Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Consiliu preelectoral la Bruxelles

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Consiliul European de la Bruxelles s-a incheiat in cursul zilei de vineri, iar opinia publica romaneasca a avut posibilitatea sa se informeze despre principalele concluzii ale reuniunii. Punctele de interes ale Romaniei - odiseea numita Nabucco si masurile de combatere a crizei economice - au fost intens discutate, confirmind intuitia ca problematica europeana devine mai interesanta atunci cind interesele nationale sint puternic afectate. Insa "factorul timp" ma impiedica sa abordez lucrarile celei de-a doua zile, astfel ca raspunsul politic al UE la criza economica si financiara (cel putin asa cum se profileaza el, in aceasta etapa) va fi analizat intr-una din saptaminile urmatoare, cel mai probabil in contextul summit-ului G20 de la Londra.

    Oricum, acest Consiliu European a avut nu doar un caracter de criza, ci si unul preelectoral. Alegerile din iunie si desemnarea viitorului presedinte al Comisiei Europene constituie preocupari importante ale "celor 27", in aceste zile. Nu insistam aici asupra haosului institutional in care pluteste UE din cauza blocarii tratatului de la Lisabona. (A ramine sub umbrela de la Nisa ar duce la complicatii si ar accentua criza de incredere.) Sa reamintim faptul ca nu poti numi o comisie de 27 de membri in vara, pe baza prevederilor de la Nisa, pentru ca in toamna sa ii reduci componenta la 18, pe baza celor de la Lisabona.

    Toata lumea accepta ca dl. Barroso e principalul favorit, chiar daca actiunile sale par in scadere in ultimele luni. Conform mecanismelor de alegere, el este avantajat de faptul ca fortele de centru-dreapta stau mai bine la nivelul statelor-membre. E drept ca Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au abtinut sa-l sprijine explicit, asteptind rezultatele demersurilor anticriza ale Comisiei. Exista, insa, lideri de stinga care accepta un nou mandat al actualului presedinte - trebuie mentionati aici domnii Brown, Zapatero si Socrates (in acest ultim caz, argumentul ideologic cedeaza in fata celui national).

    Ce se va intimpla, insa, daca in urma alegerilor din iunie grupul socialist va fi mai numeros decit cel al PPE-DE (populari si crestin-democrati, plus alte forte de centru-dreapta), mai ales dupa decizia conservatorilor britanici de a se desprinde de populari si de a forma un grup propriu, mai eurosceptic. Nu poate fi exclusa varianta in care PSE va constitui cel mai numeros grup, iar liderii nationali, desi nu sint conditionati in nominalizare de aritmetica parlamentara, ar decide sa o respecte.

    Din acest punct de vedere, un semnal favorabil stabilitatii si chiar democratiei la nivelul comunitar s-a regasit in discursul de joi al presedintelui Parlamentului European, crestin-democratul Hans-Gerd Pöttering, la deschiderea Consiliului European. El a cerut ca presedintele Comisiei sa fie desemnat inca din vara, in conformitate cu aritmetica electorala din iunie - astfel, legitimitatea lui nu va depinde de ratificarea tratatului de la Lisabona. In aceste conditii, socialistii trebuie sa se gindeasca la rindul lor la un candidat: se vorbeste de fostul premier danez Poul Nyrup Rasmussen, actual presedinte al PSE, insa, asa cum aminteam mai sus, nu exista un consens in cadrul miscarii socialiste si nu se doreste accentuarea diviziunilor deja prezente. In plus, niciuna din taberele favorabile integrarii nu doreste personalizarea alegerilor din iunie, pentru ca astfel s-ar putea furniza munitie suplimentara euroscepticilor.

    Probabil ca o reconfirmare timpurie a lui Barroso ar contribui si la intarirea legitimitatii acestuia - si a UE in ansamblu - in contextul eforturilor de combatere a crizei globale (acest rationament este convingator doar daca grupul PPE-DE obtine majoritatea in iunie). Pe de alta parte, daca victoria va apartine stingii, o decizie rapida este oricum preferabila incertitudinii si negocierilor prelungite. Un presedinte desemnat de socialisti va fi nevoit sa se asocieze actualei Comisii si sa incerce atenuarea asperitatilor tranzitiei - o misiune extrem de dificila nu doar din cauza situatiei economice nefavorabile, ci si a incertitudinilor politice si institutionale de la Bruxelles si Strasbourg. In fine, daca va fi impartasita de liderii nationali, intuitia domnului Pöttering va contribui la evitarea unei situatii nefericite, in care presedintele noii Comisii ar fi invingatorul unui prelungit concurs de popularitate, dupa ce s-a aratat sensibil la solicitarile inevitabil egoiste ale celor 27 de jurati.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri