anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Domnul Compromis

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  In Romania, unul asemeni lui ar ajunge doar vicepresedinte al Senatului sau, poate, ministru de finante intr-un guvern de criza. La uninominalele noastre, ar trebui sa-i pui la dispozitie un colegiu supersigur. In fine, intr-un partid romanesc n-ar putea urca mai sus de pozitia de vicepresedinte insarcinat cu doctrina sau cu verificarea respectarii statutului. In Belgia votului de lista, a ajuns presedinte de partid, de camera, apoi prim-ministru. Astazi, se pregateste sa-si ia in primire functia de presedinte al Consiliului European. Herman van Rompuy (van "cum?", pentru a cita gluma favorita a presei ultimelor zile) este indiscutabil un simbol al Uniunii, asa cum arata ea acum.

  Se anticipa, o vreme, ca va fi Tony Blair, insa acesta era prea anglo-saxon si, in plus, socialist. Apoi s-a vehiculat numele lui Jean-Claude Juncker, care era prea federalist si, glumind incorect, prea luxemburghez pentru o Uniune atit de mare. Fosta sefa a statului leton, Vaira Vike-Freiberga, avea avantajul de a fi femeie, dar era o personalitate prea est-europeana sau, daca ne gindim cit de importante sint astazi relatiile cu Moscova, prea baltica. Cel mai sigur era sa se caute tot in zona Benelux, astfel ca a aparut varianta fostului premier olandez, Jan-Peter Balkenende - care avea toate calitatile posibile, mai putin aceea de a se fi opus interventiei americane in Irak. Asadar, cautarea a continuat tot prin zona, descoperindu-se, in sfirsit, un lider aproape necunoscut, anti-carismatic si extrem de competent. Putem astfel saluta in dl. van Rompuy tot ceea ce Uniunea Europeana este si pare menita sa ramina mult timp: elitism, compromis, plictiseala, competenta. Este viata la cota "celui mai mare divizor comun".

  Pulsiunile federaliste ale liderului belgian se vor linisti: nu va reusi prea curind sa scoata simbolurile nationale de pe pasapoarte, iar ideea unor timide impozite europene ar duce in cadrul Uniunii la un scandal mai mare decit au provocat Constitutia si directiva Bolkestein, luate impreuna. In plus, angoasele sale fata de o posibila aderare a Turciei par tot mai lipsite de obiect, in conditiile in care distanta intre Bruxelles si Ankara creste in fiecare zi. Si ar mai fi citeva pozitii problematice, insa nimeni nu e perfect. Important este faptul ca dl. van Rompuy nu trezeste adversitati in niciuna dintre cele 27 de capitale.   

  Nu va fi "Mr. Europe", dar liderii lumii vor ajunge sa-i cunoasca numarul de telefon. Spiritul de autoironie l-a facut de altfel sa declare, imediat dupa numire, ca asteapta deja astfel de telefoane. Autor de haiku, preocupare literara nu foarte raspindita in rindul clasei politice europene, dl. van Rompuy isi foloseste creativitatea si in directii mai pragmatice. Se spune ca, pe vremea in care exercita functia de presedinte al legislativului, a pretextat ca nu se gaseste cheia salii in care urma sa aiba loc o sedinta parlamentara, doar pentru a se amina discutarea unei propuneri legislative deranjante pentru guvern. Era vorba despre o propunere pe care el insusi o formulase, pe vremea cind se afla in opozitie.

  Va incerca sa fie "dl. Compromis", asa cum a demonstrat-o cu succes in politica belgiana. A condus crestin-democratia flamanda catre un dialog de substanta cu valonii, asigurind o anumita stabilitate intr-un stat aflat in pericol de scindare etnolingvistica. De asemenea, si-a exercitat cu eficienta si discretie mandatul de premier, reusind sa-si ofere un leadership credibil pe timp de criza si valorificindu-si prestigiul profesional de economist si experienta indelungata in sectorul financiar-bancar. De altfel, presa belgiana, desi in mod evident incintata de numire, regreta plecarea lui van Rompuy de pe scena politica nationala si spera ca se va gasi un succesor dispus sa-i continue politicile.

  De regula, o institutie nou creata este puternic modelata de personalitatea primului lider sau a primului titular. Probabil ca asa vor sta lucrurile si in cazul Presedintiei Consiliului European:  Herman van Rompuy va oferi o linie personala care, esentializata, va ajunge sa defineasca asteptarile europenilor in anii ce vin. Daca el va satisface asteptarile colegilor sai si va fi un creator de consens, daca prezenta sa va contribui la armonizarea relatiilor intre principalele institutii comunitare, atunci Uniunea Europeana va deveni mai solida. Nu neaparat mai fotogenica, dar probabil ca astazi nu aceasta este urgenta numarul unu.  


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.