anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Despre democratie in Romania si Mongolia

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Nu se numara printre tarile privilegiate din perspectiva geografiei democratice, pentru ca e prinsa intre doua mari autocratii. Nu este membra a vreunui for regional care sa promoveze, prin stimulente si conditionari, democratizarea. Influentele culturale externe favorabile libertatii si statului de drept au fost mult mai slabe decat cele de care au beneficiat tarile postcomuniste est-europene. Experienta ei comunista a fost mai indelungata si, din multe puncte de vedere, mai dura decat cea suportata in regiunea noastra. Si totusi, dupa incetarea dominatiei sovietice, Mongolia a reusit sa-si dezvolte un regim democratic absolut respectabil.

  Aceasta tara este situata acum de Freedom House, in raportul anual Freedom in the World (FW) inaintea Romaniei, in ceea ce priveste performantele democratice. Mai precis, daca la capitolul „libertati civile" cele doua tari au, ambele coeficientul 2 (in conditiile in care 1 inseamna performanta cea mai buna, iar 7 - cea mai slaba), in cazul celeilalte dimensiuni analizate, „drepturile politice", Mongolia a progresat de la 2 la 1, in timp ce noi suntem cantonati la 2.

  Am comentat cu regularitate in ultimii ani, din acest colt de pagina, pozitionarea Romaniei in raportul FW, invitand mereu cititorii sa dea dovada de precautie, sa tina cont de faptul ca metodologia - specifica studiilor calitative in stiinta politica - nu este scutita de critici, si totodata sa urmareasca si alte eforturi de clasificare a regimurilor, cum ar fi studiile Polity sau Economist Intelligence Unit. In ceea ce ma priveste, consider ca imaginea de ansamblu oferita de Freedom House ramane extrem de influenta si merita luata in calcul. Cu alta ocazie, voi face o serie de consideratii comparative axate pe situatia Romaniei in contextul regional si in cel european. Acum, insa, merita sa ne raportam la faptul ca „suntem in urma" Mongoliei.

  Asadar, ce ne-ar putea spune un mongol despre democratia din tara lui, daca am avea ocazia unui dialog asezat? Ne-ar spune, probabil, ca nivelul de coruptie este mare, si ca exista riscul ca el sa creasca pe masura ce vor fi mai intens exploatate imensele resurse de minereuri. Ne-ar sugera ca ritmurile ametitoare ale cresterii economice incurajeaza imbogatirea frauduloasa a catorva si nu amelioreaza in masura suficienta soarta celor defavorizati. Am afla ca au existat cazuri spectaculoase de arestari si condamnari pentru coruptie ale unor importante personalitati din politica si administratie - un fost presedinte se afla, de altfel, dupa gratii. Ni s-ar spune ca acest activism al justitiei nu intruneste aprobarea generala, existand destui care sa vada in el o amenintare la adresa drepturilor omului. In ceea ce priveste sistemul semiprezidential, am afla ca el nu a functionat prea bine, presedintele si premierul concurand pentru putere si autoritate. Ca partidul fostilor comunisti „reformati" si marele sau adversar de dupa 1990 par a fi ajuns la un armistitiu, formand o mare coalitie guvernamentala dupa alegerile din 2012 - un scrutin a carui organizare a fost apreciata de observatorii internationali.

  Avem motive sa privim cu superioritate democratia mongola si sansele ei de viitor? Probabil ca nu, intrucat exista destule exemple asiatice care pun in cauza euro-centrismul. Freedom House - si multe alte institutii si personalitati care discuta despre democratie - apreciaza ca libertatile civile si drepturile politice sunt accesibile tuturor popoarelor si tuturor culturilor; caile ce trebuie urmate si, desigur, rezultatele vor fi oarecum diferite. Sunt concluziile studiului FW caracterizate de o prea mare exigenta in cazurile est-europene (Romania, dar si Bulgaria sau Letonia), si de o prea mare indulgenta in cazul Mongoliei si al altor democratii non-occidentale? S-ar putea discuta mult pe aceasta tema. In cazul Romania versus Mongolia, probabil ca ar putea exista argumente in sprijinul ideii ca regimul democratic romanesc nu este, totusi, inferior celui mongol pe toate cele trei dimensiuni subsumate drepturilor politice, in studiul FW (proces electoral, pluralism politic si participare politica, respectiv, functionarea guvernarii); in ceea ce ma priveste, tind sa dau credit Freedom House, iar progresul pe dimensiunea „proces electoral" a asigurat, de altfel, urcarea Mongoliei de la 2 la 1. La fel de semnificativ este, insa, faptul ca cele doua tari sunt, practic, la egalitate la capitolul „de esenta occidentala" al libertatilor civile. Exista o mica diferenta - tot in favoarea Mongoliei - la cea mai „occidentala" dimensiune: libertatea de expresie si de constiinta.

  Dincolo de coeficientii Freedom House sau de comparatia cu Mongolia, ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze este incapacitatea Romaniei de a face progrese sesizabile pentru cetateanul obisnuit (mai bine zis, pentru cetateanul interesat) pe aceste dimensiuni. Daca renuntam la perspectiva tehnica si la cuantificari si facem trecerea spre vocabularul valorilor, observam ca ele sunt idealuri ale actiunii politice din 1989. In anii ce vor urma, vom vedea daca romanii vor sti si vor dori sa foloseasca pentru atingerea lor avantajele indiscutabile „de context" pe care le au, totusi, in raport cu prietenii mongoli.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.