anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

De la "Imperiul raului" la "Imperiul nevazut" (II)

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Spre deosebire de guvernele nationale, UE e o "entitate sui generis care nu e responsabila in fata nimanui". De aceea, dupa cum spunea profesorul de la Oxford Vernon Bogdanor, "Europa da nastere celui mai periculos dintre divorturi - cel dintre clasa politica si popor". In conditiile in care noi, in Romania, avem deja un astfel de divort, e legitim poate sa ne intrebam cum anume ne va putea ajuta integrarea in Europa, in urma careia ne vom alege cu un nou sirag de birocrati imbuibati si dispretuitori la gitul Romaniei. Cum ne va ajuta, deci, sa responsabilizam clasa politica romaneasca? Cum va ajuta integrarea intr-un organism parazitat de coruptie, mafie si iresponsabilitate fiscala si politica sa vindecam clasa noastra politica de aceste defecte?

  Intrebarea devine cu atit mai acuta cu cit, daca luam in considerare solutiile propuse de liderii UE pentru rezolvarea problemelor politice si economice, ne dam seama ca ne paste despotismul luminat. Astfel, Gillingham ia in discutie proiectul socialistului Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei. Sub titlul de "Raport asupra Mesei Rotunde despre un Proiect Viabil pentru Europa de Miine", Strauss-Kahn propunea in 2003 urmatoarele: "Constient ca un demos european nu exista inca, Strauss-Kahn nu se asteapta ca proiectul sau sa fie popular. Pentru a modifica opinia publica, el sustine intensa aplicare a «metodei comunitare». Aceasta presupune dublarea bugetului european, infiintarea de avanposturi locale si regionale care sa monitorizeze si sa dirijeze un vast program de educatie politica, sa organizeze mass-media «pan-europeana», sa introduca cursuri obligatorii de indoctrinare UEuropeana in programa invatamintului secundar, sa finanteze partidele politice europene si sa le rezerve locuri in Parlamentul European. Procesul de fabricare a unui demos, care se asteapta sa dureze 20 de ani, ar trebui sa inceapa, sustine Strauss-Kahn, cu adoptarea noii Constitutii Europene". Respinsa prin referendumuri, Constitutia Europeana va fi introdusa pe usa din spate, pe furis, de agregatul franco-german care domina UE. Dupa cum noteaza Gillingham, proiectul lui Strauss-Kahn e "manipulator, autoritar; si consecintele lui ar fi distopice".

  Citind aceste rinduri, nu pot sa nu ma intreb daca indirjirea "elitei" noastre de a sustine Constitutia Europeana, chiar cu pretul manipularii, precum si actualul zel pro-EUropean al elitelor noastre si al cicisbeilor ei nu face parte din activitatea unor "avanposturi" eurocrate de genul celor prevazute de Strauss-Kahn. Da, oare, "elita" romaneasca o mina de ajutor la fabricarea, in 20 de ani (termen drag si lui Silviu Brucan), unui demos european? Se simte oare "elita", platita din banii contribuabilului roman, dezlegata de obligatii fata de statul si fata de poporul roman pentru ca si-a asumat obligatii fata de un imperiu nevazut si fata de un demos care nu exista? Se inchina, oare, elita romineasca, la naluci?

  Conform lui Gillingham, singura sansa de succes a Europei nu e in directia elitismului dirijist si corupt, ci in directia unei mai mari implicari a cetatenilor in viata politica nationala si continentala, inspre democratie, inspre respectarea vointei cetatenilor. Dirijismul elitist a functionat atit timp cit UE a fost un club economic al tarilor bogate. Dar modelul autoritar nu poate functiona in conditiile in care UE vrea sa devina un superstat implicat in alterarea identitatii cetatenilor lui. Directia Europei trebuie sa fie inspre libertate, nu inspre eurosocialism dirijist. Si libertatea merge mina in mina cu responsabilitatea. Un sistem politic iresponsabil produce sclavi: si la virf, si la baza, manipulati de oamenii-butoane din avanposturi.

  Cartea profesorului John Gillingham, curajoasa, doldora de informatii, percutanta analitic si memorabila in finetea tusei portretistice (de la Tony Blair, la Silvio Berlusconi, Romano Prodi sau Gerhard Schroeder, nimeni nu scapa), ar merita tradusa si folosita ca baza de discutie asupra integrarii europene a Romaniei. Nu de alta, dar, abia iesiti din "Imperiul raului", nu vrem sa petrecem urmatorii 45 de ani in desertul "Imperiului nevazut", asteptindu-i pe "tatari".

    

  N.R.: Unii cititori pot fi intrigati de virulenta autorului, cu atit mai mult cu cit accentele critice la adresa UE lipsesc, in general, in presa romaneasca. Consideram insa ca un punct de vedere critic, chiar excesiv pe alocuri, poate constitui prilejul unei dezbateri constructive pe marginea deficientelor structurilor europene.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Generaţia de aur şi statul perpendicular

  Nicolae GRECU

  Generaţia de aur şi statul perpendicular

  Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Pericolul manelizării cântecului popular (I)

  Eugen MUNTEANU

  Pericolul manelizării cântecului popular (I)

  Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

  Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

  pr. Constantin STURZU

  Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

  Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

  Archaeus

  Alex VASILIU

  Archaeus

  Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

  pulspulspuls

  Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

  Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

  O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

  Caricatura zilei

  Plasma

  Editia PDF

  Bancul zilei

  COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.