anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Din Mediterana in Balcani

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Daca facem abstractie de comisarul roman Leonard Orban, ale carui biografie si parcurs profesional sint, de acum, cunoscute opiniei publice, aproape ca am epuizat lista noilor comisari din "valul" (sau "valurile") 2004-2007. Mai ramin de prezentat comisarul bulgar - energica Meglena Kuneva - si, depasind spatiul postcomunist, persoanele trimise in Executivul comunitar de catre cele doua mici state mediteraneene, Malta si Cipru. Evident ca optiunile acestora din urma s-au cristalizat intr-o cu totul alta ambianta politica. Daca facem abstractie de aspectul demografic, atunci, cel putin din punct de vedere teoretic, rezerva de cadre a Maltei si Ciprului ar trebui sa fie bine consolidata. Aceasta, chiar in conditiile in care Ciprul continua sa aiba mari probleme politice si identitare, pe fondul crizei inca nerezolvate provocate de invazia turca si secesiunea nordului turco-cipriot, la mijlocul anilor '70. Important este ca la Nicosia si La Valletta au existat conditii mai bune decit in Europa de Est pentru dezvoltarea in timp a unei tehnocratii politice avizate in problematica Uniunii Europene.
  Comisarul maltez, Joe Borg, insarcinat cu problemele pescuitului, este un bun exponent al acestei comunitati. Jurist de formatie, dl. Borg este specializat in dreptul companiilor si dreptul comunitar, imbinind activitatea academica, la Universitatea din Malta, cu aceea de consultant de afaceri. In plan politic, actualul comisar este afiliat partidului de orientare crestin-democrata, pe listele caruia a fost ales deputat, ajungind ministru de externe si, din aceasta pozitie, supervizind negocierile de aderare ale Maltei la UE. Se poate afirma ca portofoliul obtinut, prin intermediul lui Joe Borg, in Comisia Barroso este extrem de interesant pentru micul stat mediteranean, unde sint inregistrate destule companii europene de pescuit. Portofoliul a fost desprins in 2004 din cel al agriculturii si dezvoltarii rurale si nu poate fi caracterizat drept unul "de greutate", insa in ultimii ani la Bruxelles au izbucnit destule controverse intre marii jucatori in domeniu - ale caror interese vizeaza, e drept, mai degraba Atlanticul decit Mediterana.
  Desi este detinatorul portofoliului sanatatii in Comisia Barroso, cipriotul Markos Kyprianou nu este medic, ci - deloc surprinzator - tot jurist. Studiile post-universitare efectuate in Marea Britanie si Statele Unite i-au deschis calea catre o cariera de succes, ca practician al dreptului, completata de o intensa activitate politica in cadrul unui partid de centru-stinga, astazi afiliat grupului liberal-democrat din Parlamentul European. De remarcat faptul ca actualul comisar cipriot nu a avut in prealabil o experienta consistenta in relatiile cu Uniunea Europeana, insa a facut parte din delegatiile tarii sale la alte doua organizatii internationale - Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, respectiv Commonwealth-ul (britanic). Domnul Kyprianou s-a apropiat mai degraba de modelul politicianului generalist, ajungind ministru de finante si, data fiind organizarea guvernamentala cipriota, implicindu-se intr-o arie foarte larga de probleme, inclusiv dezvoltarea regionala  si administratia publica. Nu s-ar putea spune, insa, ca portofoliul sau ar fi reclamat un titular cu formatie medicala, in conditiile in care, dupa cum se stie, Uniunea are relativ putine competente in domeniul politicilor medico-sanitare (ramase in mare masura sub tutela guvernelor nationale). Date fiind, insa, tendintele activiste ale forului de la Bruxelles in impunerea unor norme si standarde de sanatate tot mai stricte, comisarul cipriot are destule oportunitati de a se face vizibil si, uneori, nepopular.
  In fine, despre Meglena Kuneva se poate spune ca era candidatul natural al guvernului de la Sofia, dupa o activitate indelungata si o prestatie ce a facut-o sa cistige respect si influenta in cadrul institutiilor europene. Doctor in drept, doamna Kuneva a urmat, in Occident, cursuri de relatii internationale, precum si specializari in domeniile drepturilor omului si dreptului mediului. In primii ani ai carierei, ea a imbinat activitatea academica si cea de consilier pe probleme legislative in cadrul guvernului bulgar - neocolind, pentru o scurta perioada de timp, nici jurnalismul. Doamna Kuneva face parte din echipa de profesionisti adusa in politica de partidul fostului rege Simeon al II-lea (actualmente afiliat grupului liberal-democrat din Parlamentul European). Aleasa deputat, in 2001, a fost numita in functia de negociator-sef in relatia cu UE (din 2002, cumulata cu cea de ministru pentru afaceri europene). Competenta i-a fost recunoscuta si de actualul guvern de coalitie din Bulgaria, dominat de socialisti, ea devenind astfel cel mai experimentat negociator est-european in relatia cu Uniunea Europeana - e drept, insa, ca si procesul de aderare a Bulgariei (si a Romaniei) a durat foarte mult. Portofoliul care i-a fost repartizat in cadrul Comisiei Barroso, protectia consumatorului, nu este unul "de greutate" - nici nu se putea, dat fiind momentul aderarii Bulgariei -, insa nu se indeparteaza prea mult de preocuparile Meglenei Kuneva in domeniul mediului si al drepturilor omului, astfel ca exista toate sansele ca aceasta sa-si reconfirme rapid cota ridicata de care se bucura la Bruxelles.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.