuntat de mult sa-si execute criminalii, in Statele Unite pedeapsa cu moartea are un suport social semnificativ. Cum participarea lui Moussaoui la complot a fost dovedita dincolo de orice dubiu rezonabil, nu ar fi surprins pe nimeni daca juratii ar fi optat pentru pedeapsa capitala.
    Din postura unui adversar de principiu, indiferent de conditii, al pedepsei cu moartea, nu imi e deloc usor sa-mi inchipui ce a fost in sufletul acelor jurati. Nu s-a facut public numarul celor care s-au opus pedepsei capitale, si poate ca nici nu e foarte important sa-l cunoastem. Optiunea fiecarui jurat in parte este esentialmente morala, in timp ce decizia juriului, ca intreg, are si o coplesitoare semnificatie politica.
    S-ar putea spune ca lui Zacarias Moussaoui i s-a refuzat sansa de a deveni martir al Islamului. Nu acesta parea sa fie, insa, obiectivul marocanului de cetatenie franceza: el si-a dorit sa traiasca. Fara a intra aici intr-o discutie pe tema motivatiei religioase in cazul terorismului islamic, mi se pare ca oameni ca Moussaoui nu se grabesc la intilnirea cu Profetul, ci mai degraba vor sa supravietuiasca si sa savureze amintirea crimelor comise. Din acest punct de vedere, intr-adevar, Moussaoui a cistigat.
    Mult mai mare ar fi fost, insa, riscul ca America sa pronunte o sentinta care, din varii motive, sa fie dezagreabila pentru o buna parte a cetatenilor sai, pentru europeni si pentru multi alti cetateni ai lumii civilizate. Era vital ca aceasta condamnare sa uneasca, nu sa dezbine Occidentul. Iar Occidentul are nevoie, din acest punct de vedere, de un anumit grad de unitate morala. Asupra politicilor poate persista dezacordul, iar pina la un punct acesta poate fi chiar benefic. Pe termen lung, comuniunea de valori va putea triumfa, chiar in aceste conditii: cazul divergentelor privind Irakul sau presupusele "inchisori secrete" ale CIA ar putea ilustra, in viitor, aceasta capacitate de reconciliere interioara a Occidentului.
    Tentative de manipulare politica a sentimentelor nu vor lipsi, nici chiar in aceste conditii. Este de inteles tristetea, poate chiar revolta mamei teroristului marocan de cetatenie franceza, insa e greu de acceptat parerea ei ca sentinta are la baza prejudecati rasiste. Nu culoarea pielii si nici religia acuzatului au influentat verdictul juriului: recursul la astfel de clisee nu poate convinge pe nimeni. Iar Franta, de la care doamna Aicha El Wafi astepta o implicare politica in favoarea fiului sau, nu putea reactiona mai mult decit a facut-o, achitindu-se de obligatiile procedurale fata de un cetatean al sau, judecat pe teritoriul altui stat.
    Din punct de vedere politic, decizia tribunalului din Virginia creeaza un context nou, cu care America va trebui sa se obisnuiasca. Nu ar fi deloc exclus ca, in Irak sau aiurea, teroristii islamici sa recurga la rapiri, incercind sa foloseasca victimele drept monede de schimb pentru Moussaoui. Nu se pune problema ca un astfel de schimb sa fie vreodata acceptat sau acceptabil, insa guvernul de la Washington va trebui sa fie pregatit. La fel, este foarte probabil ca gradul de alerta interna sa fie ridicat in urmatoarea perioada, de teama unor atentate-represalii. Cum America se considera in razboi, astfel de masuri nu ar fi deloc surprinzatoare, cu sau fara detinutul Moussaoui.
    Se poate spune ca, prin condamnarea singurului terorist acuzat de implicare in atentatele de la 11 septembrie, guvernul american intra sub o presiune publica sporita: nimeni nu a uitat ca principalii responsabili se afla in libertate. Chestiunea prinderii lui Bin Laden si a principalilor sai colaboratori revine in actualitate, si o data cu ea discutiile despre eficienta actiunilor armatei si serviciilor secrete americane in Afghanistan si vestul Pakistanului. De altfel, recenta capturare a unui lider important Al Qaeda, in Pakistan, le va reaminti multor americani ca succesele pe acest front au fost modeste. Inainte de invadarea Irakului, americanii au imaginat un pachet de carti de joc, ilustrate cu figurile liderilor regimului Saddam Hussein. Daca ar exista unul similar pentru terorismul Al Qaeda, succesele nu ar trece de cifrele foarte, foarte mici.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri