Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Disparitia vedetelor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Daca, jucindu-ne, convenim ca Dali, Picasso, Miro au fost vedete in sensul forte al cuvintului (cum sa nu fi fost!), atunci, extrapolind, putem contura un scenariu, fie si aproximativ, a ceea ce se intimpla azi in domeniu. In fond, dupa atita vreme de la evolutia lor, faima le ramine intacta, de nu cumva amplificindu-se progresiv. Picasso se lasa filmat in timp ce picta, beneficiind astfel, histrionic, de oficiile mediei moderne. De unde si fascinatia imediat mondiala exercitata de cei trei. Si nu numai de ei. Chiar daca ar fi pictat altadata, cu o suta de ani in urma, expansiunea imaginii lor ar fi fost insotita de aceeasi voga, poate ceva mai palida decit cea servindu-se de explozia presei si televiziunii.

    Cum or fi stind lucrurile insa cu titanii Renasterii, pina ce acestia sa patrunda pe misterioasele canale ale dispersiei? Daca ce expunea Picasso era instantaneu cunoscut in Africa de Sud sau Japonia - in Europa, evident - cine stia de Leonardo, in timp ce geniul se consuma intr-un atelier ca toate atelierele vremii? Un anturaj dintre cele mai rafinate - fie al discipolilor fideli, fie, mai extins, al curtilor auguste, in protectia carora se gasea florentinul - era unica difuziune. Intr-o lume cu norme stricte, pe cit de limitate, pe atit de compensator fastuoase.

    Inaintind in idee, putem, tot asa, extrapola si mai ritos, extaziindu-ne in fata stupefiantelor imagini rupestre de la Altamira sau Lascaux. Stiind ca enorm de putini indivizi de atunci, si chiar de mult mai tirziu, le vazusera. De nu cumva nici nu trebuiau vazute, cu totul alta menire ezoterica rezervindu-li-se. De abia azi, reprodus, Bizonul sarind, releveul de la Altamira, ne uimeste printr-o similitudine avant la lettre cu modernismul european de secol XX. Leonardo are un nume, il stim, al cui o fi fost insa... rafinatul bizon?

    Modernitatea a impus regimul maximei exhibari.

    De psihanalizat.

    Oricum, nimic nu se mai consuma acum in intimitatea atelierului, fara scoaterea imediata in lume. Cu cit mai eclatant mediatizata, aceasta, cu atit mai bine.

    Dar cu ce pret!

    Au disparut total numele. Numele mari.

    E un boom am mediocritatii vociferante, o vinzoleala de iesiri la rampa, cu pletore insistente de veleitari intrepizi, manevrind proiecte si promotii, apelind, unii, la sponsorizari copioase, altii, esticii Europei, la serviciile ambasadelor si centrelor culturale, devenind neobositi globe-trotteri ai searbedelor palmarese.

    Cum insa nimic nu e nou sub soare, tot ce se viermuieste acum in materie are, cumva, ca rapel automotivat, spectacolul scandalos mundan al modernistilor de inceput de secol XX, mari amatori de cancanuri vitriniere, nu si naivi in a-si impune numele. Unele notorii, nu lipsite de carisma histrionica, dar picind finalmente in caseta predestinata.

    Nici macar atit, nici acest nostim artefact nu si-l pot insusi vocalizatorii momentului. Anulind, de fapt, notiunea de nume, de vedeta autentica, nu neaparat leonardesca, nici vorba, nici picassiana, fie, intretinind, neplacut, ceva greu de numit din unghiul autenticitatii valorice.

    Parasesc imensa pinza de pe sevalet si ies. Vreau sa vad un Pallady. Atit, in aceasta dimineata ninsa: un Pallady. Intru in Muzeu si ochii imi cad pe Palaria gri. Le chapeau gris, cum ar fi sunat in limba prietenului sau francez. Un Matisse, care, vai, devenise deja mare vedeta universala. Pe cind sublimul nostru Pallady...

    Ma-ntorc in atelier, termin pinza, n-o semnez, n-o voi semna, contrar celorlalte, niciodata, n-o voi scoate nicicind in lume.

    Mi-as dori acum sa fiu doar un anonim in timpul lui Leonardo.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri