anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

De ce scriu cu i din i

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Sa explic micul secret al lui Polichinelle. In preajma sedintei care avea sa decida pentru ani buni (eu cred ca pentru eternitate) modul in care vom grafia termeni ca "virtelnita", "a viri" sau "reintrupare", lingvistii si-au formulat opinia in scris. Aceste "memorii" au circulat in intelighentia romaneasca, le-am citit, fireste, si eu. Dar, ciudat, ele exprimau mai degraba un refuz. Nimeni nu se arata foarte incintat de ideea Academiei (a presedintelui Draganescu, mai precis, de profesie filosof marxist). Lingvistii nu gaseau ca exista suficiente argumente de ordin stiintific pentru a modifica "grafia" si a-l reintroduce pe a. Existau, in schimb, argumente de ordin afectiv-visceral si imaginativ. Voi aminti doua numai.
  Primul invoca faptul (indoielnic, totusi) ca reforma din '53, anul mortii lui Stalin, a fost un act dictat de sovietici. Ca atare, noua reforma (reforma reformei, cum ar veni) ar fi constituit o reparatie pentru ofensa adusa specialistilor romani si, nu mai putin, limbii in slujba careia se afla de catre ocupantii sovietici. Argumentul nu mi se pare deloc relevant. Caci putem gindi si astfel. Sa acceptam ca reforma s-a facut la presiunea unui Stalin muribund (care, chiar muribund fiind, avea un bine cunoscut talent de vizionar lingvistic). Dar de aici nu rezulta ca simplificarea grafiei (caci asta a fost in linii mari "reforma" din '53) a fost negresit un act nestiintific. Poate ca lingvistii autohtoni de atunci au profitat de acest improbabil impuls exterior si au inselat, in buna traditie a neamului nostru, pe insusi generalissimul Stalin si pe consilierii sai. Intentia malefica nu conduce intotdeauna la rezultate pe masura… Mai firesc e sa presupunem, totusi, ca reforma a raspuns unor preocupari reale ale specialistilor de atunci si insasi evolutiei limbii.
  Al doilea argument e la fel de subred. El presupune ca revenirea la grafia cu i din a (la a, adica) vadeste natura curat romanica a limbii romanesti, obligind pe specialistii straini sa ia act de acest mirabil adevar. Dupa mintile celor care au hotarit reforma din '92, adevarul in cauza ramasese, din pacate, ascuns strainatatii studioase. Nu e nevoie sa spun: caracterul romanic al limbii vorbite de urmasii lui Decheneu si Nerva Traian e un stravechi adevar lingvistic. Numai niste minti infierbintate l-ar putea pune la indoiala. Folosul reformei era, si din acest punct de vedere, nul. Nimeni nu afla, abia in '92, un adevar cunoscut de cind lumea. S-a invocat, in acest sens, marturia limbii latine. Daca scriem "caine" (cu i din a), tot omul pricepe faptul ca acest termen vine dintr-un substantiv latinesc ("canis"). Daca scriem "paine" (de la "panis"), asijderi… Nimeni nu s-a gindit atunci ca exista cuvinte in care a nu are ce sa caute. Litera cu pricina apare, ca sa dau un singur exemplu, si in cuvintul "fantana". Dar "fantana" vine din latinescul "fons, fontis", asa incit litera a "trascrie" litera o (si nu pe a). Nu mai pun la socoteala cuvintele care nu au o provenienta latina si care, dupa noua grafie, se scriu cu i din a. Termenul "mirzac", sa zicem, care inseamna "nobil tatar, fiu de print" si vine din araba. Ori "canepa", care se trage, vai, de trei ori vai, din grecescul "kannabis" (in latina e un imprumut). Nu mai am timp sa comentez transformarea lui "sint" in "sunt" nu doar in grafia actuala, dar si in pronuntie. Voi reveni, poate, cu un alt prilej.
  Ca sa inchei, voi spune ca orice renovare in materie de "ortografie" trebuie sa tina seama de doi factori: de opinia specialistilor in materie si de marele, inefabilul principiu al simplitatii. Dupa cite am observat, Academia "noua" (cea de dupa 1990) n-a tinut seama nici de unul, nici de altul. Prin modul cum a fost gindita si promovata, reforma nu se deosebeste foarte mult de presupusul "dictat" stalinist din 1953. Pentru a scrie intr-un fel sau altul, eu unul cer sa fiu convins prin argumente, nu constrins. Si pentru ca ma consider un om liber (si precit se poate rational), scriu cu i din i si evit pe "sunt".

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

  Dan CONSTANTIN

  300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

  Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

  opinii

  Biberonul

  Nichita DANILOV

  Biberonul

  Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

  Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

  Ciprian IFTIMOAEI

  Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

  În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

  Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

  Michael ASTNER

  Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

  De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

  pulspulspuls

  Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

  PULS

  Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

  Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

  Caricatura zilei

  Cireșe, nu ruble

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.