anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Doi titulari de baza in echipa Barroso

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Dedicam si astazi acest colt de pagina prezentarii succinte a comisarilor europeni, insistind asupra optiunilor Frantei si Spaniei. In ambele cazuri, vorbim de portofolii consistente in echipa Barroso, de atributii ce reflecta, indirect, ponderea politica a celor doua state in procesul decizional comunitar. Este vorba de functia de vicepresedinte responsabil cu politica in domeniul transporturilor (francezul Jacques Barrot), respectiv de comisarul insarcinat cu problemele economice si monetare (spaniolul Joaquin Almunia).

  Chiar daca cei doi actuali comisari nu atinsesera, in trecut, cele mai inalte demnitati guvernamentale pe plan intern, autoritatile nationale i-au considerat optiuni serioase pentru executivul UE. O demonstreaza, printre altele, faptul ca ambii au fost membri, pentru citeva luni, si in precedenta comisie Prodi: dl. Almunia detinea acelasi portofoliu, in timp ce dl. Barrot se ocupa de politica regionala.

  Dupa cum se stie, aderarea primului val de 10 state, la 1 mai 2004, a impus Comisiei Europene o reorganizare din mers, consolidata in luna noiembrie a aceluiasi an, odata cu investirea comisiei Barroso. In cadrul acestei veritabile reforme, mai multe state - inclusiv Franta si Spania - au decis sa-si inlocuiasca mai devreme fostii comisari - in aprilie, in loc de octombrie-noiembrie 2004. Asa se explica stagiile de "acomodare" ale comisarilor Barrot si Almunia, in ultimele luni ale comisiei Prodi.

  Jacques Barrot a parcurs traseul ascendent tipic pentru politicanul francez: activitate parlamentara in paralel cu functii in administratia locala si departamentala (legea o permite). Astfel ca in CV-ul domnului Barrot se regasesc, in paralel cu indelungata activitate de deputat (1967-2004), functii de consilier regional, primar (evident, al orasului natal!) si presedinte al unui Consiliu Departamental. In plan executiv, a detinut portofolii precum cele ale muncii si problemelor sociale, comertului sau sanatatii in diverse guvernari de centru-dreapta.

  Aceasta, pentru ca dl. Barrot a fost o personalitate importanta a Centrului Democratilor Sociali, o grupare mai mica ce participa la coalitia intitulata Uniunea pentru Democratia Franceza (centrista) - aliata traditionala a gaullistilor. Ulterior, el a facut un pas inspre dreapta, aderind la formatiunea gaullista Uniunea pentru o Miscare Populara, ajungind chiar liderul grupului ei parlamentar in Adunarea Nationala.

  Si din punct de vedere al formatiei universitare, Jacques Barrot respecta, pina la un punct, cutuma clasei politice franceze, licenta in drept fiind urmata de studii post-universitare in sociologie si de o specializare la Institutul de Studii Politice din Paris. Portofoliul sau actual - transporturile - nu este unul foarte spectaculos sau mediatizat, insa presupune un dialog constant nu doar cu partenerii externi - pentru ca Europa sa se adapteze unei lumi devenita tot mai rapida - ci si cu exponentii industriei si sindicatelor (partenerii sociali) sau cu guvernele nationale adesea refractare sa puna in practica normele europene. Cit despre functia de vicepresedinte al Comisiei, dincolo de caracterul ei oarecum onorific si de cutumele rotatiei intre tari, se poate spune ca ea reflecta dorinta Frantei de a fi mereu in prim-planul procesului decizional comunitar.

  Nici Joaquin Almunia nu a atins virful ierarhiei politice interne, insa despre el se poate spune ca a fost ceva mai aproape: dl. Almunia a fost liderul Partidului Socialist Muncitoresc (stinga social-democrata) si candidatul acestuia la functia de prim-ministru in alegerile din 2000, pierdute in fata popularilor. Experienta sa ministeriala include, oricum, portofoliile administratiei publice, respectiv muncii si securitatii sociale, iar activitatea parlamentara a fost una neintrerupta intre1979 si 2004. Pregatirea sa profesionala este tot pluridisciplinara: dupa licenta in drept si economie, la Bilbao, au urmat un stagiu la Ecole Pratique des Hautes Etudes din Paris si un program destinat inaltilor functionari guvernamentali la Kennedy School of Government din cadrul Universitatii Harvard. Ca economist, dl. Almunia a acumulat experienta de ambele parti ale liniei ce separa (sau uneste) partenerii sociali - sindicate, respectiv, patronate. Din acest punct de vedere, portofoliul afacerilor economice si monetare - conferit de Romano Prodi si confirmat de actualul presedinte Barroso - pare un cimp de activitate cit se poate de familiar comisarului spaniol. De altfel, in limitele competentelor functiei, dl. Almunia s-a dovedit destul de ferm in cazul derapajelor financiare ale unor guverne, de natura sa puna in pericol asa-numitul "Pact de Stabilitate si Crestere" aflat la baza uniunii monetare. Se stie, insa, ca la nivelul politic cel mai inalt exista tendinta de a trata cu o relativa clementa statele ce nu reusesc sa combata dezechilibrele - au demonstrat-o elocvent cazurile italian si francez. Astfel ca acest comisar socialist convertit la ortodoxia bugetara de tip liberal nu si-a creat (inca) o reputatie de cerber in privinta politicilor economice ale statelor membre - desi reprezentantii ministerelor de finante din statele membre (inclusiv Romania) ar putea fi de alta parere.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.