Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dati-mi o solutie…

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Absolventii de liceu sint deja in bac. Vom afla in curind ispravile lor. Pesemne ca presa va consemna, ca si in anii trecuti, zicerile mai amuzante. Dar nu despre modul in care vad elevii literatura romana mi-am propus sa scriu astazi. Putini stiu ca unele specializari de la Universitate nu mai au cautare. In aceasta situatie se afla, de un exemplu, istoria, filosofia sau filologia. Tot mai putini absolventi se indreapta spre disciplinele eterate, spre "umanioare", cum se zicea altadata. La Filosofie "pura" (ma refer la sectia de Filosofie de la facultatea cu acest nume) se inscriu cam 35 de elevi. Din acesti 35, dupa anul I ramin cam 25. Dupa anul II ramin mai putin de 20. La sfirsitul celor trei ani de studii consemnam cu bunavointa 15. As mentiona in chip special ca rezultatul final nu e determinat citusi de putin de severitatea profesorilor. Nici vorba... Studentii renunta de bunavoie. Fie isi afla un loc de munca, fie observa ca nu au vocatie, fie nu mai au bani.

    In plus, ca sa fiu cit mai cinstit, profesorul nu mai poate pica pe nimeni, intrucit el e platit in functie de numarul de studenti pe care ii are si ii indruma (ceea ce in limbaj administrativ se cheama - cu o sintagma austera - "sarcini didactice"). Daca profesorul vrea sa joace cartea rigorii academice, sa fie exigent, sa ceara "perfectiune", comite o eroare fatala. Salariul sau va diminua simtitor; va fi platit la "minimum" (ca sa folosesc o alta sintagma administrativ-contabila), fiindca principiul sacrosanct (statuat de minister) al indeplinirii "sarcinilor didactice" impune asta.

    Pricina acestei drastice imputinari e una singura. Bacalaureatii simt ca doar anumite specializari le ofera sanse dupa terminarea facultatii. In consecinta acestei convingeri (care, s-a vazut, e lipsita de orice temei), ei se indreapta spre specializarile cu titulaturi absconse sau prestigioase (exemplul eminent fiind, sa zicem, "Managementul inter-cultural"). Numai acolo vor gasi fericirea! Precis vorbind (si cinic!), masterandul in Filosofie si acela in Managementul inter- trans- meta- sau chiar para-cultural au exact aceleasi sanse de a prinde un post la o intreprindere privata sau la stat. Din pacate, putini studenti pricep acest adevar elementar. Optiunea pentru o specializare e, mai degraba, concluzia unei mode, a unui trend si foarte putin concluzia unei temeinice analize. Studiile au aratat iratiunea completa a acestor optiuni. Am mai scris intr-un articol: eu i-as indemna pe elevi sa-si urmeze vocatia.

    In ceea ce priveste Facultatea de Filosofie, din nefericire, solutia de supravietuire e la fel de irationala. Ea consta in infiintarea unor noi sectii, cu titulaturi imbietoare. Iata, a mai aparut una: sectia de Studii Culturale. Sigur, in strainatate exista - si inca de mult - institute cu aceasta titulatura. Ea e, totusi, mai putin pompoasa decit aceea mentionata anterior. Paradoxul e altul. Foarte curind, in mai putin de un deceniu, la Filosofie nu va mai exista o sectie cu acest nume. Nu e deloc nostim. Macar pentru mine.

    Ca sa nu se intimple acest lucru ciudat (si anume disparitia unei specializari traditionale) va trebui sa-i invatam pe copii un lucru extrem de simplu: ca in viata conteaza numai ceea ce faci cu tot sufletul si cu toata mintea. Ori, ca sa fiu si mai precis, numai ceea ce raspunde unei vocatii.

    Filosof sau monah cu sila nu se poate...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri