Epistolarul cu tribulatii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Epistolarul cu tribulatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Iubita Exigenta,

  N-am prea inteles ce anume ai vrea sa-ti tastez, asa ca facem pocinogul prin a nota - cu neprefacuta uimire - chiar faptul mirobolant al telefonului - inalt doctoral, cum ar veni - catre urechea noastra umila, chit ca, oho, inca destul de sensibila...

  O zi grea, in urma (ca si saptamina ce se consuma); abia de ma reculeg. Ma uit la V ciom moia vera ("In ce consta credinta mea") de L.N. Tolstoi, dar nu sint apt decit sa privesc, abulic, televizorul.

  Te pup cu perechea mea de buze carunte.

  *

  Ma uit pe site si ce constat difera intr-un punct - esential pentru mine - de anuntul fotocopiat, pe care mi l-ai pus la dispozitie.

  Adica aici, printre altele, figureaza si optinea "lettre" - cea draga inimii mele - pe cind acolo lipseste. Imi ramine, intr-un asemenea caz, sa ma multumesc cu ceea ce se cheama - complet inextricabil pentru mine - sociologie. Sa vad ce iese din efortul meu de persuadare...

  Dar nu te-am intrebat cum iti merge la Reni. Treci pe la debarcader, daca nu-l vor fi demontat intre timp in elanul omnidevorator al privatizarii. Si, pazea, sa nu dai cumva peste stafia mea pubertara...

  *

  Habar nu am pe unde esti in clipa de fata, nici daca stai cumva pe Net, dar iacata, nu rezist tentatiei de a mai varsa o lacrima imensa de semidoct apropo de proiect: cumplit mestesug de timpenie, precum inteleg tot mai distinct, pe masura ce patrund intelesul unor termeni ca antropologie culturala, holistica si alte alea, multe si infricosate. Mintea mea e in clipa de fata aidoma tulburelului din tocitoare: agonizeaza in cautarea unei definitii, a unui statut cit de cit limpid si univoc. Halal de labilitate postmoderna si fragmentarism proteic!

  *

  Na, ca am dat gata uricioasele pagini manuscrise cu traducerea elucubratiilor mele: ore de exasperare si repulsie, de la trei dimineata. M-am consolat insa cu senzatia din reminiscenta: buzele Doamnei, delicate dar ferme in acelasi timp, combinatie savanta - si exploziva! - intre castitate si concupiscenta, pacat ca s-au livrat fulgurant la inchiderea editiei!...

  *

  Vad ca aerul Parijului are asupra-ti un efect amnezic: uitat-ai de cei doi ochi pironiti in apa Prutului... Ce mai faci? Da un semn sa stiu ca nu te-ai sumetit de tot. Si lasa, ca dracul, in speta cel evropienesc, nu-i chiar asa de negru precum pare. Rezolvi tu si cu formalitatile, si cu tribulatiile.

  In ce ma priveste, sint fericit ca m-ai gratulat cu un raspuns: tocmai eram pe punctul sa ma transform intr-un episod insignifiant din glorioasa ta biografie. Cit despre cariera, si inca de creatie, aici nu ai dreptate in presupusul tau restrictiv: sint, dimpotriva, un animal omnivor; iar daca m-am exprimat cam abstrus si fortuit stiintific, oricum ramin o tata de cartier, curioasa mai ales intrucit priveste genul acesta de subiecte. Asa ca te rog sa-mi scrii mai amanuntit cum devine chestia cu tapetele pariziene in comparatie cu alea de la Kisiniov...

  *

  Pina atunci, o birfa parabolica de p'aici. Contrafort-ul cel mai recent (nr. 3-4 pe anul curent) baga un editorial masiv, cu articolul 13 si moldovenismul: un soi de reverberatie (pentru ca in clipa de fata toti se boldesc sa vaza daca ai nostri vor zdrobi au ba caldarimul din Krasnaia plosceadi, dupa cum a pohtit mai saptamina trecuta premierul) la tevatura cu modificarea Constitutiei. Nici romanul ireductibil Ghimpu n-a cutezat atunci sa atace sacrosanctul glotonim. Sigur ca moldovenismul este un construct etnic si geopolitic artificial (cum "s-a prins" acum doua luni, la Bucuresti, Teodor Baconschi); nici vorba ca deruta identitara ne joaca o gramada de feste (democratice, economice, geopolitice si ce mai are-n turbinca tarul Putin). Dar ce au doar elitele intelectuale din Chisinau cu datoria de a face "pedagogie identitara printre proprii cetateni pentru a cultiva constiinta nationala romaneasca"? Nu e asta un apanaj comun cu Dimbovita? Intreb, nu musc...


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.