anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Doi presedinti pentru un singur mandat

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Noul Parlament European (PE) si-a definitivat structurile, iar dupa vacanta - si mai ales dupa eventuala deblocare a tratatului de la Lisabona printr-un nou referendum irlandez - forul reprezentativ paneuropean va intra in actiune. Am vorbit, in alte ocazii, despre incercarea PE de a juca un rol mai important in ecuatia integrarii europene: acum trebuie reamintita doar decizia institutiei de la Bruxelles/Strasbourg de a amina pentru la toamna investirea domnului Barroso in functia de presedinte al Comisiei, tocmai pentru a puncta importanta PE in procesul politic comunitar si a inlatura speculatiile potrivit carora, odata ce statele membre au ajuns la consens, numirea sefului Executivului este doar o formalitate.

  Cu siguranta ca succesul acestor tentative de afirmare a PE va depinde de performantele si de stilul presedintelui. La fel ca in legislatura trecuta, vorbim, de fapt, de o succesiune de doi presedinti care isi vor imparti mandatul, in baza acordului dintre cele doua mari grupuri politice: polonezul Jerzy Buzek (popular), deja instalat, va fi urmat de germanul Martin Schulz (socialist).

  Este pentru prima data cind Estul postcomunist ofera un sef al forului reprezentativ, si onoarea a revenit celui mai mare dintre noii membri, Polonia. Personalitatea selectata in cadrul grupului popular este Jerzy Buzek, in virsta de 69 de ani, fost prim-ministru si totodata vechi militant al Solidaritatii. Profesor universitar, specialist recunoscut in domeniul energiei si preocupat totodata de problematica mediului inconjurator, dl. Buzek se incadreaza foarte bine in modelul intelectualului polonez asociat Solidaritatii in anii '80, care face mai tirziu pasul catre politica de partid. Lider al gruparii intitulate "Actiunea Electorala - Solidaritatea", devine premier si beneficiaza de un mandat (1997-2001) stabil si destul de eficient: dl. Buzek a continuat politica de reforme economice, a gestionat aderarea tarii sale la NATO si a fost unul dintre artizanii apropierii institutionale a Poloniei de Uniunea Europeana. Astfel se explica si optiunea sa ulterioara pentru o cariera de europarlamentar. In momentul in care diviziunile din interiorul dreptei au condus la separarea politica intre o orientare catolic-nationalista (dominata de fratii Kwasniewski) si una moderata, subsumata miscarii populare europene, Jerzy Buzek a optat pentru cea de-a doua (Platforma Civica). Aflat abia la al doilea mandat de europarlamentar, el a reprezentat totusi o varianta solida pentru functia de presedinte al PE, mai ales in conditiile in care popularii si crestin-democratii europeni au dorit sa-si demonstreze respectul fata de noii colegi est-europeni.

  Daca Jerzy Buzek este o personalitate sobra si rezervata, despre succesorul sau, social-democratul german Martin Schulz, se stie ca este unul dintre cei mai combativi europarlamentari. Este de notorietate schimbul de replici de acum citiva ani cu premierul italian Berlusconi, in aula PE, care a condus la un scurt scandal diplomatic intre Berlin si Roma. Dar dl. Schulz este recunoscut pentru modul sau transant de exprimare, pe care postura de lider al grupului socialist in PE nu l-a atenuat deloc. Si in politica, si in profesie (domeniul editorial), dl. Schulz a urcat pas cu pas treptele carierei. In 1975, la virsta de douazeci de ani, Martin Schulz isi incepea cariera ca ajutor de librar, iar dupa sapte ani avea propria editura. La scurt timp dupa ce fusese ales in Consiliul Partidului Social-Democrat, el decide sa se consacre exclusiv politicii, iar in 1994 devine europarlamentar. Cei cincisprezece ani de activitate in PE i-au adus notorietate si prestigiu datorita activitatii in comisiile de specialitate consacrate drepturilor omului si libertatilor civile. Din 2004 exercita functia de presedinte al grupului socialist (in prezent, Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor in PE), ceea ce il recomanda drept un candidat natural la "jumatatea de mandat" de presedinte al PE cuvenita stingii social-democrate. Din postura de lider de grup parlamentar, Martin Schulz a sprijinit procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana si a coordonat, totodata, apropierea social-democratilor romani de colegii lor din PE.

  Asadar, Parlamentul European va fi condus in urmatorii cinci ani de doua personalitati cu viziuni ideologice si stiluri politice diferite. Ce au in comun domnii Buzek si Schulz, in afara atasamentului fata de proiectul european, este interesul de a pastra si imbunatati mecanismele consensuale de conducere a PE. Doar astfel forul reprezentativ european isi va imbunatati imaginea si va dobindi ceva mai multa forta si relevanta in angrenajul Uniunii Europene.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Binele propriu şi răul altora

  Nicolae GRECU

  Binele propriu şi răul altora

  La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Eugen MUNTEANU

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  pr. Constantin STURZU

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

  Nostalgii

  Alexandru CĂLINESCU

  Nostalgii

  Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

  pulspulspuls

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

  Caricatura zilei

  Probleme între frați

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.