anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Consiliu preelectoral la Bruxelles

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Consiliul European de la Bruxelles s-a incheiat in cursul zilei de vineri, iar opinia publica romaneasca a avut posibilitatea sa se informeze despre principalele concluzii ale reuniunii. Punctele de interes ale Romaniei - odiseea numita Nabucco si masurile de combatere a crizei economice - au fost intens discutate, confirmind intuitia ca problematica europeana devine mai interesanta atunci cind interesele nationale sint puternic afectate. Insa "factorul timp" ma impiedica sa abordez lucrarile celei de-a doua zile, astfel ca raspunsul politic al UE la criza economica si financiara (cel putin asa cum se profileaza el, in aceasta etapa) va fi analizat intr-una din saptaminile urmatoare, cel mai probabil in contextul summit-ului G20 de la Londra.

  Oricum, acest Consiliu European a avut nu doar un caracter de criza, ci si unul preelectoral. Alegerile din iunie si desemnarea viitorului presedinte al Comisiei Europene constituie preocupari importante ale "celor 27", in aceste zile. Nu insistam aici asupra haosului institutional in care pluteste UE din cauza blocarii tratatului de la Lisabona. (A ramine sub umbrela de la Nisa ar duce la complicatii si ar accentua criza de incredere.) Sa reamintim faptul ca nu poti numi o comisie de 27 de membri in vara, pe baza prevederilor de la Nisa, pentru ca in toamna sa ii reduci componenta la 18, pe baza celor de la Lisabona.

  Toata lumea accepta ca dl. Barroso e principalul favorit, chiar daca actiunile sale par in scadere in ultimele luni. Conform mecanismelor de alegere, el este avantajat de faptul ca fortele de centru-dreapta stau mai bine la nivelul statelor-membre. E drept ca Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au abtinut sa-l sprijine explicit, asteptind rezultatele demersurilor anticriza ale Comisiei. Exista, insa, lideri de stinga care accepta un nou mandat al actualului presedinte - trebuie mentionati aici domnii Brown, Zapatero si Socrates (in acest ultim caz, argumentul ideologic cedeaza in fata celui national).

  Ce se va intimpla, insa, daca in urma alegerilor din iunie grupul socialist va fi mai numeros decit cel al PPE-DE (populari si crestin-democrati, plus alte forte de centru-dreapta), mai ales dupa decizia conservatorilor britanici de a se desprinde de populari si de a forma un grup propriu, mai eurosceptic. Nu poate fi exclusa varianta in care PSE va constitui cel mai numeros grup, iar liderii nationali, desi nu sint conditionati in nominalizare de aritmetica parlamentara, ar decide sa o respecte.

  Din acest punct de vedere, un semnal favorabil stabilitatii si chiar democratiei la nivelul comunitar s-a regasit in discursul de joi al presedintelui Parlamentului European, crestin-democratul Hans-Gerd Pöttering, la deschiderea Consiliului European. El a cerut ca presedintele Comisiei sa fie desemnat inca din vara, in conformitate cu aritmetica electorala din iunie - astfel, legitimitatea lui nu va depinde de ratificarea tratatului de la Lisabona. In aceste conditii, socialistii trebuie sa se gindeasca la rindul lor la un candidat: se vorbeste de fostul premier danez Poul Nyrup Rasmussen, actual presedinte al PSE, insa, asa cum aminteam mai sus, nu exista un consens in cadrul miscarii socialiste si nu se doreste accentuarea diviziunilor deja prezente. In plus, niciuna din taberele favorabile integrarii nu doreste personalizarea alegerilor din iunie, pentru ca astfel s-ar putea furniza munitie suplimentara euroscepticilor.

  Probabil ca o reconfirmare timpurie a lui Barroso ar contribui si la intarirea legitimitatii acestuia - si a UE in ansamblu - in contextul eforturilor de combatere a crizei globale (acest rationament este convingator doar daca grupul PPE-DE obtine majoritatea in iunie). Pe de alta parte, daca victoria va apartine stingii, o decizie rapida este oricum preferabila incertitudinii si negocierilor prelungite. Un presedinte desemnat de socialisti va fi nevoit sa se asocieze actualei Comisii si sa incerce atenuarea asperitatilor tranzitiei - o misiune extrem de dificila nu doar din cauza situatiei economice nefavorabile, ci si a incertitudinilor politice si institutionale de la Bruxelles si Strasbourg. In fine, daca va fi impartasita de liderii nationali, intuitia domnului Pöttering va contribui la evitarea unei situatii nefericite, in care presedintele noii Comisii ar fi invingatorul unui prelungit concurs de popularitate, dupa ce s-a aratat sensibil la solicitarile inevitabil egoiste ale celor 27 de jurati.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.