anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Din nou, despre un previzibil sfirsit al unipolarismului

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  In conditiile in care o serie de teorii influente emit predictii referitoare la „sfirsitul unipolarismului" (incheierea epocii de dominatie necontestata si incontestabila a Statelor Unite, pe plan mondial), apreciez ca actuala criza este un indiciu important ca ne indreptam catre acest deznodamint. Nu este un proces instantaneu si nici macar rapid, dar foarte multi observatori il sesizeaza. De regula, acest verdict este oferit pornind de la procese paralele (si uneori fara legaturi strinse intre ele) care se desfasoara in mai multe arene: militara, economica (productie, comert, finante), politica (capacitatea statelor de a-si proiecta puterea, de a le convinge si, daca e cazul, constringe pe altele). Tabloul general depinde de ponderea pe care o acorda analistul fiecareia dintre aceste arene. Cineva pentru care forta militara domina clar acest „clasament al arenelor" nu va accepta (inca) faptul ca ne indepartam de unipolarism. Iar cineva care apreciaza ca forta nucleara este indicatorul suprem al capacitatii militare ar putea considera ca lumea nu a incetat nici un moment sa fie bipolara, chiar in perioadele cele mai negre ale Uniunii Sovietice / Rusiei: aceasta, pentru ca Moscova a avut si continua sa aiba capacitatea de a distruge intreaga umanitate, in  cazul unui razboi nuclear - o capacitate pe care nu o mai detine nimeni altcineva, in afara de SUA.

  Senzatia generala este, insa, aceea ca judecati de acest gen nu sint productive. Forta militara e importanta, dar nu constituie singurul indicator al puterii. SUA isi mentine avantajul clar pe acest palier, insa in plan economic dominatia sa nu mai este atit de categorica. Ramine pe primul loc, dar pare a retrograda (unii spun ca a facut-o deja) in aceeasi divizie cu celelalte mari puteri industrializate. Ponderea relativa a SUA in productia internationala si comertul international s-a redus constant in ultimii ani, pe fondul disparitiei decalajului fata de celelalte state avansate, dar si al dezvoltarii „economiilor nou industrializate" din Extremul Orient. Si, desigur, pe fondul ascensiunii economice a Chinei si, cu o oarecare intirziere, a Indiei.

  Sectorul financiar parea a ramine un domeniu in care suprematia americana avea sanse mai mari de a se mentine, chiar daca se vorbeste, de ani buni, de o probabila tripolarizare America de Nord - Europa - Extremul Orient. Insa America s-a dovedit incapabila sa faca ceea ce lumea astepta de la ea, mai mult decit de la oricine: sa-si mentina o robustete interna care sa-i permita sa ordoneze, intr-o oarecare masura, fluxurile financiare globalizate. Nu se mai poate vorbi, astazi, de asa ceva. In consecinta, este greu de crezut ca Washingtonul isi va putea  pastra mult timp privilegiul „cuvintului decisiv", pe care l-a exercitat - e drept, cu discretie - in chestiunile financiare internationale. 

  Cum reputatia si prestigiul - factori non-materiali - conteaza in sectorul financiar chiar mai mult decit in cel militar sau cel productiv, comunitatea internationala va presa America sa exercite un alt tip de leadership, mult mai temperat. Nu va fi un leadership al egalilor, dar nu va mai semana deloc cu unul de tip unipolar. Institutiile multilaterale de guvernanta a finantelor mondiale isi vor spori, probabil, autoritatea, in detrimentul autoritatilor americane. Aceasta echilibrare a raporturilor de forte nu va duce, automat, la o mai buna gestiune a problemelor. Mai degraba ar trebui sa ne temem de contrariu, pentru ca va fi nevoie de timp, vor aparea discutii in contradictoriu, blocaje. O hegemonie energica si lucida din partea unei superputeri responsabile ar fi, probabil, mai eficienta. Insa un unipol in declin nu mai poate furniza in mod corespunzator acest „bun public" international. Hegemonia sa nu mai pare, in aceste momente, nici energica, nici lucida.

  Si totusi, este suficient acest episod pentru a afirma ca ne indreptam spre sfirsitul lumii unipolare? Nu, daca il privim izolat. Dar daca dorim semne convingatoare ca ceva se schimba in mod fundamental, ar trebui sa ne uitam cu atentie catre sectoare precum cel financiar si, intr-o mai mica masura, cel productiv. Hazardul, coruptia, proasta guvernare au jucat, desigur, un rol important in izbucnirea crizei. Insa avem de a face acum - mult mai mult decit in perioada „Enron" si in cea a crizei „.com"-urilor din deceniul trecut - cu evenimente care pun in cauza insasi capacitatea statului de a ordona public lacomia privata. Pentru o mare putere ce controleaza cote tot mai mici din bogatia planetei, si a carei unica directie de progres este dezvoltarea intensiva, o astfel de slabiciune reprezinta un semn ingrijorator. Nu pune in cauza pozitia privilegiata a SUA  in majoritatea arenelor vietii internationale, dar ridica semne de intrebare cu privire la valoarea absoluta a decalajului (problema unipolarismului) si la capacitatea de a obtine recunoasterea si acceptarea leadership-ului american (problema hegemoniei). Armele, fie ele si ultrasofisticate, nu rezolva totul


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.