Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre nevoia unei reale dezbateri pe tema politicii externe

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In discursul clasei politice de la Bucuresti, problematica externa ocupa un loc cu totul si cu totul marginal. Evenimente precum independenta Kosovo sau apropiatul summit NATO readuc in atentie faptul ca Romania este un actor international ale carui puncte de vedere conteaza, insa impactul lor pare a fi limitat. Dezbaterea se intoarce invariabil la pertractarile sau sicanele interne, despre a caror calitate nu este cazul sa discutam acum.

    Totusi, se apropie momentul in care puterea va fi evaluata si din punct de vedere al realizarilor pe linie externa. Scindarea echipei conducatoare (presedinte-premier) nu este neaparat o circumstanta atenuanta, mai ales in conditiile in care si dl. Basescu, si dl. Tariceanu, si opozitia vor sa ne convinga ca exista un interes national material identificabil, pe care trebuie doar sa-l recunosti si sa-l urmezi. Evident ca nu este asa: interesul national se defineste si se operationalizeaza prin dezbatere interna, iar slaba calitate a acesteia nu ne ofera destule garantii privind corectitudinea politicilor noastre, in viitor. Despre plusurile si minusurile trecutului se vorbeste, de asemenea, prea putin. Tendinta generala este aceea de a puncta coerenta si stabilitatea comportamentului nostru de politica externa, fundamentindu-l pe un interes national intangibil si insuficient detaliat. Nici puterea, nici opozitia nu par a avea interesul sa deschida dezbaterea pe dosarul de politica externa, desi in toate partidele importante exista specialisti in domeniu - carora li se adauga cei din mediul academic, din societatea civila si din presa.

    Asadar, ar fi interesant sa asistam, in lunile ce vor urma, la o discutie pe marginea implicarii noastre in Irak. A fost corecta decizia precedentului guvern de a trimite trupe, este corecta atitudinea presedintelui de a refuza luarea in discutie a unui termen de retragere, avem o evaluare a beneficiilor si costurilor (in sensul cel mai larg) aferente participarii noastre la misiunea internationala? Cum se explica abandonul subit al tezei retragerii imediate de catre guvern si de catre PNL?

    Dosarul afgan pare clar: in urma summitului NATO de saptamina viitoare, vom fi chemati sa ne sporim contributia la efortul Aliantei. Ar merita, insa, ca cetatenii romani sa fie informati ce va insemna acest efort suplimentar si mai ales daca nu cumva unii dintre parteneri evita sa-si asume intreaga povara ce le revine. Au existat, in trecut, cazuri de acest gen, iar problema distribuirii echitabile a costurilor actiunii NATO ar trebui sa ne preocupe mai mult, chiar daca - este evident - Romania are un beneficiu final considerabil de pe urma apartenentei la NATO.

    Raminind la capitolul prezentei pe teatre de operatiuni din strainatate, ministrul de externe Cioroianu si-a dat seama ca fortele noastre de politie si jandarmerie din Kosovo nu-si pot asuma misiuni care sa sugereze o recunoastere, fie ea si implicita, a noii republici. Nu este cam tirziu pentru aceasta revelatie? Nu ar fi fost cazul sa abandonam participarea pe acest teatru de operatiuni, daca aceasta ne ridica probleme politice? Am putea compensa aceasta retragere printr-o implicare sporita in alte actiuni ale organizatiilor internationale (ONU, NATO, UE si altele), pe fronturi mai putin problematice din punct de vedere politic. Si, in strinsa legatura cu cele de mai sus, ce anume spera Romania sa cistige de pe urma incercarii de a servi drept releu de comunicatie intre Serbia si Uniunea Europeana? Va continua acest proiect si daca la Belgrad vor veni la putere ultranationalistii? Sau daca populatia sirba din Kosovo va recurge la noi manifestari violente?

    In fiecare an electoral, se vorbeste despre relatia cu Republica Moldova. Ar fi oportuna realizarea unui bilant al politicii Romaniei fata de Chisinau, cu plusurile si minusurile aferente. Linia oficiala este aceea ca sprijinim apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, desi ceea ce se intimpla acum in aceasta tara - cel putin din punct de vedere politic - este orice altceva, numai "apropiere de UE" nu. Nu ar trebui cumva luata in calcul o politica a conditionalitatii fata de regimul Voronin, astfel incit acesta sa nu-si mai poata manipula atit de usor propria populatie? Ce anume a avut de cistigat Romania, ce au obtinut cei ce se autodefinesc ca romani in stinga Prutului, de pe urma liniei conciliante fata de comunistii moldoveni?

    Exista multe alte teme ce ar trebui discutate public, si nu doar in timpul campaniei electorale. Din multe puncte de vedere, se poate anticipa o linie de atac impotriva atitudinii intransigente pe care autoritatile de la Bucuresti o manifesta fata de Moscova, iar primul pas a fost deja facut in Parlament, atunci cind s-a luat in discutie izolarea Romaniei in raport cu proiectele energetice ruse. Subiectul va fi unul interesant de urmarit in viitorul apropiat, ca parte din problematica generala a raporturilor romano-ruse. Important este ca acest subiect - ca de altfel si celelalte - sa fie plasat pe agenda politica si sa fie tratat cu bunacredinta de principalii actori, iar demagogia sa poata fi sanctionata.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri