anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Despre incompatibilitatea dintre democratie si banane

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Prestigioasa organizatie internationala neguvernamentala Freedom House a dat publicitatii raportul privind scorurile democratiei pe anul 2007, indici calculati in urma evolutiilor in domeniul drepturilor politice si libertatilor civile, petrecute in anul precedent (2006). Freedom House nu utilizeaza conceptul de "democratie", preferind sa opereze cu categoriile de "tara libera", "tara partial libera" si "tara nelibera". Dar marea majoritate a cercetatorilor care se ocupa de democratie echivaleaza scorurile Freedom House cu indicii democratiei. Evident, in literatura exista o veche discutie referitoare la posibilitatea de a "cuantifica" democratia. De asemenea, se evidentiaza ca "unitatea" sau "treapta" nu ne poate spune mare lucru. Bulgaria sta mai bine decit Romania la capitolul "drepturi politice" (vecinii de la sud au "1", scorul cel mai bun, fata de "2" al nostru), deci o diferenta de o unitate. La celalalt capitol, libertati civile, ambele state au "2". Dar ambele sint democratii (tari libere). Or, diferenta dintre ele inseamna cu totul altceva decit diferenta de 1 punct intre doua dictaturi, sa spunem, Sudan (libertati politice "7", drepturi civile "7") si Siria ("7", respectiv "6"). Dar nu asupra acestor chestiuni trebuie sa insistam acum. Cu alta ocazie voi detalia procedurile Freedom House. Poate atunci cind va aparea studiul "Nations in Transit 2007", o cercetare mai detaliata, consacrata anual statelor postcomuniste europene, si care ar putea include tara noastra, pentru prima data, in rindul democratiilor consolidate. In cel precedent, Romania figureaza in categoria democratiilor "semi-consolidate", dar foarte aproape de ultima clasata in divizia democratiilor consolidate - este vorba, evident, tot de Bulgaria. Dupa doua vesti proaste vine si una mai buna: in cazul indicelui de democratie al Romaniei s-a evidentiat o tendinta de ameliorare, ceea ce ar putea semnala urcarea unei trepte, anul viitor.
  Pina atunci, insa, cu scorul nostru (2, 2) avem dubioasa onoare de a fi statul cel mai slab cotat din UE. Pe acest nedorit podium mai urca Bulgaria si alt vecin din Balcani, Grecia, cu scoruri de (1, 2). Toate celelalte douazeci si patru de state membre primesc calificativul cel mai bun (1, 1). Cum ele sint bine cunoscute de toata lumea, nu le mai enumeram acum. Lista celorlalte state care primesc scorul de (1, 1) nu e chiar lipsita de surprize. State  bananiere sint, de fapt, democratii stabile si performante. Cum despre unele nu va fi vorba prea curind la aceasta rubrica, merita sa le amintim acum pe toate:
  Andorra, Australia, Bahamas, Barbados, Canada, Capul Verde, Chile, Costa Rica, Dominica, Islanda, Kiribati, Liechtenstein, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Noua Zeelanda, Norvegia, Palau, St. Kits si Nevis, St. Lucia, Elvetia, San Marino, Tuvalu,  Uruguay, Statele Unite.
  Cu (1, 2) sau (2, 1), scoruri mai bune decit cel al Romaniei, mai figureaza, pe linga Bulgaria si Grecia, urmatoarele tari: Belize, Ghana, Grenada, Israel, Japonia, Mauritius, Monaco, Panama, St. Vincent si Grenadine, Coreea de Sud, Taiwan.
  Iar pe aceeasi pozitie cu noi (2, 2) se situeaza: Antigua si Barbuda, Argentina, Benin, Botswana, Brazilia, Croatia, Republica Dominicana, Mali, Mongolia, Namibia, Samoa, Sao Tome si Principe, Africa de Sud, Surinam, Trinidad-Tobago, Vanuatu.
  Republica Moldova intra in categoria tarilor "partial libere" (3, 4), Ucraina si Serbia - in cea a tarilor "libere", ambele cu  (3, 2). Iar presedintele Putin va fi incintat sa afle ca, desi Rusia troneaza, cu un solid (6, 5), in grupul tarilor "nelibere", nu este chiar atit de nedemocratica precum China (7, 6).
  Acum mai multi ani, cind am citit pentru prima data clasamentul Freedom House, prejudecatile europocentriste m-au facut sa pun sub semnul intrebarii concluziile ONG-ului american. Ulterior, am ajuns la concluzia ca, in ciuda rezervelor teoretice pe care le poate suscita metodologia Freedom House - scorurile deriva din aprecieri emise de experti, pornind de la o grila comuna -, clasamentul reflecta destul de fidel starea democratiei in lume. In mod normal, democratia este produsul activismului si luptei sociale, nu un cadou primit de popor din partea guvernantilor. Perfectionarea ei, insa, este si o datorie a acestora din urma, iar pentru asta e nevoie si de legislatie, si de politici publice, dar mai ales de mult bun simt democratic, pe care unii dintre cei ajunsi in functii publice par a si-l pierde foarte usor. Si atunci, nu trebuie sa ne miram ca stam mai prost decit Barbados, ci mai degraba ca stam mai bine decit Jamaica. Intre democratie si banane nu exista o incompatibilitate fundamentala. Ea apare mai degraba intre  democratie si unele marci romanesti de traditie, pe care toata lumea le stie pe nume. Si atunci, nu trebuie sa ne miram ca stam mai prost decit Insulele Belize, ci, mai degraba, ca am depasit o democratie cu o traditie mult mai solida decit a noastra, cum este Jamaica.  


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.