Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Din nou, despre un previzibil sfirsit al unipolarismului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In conditiile in care o serie de teorii influente emit predictii referitoare la „sfirsitul unipolarismului" (incheierea epocii de dominatie necontestata si incontestabila a Statelor Unite, pe plan mondial), apreciez ca actuala criza este un indiciu important ca ne indreptam catre acest deznodamint. Nu este un proces instantaneu si nici macar rapid, dar foarte multi observatori il sesizeaza. De regula, acest verdict este oferit pornind de la procese paralele (si uneori fara legaturi strinse intre ele) care se desfasoara in mai multe arene: militara, economica (productie, comert, finante), politica (capacitatea statelor de a-si proiecta puterea, de a le convinge si, daca e cazul, constringe pe altele). Tabloul general depinde de ponderea pe care o acorda analistul fiecareia dintre aceste arene. Cineva pentru care forta militara domina clar acest „clasament al arenelor" nu va accepta (inca) faptul ca ne indepartam de unipolarism. Iar cineva care apreciaza ca forta nucleara este indicatorul suprem al capacitatii militare ar putea considera ca lumea nu a incetat nici un moment sa fie bipolara, chiar in perioadele cele mai negre ale Uniunii Sovietice / Rusiei: aceasta, pentru ca Moscova a avut si continua sa aiba capacitatea de a distruge intreaga umanitate, in  cazul unui razboi nuclear - o capacitate pe care nu o mai detine nimeni altcineva, in afara de SUA.

    Senzatia generala este, insa, aceea ca judecati de acest gen nu sint productive. Forta militara e importanta, dar nu constituie singurul indicator al puterii. SUA isi mentine avantajul clar pe acest palier, insa in plan economic dominatia sa nu mai este atit de categorica. Ramine pe primul loc, dar pare a retrograda (unii spun ca a facut-o deja) in aceeasi divizie cu celelalte mari puteri industrializate. Ponderea relativa a SUA in productia internationala si comertul international s-a redus constant in ultimii ani, pe fondul disparitiei decalajului fata de celelalte state avansate, dar si al dezvoltarii „economiilor nou industrializate" din Extremul Orient. Si, desigur, pe fondul ascensiunii economice a Chinei si, cu o oarecare intirziere, a Indiei.

    Sectorul financiar parea a ramine un domeniu in care suprematia americana avea sanse mai mari de a se mentine, chiar daca se vorbeste, de ani buni, de o probabila tripolarizare America de Nord - Europa - Extremul Orient. Insa America s-a dovedit incapabila sa faca ceea ce lumea astepta de la ea, mai mult decit de la oricine: sa-si mentina o robustete interna care sa-i permita sa ordoneze, intr-o oarecare masura, fluxurile financiare globalizate. Nu se mai poate vorbi, astazi, de asa ceva. In consecinta, este greu de crezut ca Washingtonul isi va putea  pastra mult timp privilegiul „cuvintului decisiv", pe care l-a exercitat - e drept, cu discretie - in chestiunile financiare internationale. 

    Cum reputatia si prestigiul - factori non-materiali - conteaza in sectorul financiar chiar mai mult decit in cel militar sau cel productiv, comunitatea internationala va presa America sa exercite un alt tip de leadership, mult mai temperat. Nu va fi un leadership al egalilor, dar nu va mai semana deloc cu unul de tip unipolar. Institutiile multilaterale de guvernanta a finantelor mondiale isi vor spori, probabil, autoritatea, in detrimentul autoritatilor americane. Aceasta echilibrare a raporturilor de forte nu va duce, automat, la o mai buna gestiune a problemelor. Mai degraba ar trebui sa ne temem de contrariu, pentru ca va fi nevoie de timp, vor aparea discutii in contradictoriu, blocaje. O hegemonie energica si lucida din partea unei superputeri responsabile ar fi, probabil, mai eficienta. Insa un unipol in declin nu mai poate furniza in mod corespunzator acest „bun public" international. Hegemonia sa nu mai pare, in aceste momente, nici energica, nici lucida.

    Si totusi, este suficient acest episod pentru a afirma ca ne indreptam spre sfirsitul lumii unipolare? Nu, daca il privim izolat. Dar daca dorim semne convingatoare ca ceva se schimba in mod fundamental, ar trebui sa ne uitam cu atentie catre sectoare precum cel financiar si, intr-o mai mica masura, cel productiv. Hazardul, coruptia, proasta guvernare au jucat, desigur, un rol important in izbucnirea crizei. Insa avem de a face acum - mult mai mult decit in perioada „Enron" si in cea a crizei „.com"-urilor din deceniul trecut - cu evenimente care pun in cauza insasi capacitatea statului de a ordona public lacomia privata. Pentru o mare putere ce controleaza cote tot mai mici din bogatia planetei, si a carei unica directie de progres este dezvoltarea intensiva, o astfel de slabiciune reprezinta un semn ingrijorator. Nu pune in cauza pozitia privilegiata a SUA  in majoritatea arenelor vietii internationale, dar ridica semne de intrebare cu privire la valoarea absoluta a decalajului (problema unipolarismului) si la capacitatea de a obtine recunoasterea si acceptarea leadership-ului american (problema hegemoniei). Armele, fie ele si ultrasofisticate, nu rezolva totul


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri