Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

E posibil ecumenismul literar in Iasi?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Tema acestui articol, legata de climatul literar iesean, poate fi, intr-un anumit sens al ei, nitel insidioasa. De ani de zile se poarta in aparent blajinul tirg aprige dispute intre felurite grupuri, gasti, interese etc. A le mai demasca aici, cind toata lumea le cunoaste, mi se pare inutil. Mai ales ca nu cred ca asta este important; ba chiar sint semne ca nu animozitatile, aversiunile ori atacurile la persoana (au existat destule) ne pot reprezenta. Dimpotriva, veninurile afisate public creeaza o apasata impresie de provincialism. Cine chiar are ce face si e multumit cu prestatia pe care, de bine, de rau, o poate sustine, se pastreaza in afara conflictelor de breasla. Mai ales ca acestea nu au de a face cu opera pe care fiecare reuseste sa si-o scrie, dupa posibilitati. A concepe actul cultural ca pe o competitie este semn de neputincioasa vanitate. Ba chiar de frustrare. Pentru ca toate aceste incruntate stropseli nu vizeaza decit ambitii administrative, ocuparea unor scaune confortabile din conducerea breslei. Or, pe mine unul astfel de intentii nu ma macina; dimpotriva.

    Rar orgoliu mai sensibil decit cel al scriitorilor! Eu unul ma caznesc sa devin critic literar, prin urmare incerc sa ma tin deasupra acestor conflicte. Chiar daca, normal, am si eu simpatiile si antipatiile mele. Dar ma intereseaza in primul rind ceea ce fiecare reuseste sa scrie. Nu fac jocurile nimanui, nu ma intereseaza sforariile de culise, nu ciulesc urechea la "recomandarile" pe care unii, generosi, mi le livreaza. Pentru ca, peste ani, se vor uita caraghioasele infruntari si confruntari, premiile cu care unii sint sistematic cadorisiti, pamfletele din presa locala s.a.m.d. Dar credeti ca e usor sa adopti o astfel de atitudine in orasul de pe Bahlui? Da' de unde... Se va gasi mai mereu cineva care sa-ti reproseze ca ai uitat sa-l amintesti in cutare articol (cind tu de fapt l-ai trecut sub tacere din delicatete). Ba chiar vor fi si binevoitori care-ti vor spune, cu toata prietenia, pe care, fireste, nu ai de ce s-o pui sub semnul intrebarii, ca nu poti dansa cu toata lumea, ca trebuie sa te decizi. Exista la Iasi (si nu cred ca doar aici) un prea accentuat sentiment de casta. Oricind gasesti un binevoitor din "caracuda" atit de prezenta care sa-ti arunce vreo vorba cu artag despre un scriitor de notorietate indiscutabila.

    Deocamdata, ceea ce e important este ca Iasul are destui scriitori de valoare cu care poate iesi, fara complexe, in fata. Unii chiar tineri. Mai important decit factiunile din viata literara de pe Bahlui mi se pare, de pilda, faptul ca in ultima vreme poetii tineri valorosi abia de se pot numara pe degetele de la o biata mina amputata. Ca, in schimb, ne putem lauda cu prozatori titrati si cu juni critici a caror autoritate este in crestere. Ca, dincolo de zizanii, se poate detecta o independenta imbucuratoare tocmai in rindul acestor tineri. Mari conflicte intre ei nu am detectat; parca si ambitiile sint mai marunte, iar mina intinsa a salut este mai sincera. Sa fie oare din cauza faptului ca nu au simtit inca izurile afrodisiace ale ciolanului? Sper ca nu... E un semn de normalitate, care trag nadejde ca o sa dureze. Sa dau si nume, pentru a nu vorbi in gol: Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu si Dan Lungu se numara printre cei mai titrati prozatori ai noului val, Antonio Patras, Doris Mironescu, Dragos Cojocaru, Valeriu P. Stancu, Leonte Ivanov, Serban Axinte sint doar citiva dintre tinerii critici sau eseisti, universitari elastici si cu multa carte. Constantin Acosmei ramine acelasi excelent poet, retras in vizuina lui de ani buni, preferind (sau multumindu-se cu) circulatia underground. Radu Andriescu e un taciturn cu o irepresibila chemare catre bonomie si un poet care merita mai mult. Ei nu creeaza, deocamdata, grupuri, decit in semn de afinitate intelectuala sau de alt soi. Ceea ce e absolut normal.

    In rest, sint convins, dar absolut convins ca e loc, pe piata cartii, pentru toata lumea. Cu o singura conditie insa: sa demonstreze, cu fiecare noua carte, ca sint scriitori pursinge! Sint naiv, propunind un astfel de ecumenism cultural? Poate. In orice caz, istoria literaturii nu e interesata de relatiile dintre scriitori, ci doar de bruma de carti pe care ei reusesc sa le adune in rafturi. Abia la acest nivel are loc adevarata confruntare.

    Se vede, ce e drept, cu ochiul liber, ca unii iau premii locale (tentat as fi sa scriu "premiile"), iar altii mai impusca si premii nationale. Poate absolut din intimplare, acestia din urma nu au acces la premiile care se dau de catre Asociatia Scriitorilor din Iasi sau de catre revistele de aici. De pilda, in acest an, la Premiile Uniunii Scriitorilor, din cinci nominalizari, patru erau ale unor ieseni: Nichita Danilov (care a si cistigat), Mariana Codrut, Emil Brumaru si O. Nimigean. Nume unul si unul, orice ar cirti frustratii.

    Oare cat va trebui sa mai astept, ma intreb, ca cei din juriile din Iasi sa vada ca acestia sunt printre poetii cei mai buni ai urbei? Fireste, ei nu epuizeaza lista poetilor de valoare, dar absenta lor sistematica din lista laureatilor pe plan local e clar un semn de falsificare a ierarhiei valorice.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri